2015. október 17., szombat

Megjelent a MúzeumCafé 49. száma

SI

Archeológiai parkok itthon és a nagyvilágban, ásatási lehetőségek és régészeti raktárbázisok idehaza, valamint az Az év kiállítása, a miskolci múzeum új honfoglalás kori régészeti tárlata – ezek az összefüggő témák adják a most megjelent múzeumszakmai magazin tartalmának fő vonulatát. Emellett bemutatkozik a tavasszal Az év múzeuma díjat elnyert két hazai intézmény, körbejárhatja az olvasó a lappal Sopron múzeumait, és megtudhatja, hogy ki volt a magyar királyok koronájának „Mädchen für alles”-e. Mindezek mellett még sok minden más további érdekesség is szerepel a múzeumok világából a most megjelent legújabb MúzeumCaféban.
 
A lapot bevezető szokásos színes rovatok – hazai és nemzetközi múzeumi hírek, kiállítás-, weboldal- és könyvajánlók – után a Múzeumguide-ban ezúttal Sopronba vezeti el olvasóit a lap, bemutatva a város múzeumi hálózatának kialakulását és mai állapotát. Az ezt követő Disputában régészek válaszolnak arra a szerkesztőségi körkérdésre, hogy vajon milyen lehetőségek vannak ma Magyarországon szisztematikus régészeti feltárások elindítására és azok szakmailag megnyugtató befejezésére. Ehhez a témához kapcsolódik a Műhely rovat első két írása is: előbb a hazai múzeumok régészeti gyűjteményeinek és raktárbázisainak a helyzetével, majd az idén tavasszal Az év kiállítása díjat elnyert miskolci honfoglalás kori régészeti kiállítással ismerkedhetnek meg a téma iránt érdeklődők.
A továbbiakban aztán a rovatban szó esik még a múzeumok webes felületeinek az oktatásban történő felhasználásának lehetőségeiről, illetve a Drezdai Képtár kincseinek bécsi vendégtárlatáról. A Posztamensben a világban egyre népszerűbb régészeti élményparkokból lehet megismerni néhányat és velük párhuzamba állítva körsétát tehet az olvasó a hasonló hazai bemutatóhelyeken is.
A Múzeumnegyed első állomása a Magyar Fotográfiai Múzeum jelenlegi kecskeméti központja, de a cikkben szó esik az esetleges budapesti új épületbe költözés lehetőségeiről is; ezt követően pedig a tavasszal Az év múzeuma díjjal kitüntetett két intézményt, a berettyóújfalui Bihari, illetve az Óbudán új helyet talált Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumot mutatja be a lap. A Múzeumőr rovat első vendége ezúttal Lovag Zsuzsanna, az Iparművészeti Múzeum volt főigazgatója, aki éveken át volt az Amerikából hazatért magyar korona – ahogyan ő maga fogalmaz – „Mädchen für alles”-e; őutána Kallós Zoltán erdélyi néprajzkutatóval-gyűjtővel olvasható interjú az általa alapított válaszúti múzeumról; Szekrényessy Réka, a Néprajzi Múzeum gyűjteménykezelői csoportjának vezetője az intézmény hatalmas és sokrétű raktári anyagának jelenlegi helyzetéről és a várható költözésük utáni lehetőségeiről beszél; végül Kriston Vízi József, a kecskeméti Katona József Múzeum kultúraközvetítője mesél pályájáról és jelenlegi munkájáról. A lapot szokás szerint minden egyes írásának angol nyelvű összefoglalói zárják.
A többszörös hazai és nemzetközi dizájn-díjas MúzeumCafé megvásárolható a Relay és az Inmedio nagyobb hírlapüzleteiben, az Alexandra könyvesbolt-hálózatban és a jelentősebb fővárosi, valamint a szentendrei múzeumok shopjaiban.
 
2015. október 16.