2015. október 2., péntek

Balance - Új műsor a Fővárosi Nagycirkuszban

SI


Fővárosi Nagycirkusz október 3-án mutatja be legújabb műsorát Balance címmel, amely tematikájában és gondolatiságában is az egyensúly, a harmónia köré épül, finom mozgásokkal keres üzenetet, óvatos bátorsággal próbál letisztult látványvilágot felmutatni. Valamennyi műsorszámot belengi az egyensúly, a balansz termékeny problematikája, a fellépők sokszor emberfeletti teljesítményt igénylő műsorszámai elgondolkodtatnak önmagunkkal és környezetünkkel való kapcsolatunkról, a fizikai törvényeinek legyőzéséből adódó katartikus élménybe beleszövődik a gondolat: én hogyan teremtem meg az egyensúlyt az életemben?

Összhangban lenni egymással és önmagunkkal, kiegyensúlyozottan fordulni oda (vissza) önmagunkhoz, a társunkhoz, a szerelmünkhöz, konkrétan életünk és produkciónk, azaz, „csapatunk” valamennyi tagjához. Egyensúly az ember-állat viszonyban, egyensúly a minket körülvevő csodákkal, tárgyakkal.

Az előadás fellépői között köszönthetjük a moszkvai Idol fesztivál Arany Közönségdíját elnyerő Gerling csoportot, igazi magyar virtust, tradicionális produkciót láthat a közönség a Teibler-csoport előadásában, a Louléban megrendezett I. Nemzetközi Cirkuszi Artistafesztivál bronzérmese, az X-Treme Brothers egy handstand számot mutat majd be kivételes egyensúlyérzékkel és összehangolt mozgással. A keleti varázs és a páratlan ügyesség találkozik a rendkívül tehetséges lábzsonglőr, Kimberly Lester produkciójában, míg a vidám pillanatokról Pascal bohóc gondoskodik. Az akrobatika elemeit is felhasználva alakította ki zsonglőrprodukcióját az ukrán White Fantasy, míg a Flying Farfans különleges kereszttrapéz-számával hódít a levegőben. Nem mindennapi bátorságról és kölcsönös bizalomról tesz tanúbizonyságot a Duo Claire formáció, a Baross Imre Artistaképző iskola két növendéke, miközben produkcióját egy háló segítségével mutatja be fent a kupolában. A kis- és nagymacskák, perzsacicák és oroszlánok valószínűleg a gyermekek kedvenceivé válnak majd.

A műsor egyik legdinamikusabb száma a fiatalokat és a sportkedvelőket csábítja a cirkuszba, az Ukrajnából érkezett Flying Ball kosárlabda show-ja kapcsán a Fővárosi Nagycirkusz kedvezményben részesíti azokat a kosárlabdásokat, akik 10 fős csapatot szerveznek, és bemutatják verseny- vagy szakosztály-igazolványukat, vagy a helyszínen sikeresen dobnak kosárra. Azonban bárki kipróbálhatja magát, aki érvényes cirkuszjeggyel rendelkezik, és sikeres dobás esetén ajándékban részesülhet.

Októbertől több más újdonságra is számíthat a publikum! A Fővárosi Nagycirkusz útnak indítja Adj arcot a művésznek! elnevezésű programját, amelynek célkitűzése az artistaművészek gépies megjelenítése helyett a hús-vér emberi kvalitások kihangsúlyozása, valamint a hétköznapi csoda-csináló képességre történő figyelemfelhívás. Fekete Péter, a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos ezzel a kezdeményezéssel kivívta a zuhangi második Kínai Nemzetközi Cirkuszfesztivált előkészítő Szakértői Fórumon, a rangos nemzetközi szakmai tanácskozáson résztvevők elismerését is.

Minden előadáson egy sztár bukkan fel a díszpáholyban, aki családjával nézi meg a cirkusz legújabb műsorát, a Balance-ot. A neves színművészekkel, énekesekkel, írókkal, költőkkel, képzőművészekkel, közéleti személyiségekkel és sportolókkal akár még egy közös fotót is készíthet, aki szeretne. A cirkusz októbertől ingyenes Wi-Fi használatot biztosít látogatói számára a WifiZone hálózatán keresztül, egy gyors regisztrációt követően. Ehhez kapcsolódóan szelfi- és fotókészítésre csábítja a nézőket, ugyanis aki bekapcsolódik a játékba, akár még egy ingyenes belépést is nyerhet a januári Fesztivál Plusz előadására.

A sok izgalmas újdonság mellett a már tradicionálisnak számító Parádéra is várja az érdeklődőket a Fővárosi Nagycirkusz a bemutató napján, október 3-án 11 órától, a Hősök terén. A látogatók ízelítőt kaphatnak az új, Balance című produkcióból, valamint egy különleges számmal is készülnek a szervezők.Egyensúlyban a művészet
The Gerlings / magasdrót (Kolumbia)
Magasban piramist építeni
Megtapasztalni a lehetetlent csakis feltétlen bizalom mellett érhető el. Ez az összetartó erő formálja egyedivé a kolumbiai Gerling csoport produkcióját: olyan vizuális élmény, amely a végső katarzis érzését varázsolja át a mindennapokba. Itt semmi sincs átadva az irrealitásnak: átírva a 19. századba visszanyúló klasszikus magasdrót-számot, a hét artista emberpiramisa a fellegekben épül, miközben egymásra utaltságuk minden pillanatát létező csodaként vetítik ki a kupolás térbe. A levegőben kialakuló piramis nemcsak lélegzetelállító látványt nyújt, hanem példáz is: hogyan válhat egy mutatvány emberi értékek közvetítőjévé. Figyelni egymás minden rezdülésére, érezni a kölcsönös bizalmat, együtt megélni a lehetetlent!
Flying Ball / kosárlabdaszám (Ukrajna)
Az ukrán kosárlabdacsapat számában a sport cirkuszművészeti elemekkel keveredik, a műfajok közti játéknak az eredménye pedig egész bámulatosan egyedi. Azok számára lehet igazán élvezetes ez a produkció, akiket nem oltottak be humor ellen, ugyanis a csapat rendkívül szellemesen – s olykor némi öniróniával is – fogja meg a sport frázisait, miközben a közönség valóban úgy érezheti, hogy egy óriási tétmeccsen szurkol a kedvencének. A lendületes, nagy energiákat megmozgató társulat mindemellett különböző térformációk segítségével mutat rá arra, mennyire fontos a csapatmunka, hiszen a köztük lévő végtelen összhang teszi igazán nagyszerűvé és szerethetővé az akrobatikus elemekkel fűszerezett produkciót.
Eva Chris / macskaszám (Németország)

Házikedvenc, újraértelmezve
Emberi tulajdonságok és ösztönös megnyilvánulások együttes létezését viszi porondra előadásában Eva Chris, németországi idomárhölgy. Kisállat-számában házikedvencek kapnak főszerepet, játékosságuk saját, ügyességük gondozójuk munkáját dicséri. A kapcsolatteremtés és a szavakon túli kommunikáció eredményeként élvezhetjük a nyolc kiscica elemi adottságait felülíró játékot, az ezúttal ügyességi kellékekkel – és kis tappancsnyomokkal – benépesített cirkuszi talajon. Mit jelent idomárnak lenni? Átlépni a megértés és megértetés láthatatlan korlátján, gesztusokban, mozdulatokban megnyilvánuló szeretettel foglalkozni, tanítani és a legtöbbet kihozni az állatokból, nemcsak türelmet, de odaadást is igényel, olyan tulajdonságokat, amelyeknek hiánya napjainkban egyre inkább megtapasztalható. A cicák pajkosságán, tanulékonyságán és a feladatok végrehajtásán felül, az együtt-létezés örömének csodáját is kínálja a kisállat-produkció.
Pascal / bohóc (Hollandia)
Szakrális szórakozás
A hollandiai származású Pascal gyermekkora óta tudatosan készül a magas szintű, gesztusokat és mimikákat tréfába olvasztó szórakoztatásra. A Németországban élő előadóművész először négyévesen fordult meg cirkuszban, nagybátyja jóvoltából. Az ott látott bohóc-tréfák ajtót nyitottak számára a cirkuszi életút fele, és ezt a különleges létformát azóta is lankadatlan elhivatottsággal gyakorolja. Tapasztalt előadói háttere (Medrano Cirkusz, Holland Nemzeti Cirkusz, Benidorm Cirkusz) biztos talajt szolgáltat az állandóan fejlődésben lévő produkcióihoz, melyek, többszöri átformálásuk után, mára inkább nevezhető komikus-színházi, mintsem hagyományos bohóc-jeleneteknek. A ritmikus füttyszó mögé rejtett tréfákból talán nem tudjuk kikövetkeztetni a bohóc világmegváltó gondolatait, de érezzük azt a kisugárzást, amely összeköthet vele mindnyájunkat – történhet ez szó szerinti matrózkötéllel, vagy csupán egy elejtett pillantással. Pascal kiváló clown-darabján keresztül szólítja meg az embereket, miközben szórakoztat és sejtet, egyúttal szétszakítva egymáshoz is láncol, majd az újrahangolt hagyomány komikumában láttatni enged egy láthatatlan világot.
Duo Claire / hálószám (Magyarország)
Hitünk a másikban
                                                                                    „Életemet a kezedbe adom”
 „Rád bízom magam!”, üzeni a két lány a kötélről egymásnak. Nem mindennapi bátorságról és kölcsönös bizalomról tesz tanúbizonyságot a Duo Claire két növendéke, miközben produkcióját egy háló segítségével mutatja be fent a kupolában. A két hölgy most kezdi el aktív artista pályafutását, eddig a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában tanulták leendő szakmájukat, ahonnan az utóbbi időben egyre színvonalasabb performance-ok kerülnek ki. A lányok hálószáma hibátlanul összehangolt, mozdulataik testvériesen egymásra utalt. Mindegy, hogy egy légi terpeszről, átfordulásról, vagy a gravitáció teljes megszégyenítéséről van szó, a lányok nem haboznak eleget tenni a kihívásnak, sem belekapaszkodni – tizedmásodperces pontossággal – a másik jobbjába. Hitük a közös munkában – és partnerükben – elképzelhetetlenül mély, ez képes őket még nagyszerűbb előadásokra sarkallni, amelyek nem csak elbűvölik a közönséget, de emberségből is példát mutatnak – ezért a megnézésük kihagyhatatlan.

Kimberly Lester/ lábzsonglőr (Nagy-Britannia)
Hibátlan varázslat
                                                                                  „fejtetőre állított játékos világ”
 A keleti varázs és a páratlan ügyesség találkozik a rendkívül tehetséges lábzsonglőr, Kimberly Lester produkciójában. Miss Lester családi gyökereit tekintve portugál, a művészet iránti érdeklődését pedig az anyatejjel együtt szívta magába – ugyanis cirkuszi családból származik. Előadásával már bejárta a világot, és számos díj boldog tulajdonosa. A hasonló vállalkozások közül is kiemelkedő bemutatóját az elegancia és az elbűvölő nőiesség jellemzi, amelyet fátyoltánc és hastáncos elemek tesznek még elragadóbbá. Nem számít, hogy légies tárgyakkal vagy elguruló labdákkal dolgozik, előadása hibátlan, tudása pedig minden elismerést megérdemel. A cirkuszművészet igazi gyöngyszemét láthatja az, aki jegyet vált a hölgy produkciójára. Nem fogja megbánni! Kimberly varázslatos performance-a megerősíti hitünket abban, hogy minden lehetséges és elérhető távolságba kerül, ha eléggé kitartóak és határozottak vagyunk abban, amit életcélunknak tűztünk ki.
Teibler csoport / deszkaszám (Magyarország)
Igazi magyar virtust, ezzel együtt, vagy éppen ezért, tradicionális produkciót lát a közönség a Teibler csoport előadásában, akik célul tűzték ki, hogy felelevenítsék az egyik legklasszikusabb magyar artistamutatványt, a deszkaszámot. A kilencfős csoport vezetője Teibler Tamás, akivel a csoport másfél éve dolgozik a most látható attrakción. A mutatványt külön érdekessé teszi a csoport nagy létszáma, így nem mindennapi élményben lehet része a publikumnak. Mint azt Teibler Tamás egy interjúban elmondta, nem csupán jellegében próbálnak a magyar cirkuszhagyományokhoz kapcsolódni, hanem a jelmezek és a zeneválasztás terén is. A csoport, s ez nem elhanyagolható, a nemzetközi porondon is sikerrel szerepel, 2014-ben egy nagyszabású szicíliai turnén kápráztatta el a közönséget. A külföldi vendégszereplések mellett, természetesen, a magyar nézőkről sem feledkeznek meg, idén már láthatóak voltak a Cirkuszok Éjszakája rendezvénysorozat keretein belül is.
Redy Montico / oroszlánszám (Olaszország)
Vadállatok és gazdájuk szerelme
„Szeretet és respekt ember-állat viszonyban”

A cirkuszt látogató „nagymacskák szerelmeseinek” nem mindennapi izgalomban és meglepetésben lesz részük Redy Montico jóvoltából, aki oroszlánjaival kápráztatja el a közönséget. Az olasz mester, mint macskarajongó a házi kedvenceivel, úgy él együtt oroszlánjaival. A ragadozók hol a porond valamelyik oldalára ugrálva, hol két lábra állva mutatják meg, hogy miért is nevezik őket az állatok királyának; máskor tetszhalottként nyúlnak el a földön, vagy épp élvezik a mesterükkel való – nem ritkán testi – játékot. A hatalmas nagymacskák és idomárjuk Olaszországból érkeztek, hogy összeszokott csapatként lélegzetelállító produkcióval emeljék az előadás fényét. Műsoruk a finom eleganciát, a tökéletes koncentráltságot és a felszabadult játékosságot tükrözteti egymásba, ami az olasz idomár művészi alázatát és odafigyelését dicséri. Az oroszlánok számára nem létezik lehetetlen kérés, egy mosoly, egy jutalomfalat vagy taps reményében gazdájuk minden kívánságát teljesítik. Harmónia a műsorszámban, ember és vadállat együttmunkálkodásának tökéletes harmóniája.
White Fantasy/ zsonglőrszám (Ukrajna)
Egy cirkusz nem igazi cirkusz zsonglőrök és akrobatikus mutatványok nélkül! De mi történik, ha ezeket a műfajokat gondosan összegyúrja két igazán páratlan művész? Olyan egyedi és utánozhatatlan produkció születik, amelyet ritkán láthat a nagyérdemű, ám a White Fantasy a budapesti közönség számára is elhozza ezt a különleges élményt! A kettőst alkotó Dmitrij és Szergej előtt már gyermekkorban sem volt kérdés, hogy a cirkusz varázslatos világának szentelik életüket. A két kimagasló tehetség a kijevi iskolában találkozott először, s kölcsönös érdeklődéssel fordult egymás munkássága felé, így természetesnek tetszhetett a közös alkotás felé tájékozódás is, melynek köszönhetően világszerte bebizonyíthatták, hogy a kíváncsiság, a kitartás és az újdonságok iránti nyitottság hármas együttese mindig valami kiemelkedőt hoz létre.
Flying Farfans / fliegende (USA)
A Flying Farfans lélegzetelállítóan látványos fliegende-produkciója – ahogy a cirkusz több más mostani látványossága is – csúfos foltot ejt a gravitáció becsületén: nem más ez, mint élet a levegőben, méterekkel a biztos talaj fölött, ahol a vérprofi artisták igazán elevenné válnak, s minden mozdulatuk magabiztosságot és energikusságot sugároz. A magasban bemutatott triplaszaltó csupán a kezdet!  Az amerikai társulat a nézők elé tárja a cirkusz igazi meztelenségét, amikor is nemes egyszerűséggel magára az emberi testre helyeződik át a mutatvány hangsúlya, s arra, hogy mi mindenre képes ez a test, miközben önmagával is küzd. A trapéz pedig kiváló eszköz az egyedülállóan lenyűgöző bizalomjátékhoz, amelynek során az ember megtanul feltétel nélkül bízni önmagában és a partnerében is; a nézők számára pedig igazolást nyerhet a tézis, miszerint minden lehetséges, ha igazán figyelünk egymásra – a valóban egymásra figyelünk.


X-Treme Brothers / kézegyensúlyozó szám (Románia)
Tökéletes összhang - X-Treme Brothers
                                                           „Igaz barátság, törékeny egyensúly, egymásra figyelés”
 Keleti szomszédunkból, Romániából érkezik a Fővárosi Nagycirkuszba az X-Treme Brothers, a portugáliai Louléban megrendezett I. Nemzetközi Cirkuszi Artistafesztivál (I. Festival International Artistas de Circo) bronzérmese. A csapat kivételes egyensúlyérzékkel és összehangolt mozgással bizonyítja, ez a trió vitathatatlanul a műfaj egyik legjobbja. A kis társulat tíz éve dolgozik együtt, karrierjüket nemzetközi sikerek fémjelzik, idén felléptek már egyebek között Svájcban és Franciaországban is. Az olykor a gravitáció törvényét meghazudtoló mozdulatokat különleges hang- és látványvilággal teszik még felejthetetlenebbé.
The Gerlings / halálkerék (Kolumbia)
Haláli kerék
A csendnek feszülő drót időnkénti zaklatott pendülése remegteti meg a pattanásig feszülő várakozást, és mikor már azt hinnénk, túl vagyunk a veszélyen, rákövetkezik egy újabb lélegzetelállító szám. Dupla halálkereket látunk gurulni a kifeszített dróton. Ha eddig nem tapasztaltuk meg az egymásba vetett vak bizalom fontosságát, a kolumbiai teljesítmény tapintható fogalommá nemesíti az érzést. Mutatványukban ezúttal nem kettő, hanem négy artista teszi kockára életét a dupla halálkerék görgetése közben: kettő a kerék belsejében, míg kettő a tetején tartja egyensúlyban a kifeszített dróton guruló kereket. Ebben a számban nemcsak a testek érintkezése, de a tárgy általi összeköttetés is fontossá válik: a „hogyan” és a „mikor” minden pillanata meghatározó erejű. A csapat a moszkvai Idol Nemzetközi Cirkuszfesztiválon való fellépése után Magyarországra érkezik, hogy a lehetetlent megkísértve mutathassa meg, mit is jelent valójában a „balance”, azaz, egyensúlyban lenni egymással, a világgal és önmagunkkal.
maciva.hu