2015. október 13., kedd

Magyar Nemzeti Galéria önkéntes tárlatvezetői programja

SIMÚZEUM+ TREND2015. október 15. csütörtök, 18.00-22.00
Mitől trendi a Magyar Nemzeti Galéria? Többek között az októberi Múzeum+ esti programjaitól, amiknek témája ezúttal a Trend. Vannak trendek a műgyűjtésben és a kiállítások rendezésében is. A divat az, ami kimegy a divatból, a trend azonban örökké formálja a divatot. A divat a jelenről szól, a trend pedig arról, amit a jövőről gondolunk. Ennek megértését segítik az est vendégei, Tóth András, a USE Unused  márka divattervezője és Zack Milaskey szemüvegtervező, akinek kereteit már olyan világsztárok is hordják, mint Quentin Tarantino és Robbie Williams. A Francia Intézetben nemrégiben nyílt Képbe zárt írások kiállításunkhoz kapcsolódó egyedülálló összművészeti produkció premierjét is láthatják az estre látogatók, a PR-Evolution Dance Company, a Rencontres Audiovisuelles, a Nemzeti Táncszínház és a Magyar Nemzeti Galéria koprodukciójában. A vers, a zene és a tánc mozaikjaiból összeálló etűdök jelennek meg a szemünk előtt egyedülálló vizuális élményt formálva. Szó lesz arról is, hogy mi befolyásolja a művészeti trendeket és hogy hogyan rendezték át a múzeum munkatársai a 20. századi állandó kiállítást? S természetesen lesz zene és borok, a workshopban pedig saját alkotásainkkal egészíthetjük ki ruhatárunkat.
VENDÉG ELŐADÓINK
18.30 TÓTH ANDRÁS, divattervező, USE Unused20.30 ZACK MILASKEY, Tipton Eyeworks
„NEKED A DIVAT MONDJA MEG, HOGY KI VAGY?” – séták a gyűjteményben
18.15 és 20.00 Divatos művészek az európai művészetben. Tárlatvezetés a Remekművek a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből c. kiállításban – Mertus Ágnes19.15 és 21.00 Új irányzatok a 20. század elejének magyarországi művészetében. Tárlatvezetés a Modern Idők c. kiállításban – Krasznai Réka
18.00 ÉLŐ MÚZEUMCAFÉ BESZÉLGETÉSSzemléletváltás – a Magyar Nemzeti Galéria 20. századi állandó kiállításának újrarendezésérőlA beszélgetés résztvevői: Gergely Mariann, Plesznivy Edit, Szeifert Judit és Zwickl András művészettörténészek, a Magyar Nemzeti Galéria újrarendezett 20. századi állandó kiállításának kurátorai. A beszélgetést Martos Gábor, a MúzeumCafé főszerkesztője vezeti.
19.15 REND ÉS TRENDMűgyűjtés, műkereskedelem és múzeumok a 21. században – Bellák Gábor művészettörténész előadásaMit gyűjtsünk? Mit vásároljunk? Mitől érdekes egy kiállítás? Ízlés, minőségérzék, érzékenység, tudás, bátorság – és pénzről még szó sem volt! Az előadás megpróbálja Rendszerezni azokat a tényezőket, amik a művészeti Trendeket befolyásolják.
20.00 KALEIDOSZKÓP PREMIERVers, tánc, videó és zene – a PR-Evolution Dance Company, a Rencontres Audiovisuelles és a Nemzeti Táncszínház koprodukciójaAz előadást a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményeiből a Francia Intézetben rendezett Képbe zárt írások című kiállítás inspirálta. A kiállítás vezérfonala írásbeliség és képiség találkozása, szó és kép összefonódása. A Kaleidoszkóp produkció pedig az írott szó – a vers – és a tánc- és a videó művészet világának viszonyrendszerét boncolgatja.
19.00 ZENE: Antonia Vai Band
18.00-21.30 WORKSHOP - Púderrózsaszín és csipke: saját készítésű kiegészítők
BOR Ax & Ax Borászat
TEAHÁZ Big BenAngol nyelvű önkéntes tárlatvezető képzés indul a Magyar Nemzeti Galériában
Az önkéntes tárlatvezetők olyan kultúrmisszionáriusok, akiket a fogadó intézmény képez ki a saját irányadó értékeinek megfelelően. Minden leendő önkéntesnek, függetlenül attól, hogy rendelkezik-e művészettörténeti diplomával vagy sem, el kell végeznie egy intenzív szakmai tanfolyamot, amely azt a célt hivatott elérni, hogy elmélyítse a résztvevő művészeti ismereteit, fejlessze interpretációs és kommunikációs készségét. A leendő tárlat-vezetőknek folyékonyan és  érthetően kell beszélniük angolul, de az angol nyelvű előadásokat azok is látogathatják, akik csak fel szeretnék frissíteni nyelvtudásukat.
A 2015-ös őszi szemeszterben többféle kurzust indítunk: egy kommunikációs szemináriumot és két előadássorozatot. A kommunikációs szeminárium a tárlatvezetés gyakorlati ismereteire koncentrál, a leendő önkéntesek kommunikációs és előadói képességeit fejleszti. Ezeken az órákon csak a teljes képzésre jelentkezők vehetnek részt.
A Manifestation of the Divine – Gothic Art című, hét alkalomból álló művészettörténeti előadássorozat keretében a Magyar Nemzeti Galéria tudományos dolgozói és múzeumpedagógusai a számukra legkedvesebb művészeti alkotásokról fognak részletesen beszélni.
A Bible Illuminates Art – Gothic Splendour című előadássorozat előadója minden alkalommal más és más szempontot figyelembe véve mutatja be a Szentírás szövegei és az ábrázolt képi világ közötti gazdag szimbolikus összefüggésrendszert.
Ha felkeltette érdeklődését a program, szeretettel várjuk ingyenes nyílt napunkon, október 13-án, kedden, 11.00 órától, ahol a képzéssel, az előadásokkal kapcsolatos összes felmerülő kérdésére választ kaphat. Regisztráció nem szükséges, találkozó a múzeum előcsarnokában, az információs pultnál.


2015. október 17., szombat, 16.00-22.00
TANÁROK ÉJSZAKÁJA - Klasszikusok újragondolva
Az idei évben a gyakran elcsépeltnek tűnő, sokszor hallott témákat vesszük elő, és igyekszünk új módszerek és megközelítések segítségével ismét aktuálissá tenni őket. A magyar történelem és művészettörténet legfontosabb szereplői és időszakai, Munkácsy Mihály, Ferenczy Károly, Rippl-Rónai József és a történelmi festészet alakjai, valamint az egyiptomi és az egyetemes művészet klasszikusai kerülnek a középpontba. A tantervhez illeszkedő foglalkozásokat ajánlunk és egy kötetlen beszélgetés során választ adunk kérdéseikre is!Rendhagyó tárlatvezetések:

16.30-17.10 A zivataros 20. század
Korosztály: 11-12. évfolyam
Tantervi kapcsolódás: Történelem, társadalmi és állampolgári ismeretek. Az I. világháború és következményei. (Sepsey Zsófia)

16.30-17.10 Horror és vérengzés - Kivégzések, szerelemféltésből elkövetett bűntények, gyilkosságok, összeesküvések puccsok.
Korosztály: 7-8. évfolyam
Tantervi kapcsolódás: Erkölcstan. Ki vagyok én, és mi vezérli a tetteimet? Ösztönzők és mozgatóerők. Érték és mérték. (Földváry Piroska)

16.30-17.10 Klasszikusok régi és új köntösben
Korosztály: 5-6. évfolyam
Tantervi kapcsolódás: Történelem, mitológia, művészettörténet. A klasszikus antikvitás kultúrája és annak továbbélése későbbi korszakokban. (Birkás Éva)
17.15-17.55 Pilvaker; a Nemzeti daltól a slam poetry-ig - A magyar irodalom és nyelv fejlődése, változása.
Korosztály: 9-12. évfolyam
Tantervi kapcsolódás: Magyar nyelv és irodalom, Magyar irodalom a 19. század első felében, Nyelvtörténet, Az irodalom határterületei
17.15-17.55 Szárnyasoltárok, kegytárgyak, ereklyék, szentek, vértanúk. - Mire használjuk a liturgikus eszközöket, miért tulajdonítunk csodatevő erőt egy-egy ereklyének, mi az a zarándoklat? Hogyan kommunikált az olvasni nem tudóval a középkori egyház?
Korosztály: 5-8. évfolyam
Tantervi kapcsolódás: Történelem, társadalmi és állampolgári ismeretek. A középkor. Egyházi és világi kultúra a középkorban. Korok, korstílusok. (Mertus Ágnes)

18.00-18.40 Gólya, gólya, gilice - A török évszázad Magyarországon, küzdelmek és pozitív hatások.
Korosztály: óvoda, 1-4. évfolyam
Tantervi kapcsolódás: Magyar nyelv és irodalom. Irodalmi kultúra, az irodalmi művek értelmezése. Mondák, legendák a magyar nép történetéből; rövid elbeszélések a magyar történelem nagy alakjairól. (Koós Nikolett)

18.00-18.40 - Choose a language
Módszertani lehetőségek az idegen nyelv oktatásában a képzőművészeti alkotások között. (Rébay Fatima)

Műhelybemutató foglalkozások,19.00 - 19.50
Műhelyfoglalkozások a város felett. Nézzen be múzeumpedagógiai műhelyünkbe! Miért marad ki a foglalkozásból a kreatív rész? A műhelyfoglalkozás fontossága a tudás elmélyítésében. (Pogány Krisztina)

Kötetlen beszélgetés, 20.00-21.30
Az osztályommal múzeumba megyünk! Teendők és lehetőségek.Témák: Múzeumi programok, na de mit is jelent ez pontosan? Mit jelent és mi a különbség a különböző programajánlatok között? Kiknek szólnak a meghirdetett programok? Mi a különbség a múzeumi óra és a kreatív műhely között? Mit várjak el a múzeumlátogatástól? Szakképzések bevonása a múzeumba. Idegen nyelv oktatása művészeti alkotások között.

A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött: muzeumpedagogiamng@szepmuveszeti.hu


TEXTÚRA 2015
Képzőművészet - irodalom - színház


Tíz kortárs magyar szerzőnk írt vadonatúj irodalmi szöveget a múzeum állandó kiállításából kiválasztott, egy-egy inspiráló képzőművészeti alkotáshoz. Az elkészült irodalmi műveket a Galéria kiállítótereiben ismerhetik meg az érdeklődők, tíz színművész tolmácsolásában. Idén már a tánc, a fotó, a filmművészet, a zene és a divattörténet is társul a művészetek nagy közös együtt hatásához.
ELŐADÁSOK: OKTÓBER 13. 27. / NOVEMBER 3. 10. 17. (19.00-21.45, javasolt érkezés: 18.30)Iskolai szervezett csoportok kedvezményes látogatásával kapcsolatos információ: program@szepmuveszeti.hu

mng.hu