2015. október 8., csütörtök

Magyar Nemzeti Galéria, Modern Idők - Élő MúzeumCafé

SI
Magyar Nemzeti Galéria? Többek között az októberi Múzeum+ esti programjaitól, amiknek témája ezúttal a Trend. A trend, ami nemcsak divatot jelent, hanem azt az irányt, amelyet a divatok is követnek. És ahogy az öltözködésben, a divat világában megfigyelhetők trendek, éppúgy a múzeumok világában is. Vannak trendek a műgyűjtésben és a kiállítások rendezésében is. A divat az, ami kimegy a divatból, a trend azonban örökké formálja a divatot. A divat a jelenről szól, a trend pedig arról, amit a jövőről gondolunk. Ennek megértését segítik az est vendégei, Tóth András, a USE Unused  márka divattervezője és Zack Milaskey szemüvegtervező, akinek kereteit már olyan világsztárok is hordják, mint Quentin Tarantino és Robbie Williams. A Francia Intézetben nemrégiben nyílt Képbe zárt írások kiállításunkhoz kapcsolódó egyedülálló összművészeti produkció premierjét is láthatják az estre látogatók, a PR-Evolution Dance Company, a Rencontres Audiovisuelles, a Nemzeti Táncszínház és a Magyar Nemzeti Galéria koprodukciójában. A vers, a zene és a tánc mozaikjaiból összeálló etűdök jelennek meg a szemünk előtt egyedülálló vizuális élményt formálva. Szó lesz arról is, hogy mi befolyásolja a művészeti trendeket és hogy hogyan rendezték át a múzeum munkatársai a 20. századi állandó kiállítást? S természetesen lesz zene és borok, a workshopban pedig saját alkotásainkkal egészíthetjük ki ruhatárunkat.


Az este részletes programja:

VENDÉG ELŐADÓINK

18.30 TÓTH ANDRÁS, divattervező, USE Unused
20.30 ZACK MILASKEY, Tipton Eyeworks


„NEKED A DIVAT MONDJA MEG, HOGY KI VAGY?” – séták a gyűjteményben

18.15 és 20.00 Divatos művészek az európai művészetben
Tárlatvezetés a Remekművek a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből c. kiállításban – Mertus Ágnes

19.15 és 21.00 Új irányzatok a 20. század elejének magyarországi művészetében
Tárlatvezetés a Modern Idők c. kiállításban – Krasznai Réka

18.30 Guided Tour in English - Trending art and artists from the collection of the Hungarian National Gallery
18.00 ÉLŐ MÚZEUMCAFÉ BESZÉLGETÉS
Szemléletváltás – a Magyar Nemzeti Galéria 20. századi állandó kiállításának újrarendezéséről

Mennyi időre szól egy múzeum „állandó” kiállítása? Miért kell időről időre átrendezni ezeket a tárlatokat is? Miért van az, hogy mostanában szinte divatja lett a múzeumokban az állandó kiállítások átrendezésének? Mennyire kell „alakíthatónak” lennie ma egy jó állandó kiállításnak? Miért, hogyan, milyen koncepció mentén rendezték át a Magyar Nemzeti Galéria 20. századi állandó kiállítását a közelmúltban a múzeum munkatársai? Ezekre és ehhez hasonló további kérdésekre keressük a választ meghívott vendégeinkkel.

A beszélgetés résztvevői: Gergely Mariann, Plesznivy Edit, Szeifert Judit és Zwickl András művészettörténészek, a Magyar Nemzeti Galéria újrarendezett 20. századi állandó kiállításának kurátorai. A beszélgetést Martos Gábor, a MúzeumCafé főszerkesztője vezeti.


19.15 REND ÉS TREND
Műgyűjtés, műkereskedelem és múzeumok a 21. században – Bellák Gábor művészettörténész előadása

Mit gyűjtsünk? Mit vásároljunk? Mitől érdekes egy kiállítás? Ízlés, minőségérzék, érzékenység, tudás, bátorság – és pénzről még szó sem volt! Az előadás megpróbálja Rendszerezni azokat a tényezőket, amik a művészeti Trendeket befolyásolják.


20.00 KALEIDOSZKÓP PREMIER
Vers, tánc, videó és zene – a PR-Evolution Dance Company, a Rencontres Audiovisuelles és a Nemzeti Táncszínház koprodukciója

Az előadást a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményeiből a Francia Intézetben rendezett Képbe zárt írások című kiállítás inspirálta. A kiállítás vezérfonala írásbeliség és képiség találkozása, szó és kép összefonódása. A Kaleidoszkóp produkció pedig az írott szó – a vers – és a tánc- és a videó művészet világának viszonyrendszerét boncolgatja.

19.00 ZENE
Antonia Vai Band

18.00-21.30 WORKSHOP
Púderrózsaszín és csipke: saját készítésű kiegészítők

BOR
Ax & Ax Borászat

TEAHÁZ
Big Ben


Következő időpontok és témák:
November 12. PSZICHÉ
December 10. VARÁZS