2015. november 4., szerda

A BÁV művészeti aukciója 2015. november 10-12.

SI
Az árverés időpontja november 10-11-12. 17 óra, színhelye a MOM Kulturális Központ színházterme (1124 Budapest, Csörsz u.18.).


A BÁV műkereskedelmi tevékenysége pedig új korszakba lépett, kinőtte az Aukciósház kereteit, ezért művészeti aukciói novembertől visszatérnek a sokak által szép emlékeket idéző MOM Kulturális Központba, amely még Művelődési Házként a 70-es 80-as évek nagy művészeti árveréseinek hagyományos színhelye volt. A három napos aukciók rendje és a műtárgycsoportok beosztása nem változik: az első napon az ékszerek és az órák, a másodikon a festmények és bútorok, míg a harmadikon a műtárgyak árverésére kerül sor délután 17 órától a színházteremben.

Az aukció első tételének, egy briliáns nyakéknek a teljes bevételét a BÁV az Országos Mentőszolgálat életmentő eszközeinek fejlesztésére ajánlja fel.

Ékszerek
A mintegy 250 darabos, rekordnak számító, közel 100 millió forint kikiáltási árról induló, gazdag aukciós választék már a karácsonyi ajándékozás lehetőségét is kínálja. A sokszínű anyagban a 20. század ékszerművészetének kimagasló darabjai és kollekciói fedezhetők fel, szinte minden ékszertípusból a drágább, a mívesebb és a mutatósabb darabokat vonultatja fel. Az ékszereket a brillek csillogása uralja, legszebb példái ennek a fehérarany art deco melltűk, valamint a magyar aukciókon ritkán előforduló, nagyméretű, 4.5 karátos briliánssal díszített szoliter gyűrű.
Mint mindig, most is találkozunk a kollekcióban történelmi ritkaságokkal. Az 1700-as évek végén készült szelence egészen különleges mestermű, amelyen az idő látható nyomot hagyott ugyan, de a tárgy szépsége és bravúros, francia hatású díszítése a kor remek ötvöseit dicséri. A szelence két oldalán elhelyezett festőzománc képek rejtélyes tartalmának megfejtése igazi kihívás lesz az új tulajdonos számára. A régi ékszerek igényes ötvösművészetét dicséri a 18. században 18 karátos aranyból készített, 7 rubinkővel, 7 gyémánttal és 2 igazgyönggyel ékített ékszerrész-függő, melynek a hátoldalán még láthatóak a finom zománcozás nyomai. A Bécsben 1890 körül készült, briliánsokkal és zafírral díszített arany karkötő különlegessége, hogy a középrész díszítése csavarozhatóan kivehető a karláncból, egykor valószínűleg gyűrűbe is átszerelhető volt.

A sok szép ékszer között egy apró, japán hatású art deco kincsre is érdemes felfigyelni. Az 1930-as években készült, apró igazgyöngyökkel díszített, zománcozott arany kitűző a kor ízlését tükrözi. Hasonlóan figyelemre méltó a stilizált madár formájú melltű, melyet egy korall és egy ritkaságszámba menő holdkő tesz különlegessé. A nagy márkák reprezentáns képviselője egy rendkívül dekoratív, 18 karátos arany Fope garnitúra (nyakék és fülbevaló pár), mely igen kedvező kikiáltási árról indul. Magyar márkaként Varga Miklós ötvös egyedi hálós design ékszerei is megérdemlik a vásárlók fokozott érdeklődését.

A férfi vásárlókat az első nap anyagából rendszerint az órakínálat vonzza leginkább. A nagy óramárkák rendkívül igényes választéka mellett két nagy értékű, de kedvező kikiáltási árról induló óra emelendő ki. Az egyik a német A. Lange & Söhne fehérarany, másodperckörös, naptáras számlapú órája, a másik egy aranytokos, négy segédszámlapos, automata IWC karóra, mindkettő igazi különlegesség. Mint ahogy különleges a 63 briliánssal ékesített, 18 karátos arany férfi karkötő, vagy a hatalmas, karneol kő díszítésű arany pecsétgyűrű. 

Festmények

A BÁV szakértői ezúttal is igen változatos festményanyagot állítottak össze, amelyben egyaránt megtalálhatók a régi korok mesterei, a külföldi és hazai kismesterek és az aukciós piac által nagyra értékelt komoly mesterek, valamint jelentős kortárs alkotók munkái.
A holland életképfestészet ismert alakja a 17. századi harleemi születésű Barend Gael. Kedvelt alkotásai magyar magángyűjteményekben is megtalálhatóak. Életművének kiemelkedő darabjait a holland múzeumok mellett egyebek között Glasgow, Stockholm, München és Brüsszel múzeumai őrzik. Az aukción „Fogadó” című műve kerül kalapács alá. Szintén 17. századi az ismeretlen flamand festő „Jézus ostorozása” című és az ugyancsak ismeretlen észak itáliai festő „Jézus születése” című munkája.

A magyar historizáló akadémizmus egyik csúcsteljesítménye Feszty Árpád legismertebb munkája, a Magyarok bejövetele körkép.  Az aukcióra kerülő, Árpád alakjához készített olajvázlat a körképhez kapcsolódó alkotások közül az egyik legjelentősebb. Értékét növeli, hogy egyben a művész önarcképe is. A 19. századi tájképfestészet egyik meghatározó alakja, Telepy Károly több lírai hangulatú alkotása mellett Ligeti Antal, Brodszky Sándor, K. Spányi Béla tájképeire is licitálni lehet.

Derkovits Gyula olajjal festett, „Gyümölcsösben” című alkotása a felirata szerint 1920-ban született, míg Fényes Adolf szerelmespárokat ábrázoló, üde árkádiai jelenetének keletkezési éve feltehetően 1917. A jelentős életművel bíró Iványi Grünwald Bélának is több festménye szerepel az aukción. Ferenczy Károly „Ananász” című, 1911-ben festett művét hosszú ideig nem láthatta az aukciós közönség. A kép a mester csendéletfestészetének figyelemre méltó alkotása. Ugyancsak figyelmet érdemel Bernáth Aurél a „Csuka tálon” című csendélete, amely a szolnoki művésztelepen született 1942-ben. A végtelen harmónia és nyugodt derű árad Szőnyi István „Ablakban” című alkotásából.

Nem kerülhetik el a gyűjtők figyelmét Rippl-Rónai pasztell női portréja mellett Márffy Ödön, Csók István, Vaszary János, Egry József, Tóth Menyhért és Kádár Béla rendkívül kvalitásos művei sem. Az aukció utolsó blokkjában a klasszikus modern és kortárs alkotások jelentős számban képviselik a magyar festészet utóbbi néhány évtizedét is.


Műtárgyak

Az aukció harmadik napján a nemzetközi műtárgypiacon is keresettnek számító, különleges Zsolnay-k gazdag kollekciója várja a vásárlókat. A mintegy 240 darabos anyag több mint fele a Zsolnay-gyár termékeiből nyújt átfogó választékot. Megtalálható a gyár alapítójának, Zsolnay Vilmosnak és lányainak számos, historikus stílusú alkotása, és nem hiányoznak a gyűjtők körében közkedvelt egyedi szecessziós kerámiák sem. Az aukciós tételek által szinte napjainkig végigkísérhetjük a gyár múltját, kiemelkedő alkotóinak munkáit, forma és mintakincsük gazdagságát.

Feltehetőleg Zsolnay Vilmos munkája az 1870-80 körül készült „Paestum látképe” című falikép. A historizmus korszakából figyelemre méltó a Zsolnay-lányok által készített, keleti mintakincsből merítő kerámia kancsók és díszedények. Ilyen például a Zsolnay Júlia dekor terve alapján készült, elefántcsontszín alapú, magas tüzű mázakkal festett urna-pár. A Millennium évében készült, távol-keleti díszítményű elefántos díszváza szintén figyelemre méltó darab.
A napjainkban igen kedvelt szecessziós és art deco mintás Zsolnay kerámiák között megtalálhatók a gyár legjelentősebb művészeinek munkái. Az 1900 körül készült körpanorámás váza, az Apáti Abt Sándor által készített szecessziós virágdíszítményű mozaikos korsó, valamint a rendkívül dekoratív szecessziós díszvázák kiemelkedő darabjai a kor művészetének. Az aukció utolsó tételeként nagy érdeklődésre számíthat az Apáti Abt formaterve alapján, szintén 1900 körül készült, gyönyörű nőalakos szecessziós lámpa.
A kínálatot gazdagítják Gádor István modern kerámiái, a francia szecessziós üvegművészet darabjai a díszítőművészet néhány remek alkotása és az ezüsttárgyak sokrétű választéka. A fegyvergyűjtőknek ajánlhatók a 19. századi kardok és lőfegyverek mesteri darabjai, a kisplasztikák kedvelőinek pedig Albert főherceg és I. Ferenc József jelzett ezüst lovasszobra, valamint Kerényi Jenő és Schaár Erzsébet modern munkái.

Az aukció anyaga megtekinthető október 31 és november 8. között (november 1-jén zárva) 10-19 óráig a BÁV Aukciósházban (1052 Budapest, Bécsi u. 1.), valamint a www.bav.hu/katalogus honlapon. Az árverés időpontja november 10-11-12. 17 óra, színhelye a MOM Kulturális Központ színházterme (1124 Budapest, Csörsz u.18.). További információk: www.bav.hu/aukcio