2015. július 2., csütörtök

Újonnan nyílt kiállítások a Nemzeti Galériában 2015. július 1-jétől

SI

REMEKMŰVEK A SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUMBÓL
A felújítási munkák miatt három évre bezárt Szépművészeti Múzeum fő műveiből nyújt gazdag válogatást a Magyar Nemzeti Galéria kiállítása. Az érdeklődőket ötvenhét remekmű kalauzolja végig az ókortól a gótika, a reneszánsz és a barokk művészeti emlékein keresztül egészen a 19-20. század fordulójáig. Az Egyiptomi, az Antik és a Régi Szobor Gyűjtemény olyan kiemelkedő jelentőségű alkotásai, mint Imhotep írnok szobra, a Budapesti táncosnő vagy Messerschmidt karakterfeje mellett a kiállítás betekintést nyújt a Régi Képtár méltán híres anyagába is. A különböző iskolák, korok és műfajok olyan festőóriások művei által bontakoznak ki, mint például Raffaello, Correggio, El Greco, Memling, Bruegel, Cranach, Van Dyck, Frans Hals vagy Bellotto. A régi mesterműveket a modern irányzatok alkotásai követik, így Monet és Gauguin képei, illetve Rodin híres szobra, Az örök tavasz, amelyet a múzeum egykor közvetlenül a művésztől vásárolt. A kiállítás kivételes lehetőséget biztosít azon látogatók számára, akik egyetlen tárlaton szeretnének ízelítőt kapni a Szépművészeti Múzeum világhírű gyűjteményeiből.

MODERN IDŐK - Magyar művészet a millennium és a második világháború között
A múzeum felújított, második emeleti központi tereiben látható a 20. századi állandó kiállítás, amely a századfordulótól a második világháború végéig terjedő időszak legfontosabb alkotóit és törekvéseit mutatja be. Az 1896 és 1945 közötti művészetre koncentráló kiállítási egységben közel 150 festmény, 30 szobor és 200 érem tekinthető meg.

A tárlaton a korábbiaktól némileg eltérő stiláris hangsúlyokkal, új szempontok szerinti tematikai egységekkel és életmű-preferenciákkal találkozhat most a közönség. A szimbolizmushoz és a szecesszióhoz köthető alkotások közül kiemelkedik Gulácsy Lajos Varázslat (Varázsló kertje) című műve. A Magyar Vadak, a Nyolcak, az avantgárd mellett a két világháború közötti tendenciák, Vajda Lajos és Ámos Imre festészete kapott helyet. A nagybányai művésztelep alkotói, illetve Rippl-Rónai József művészetén túl a Képzőművészek Új Társasága (KUT) tagjainak és a Gresham-kör művészeinek remekművei tekinthetők meg.
A festmény-, szobor- és éremanyag mellett a tárlaton az Iparművészeti Múzeumból kölcsönzött tárgyak is láthatóak, amelyek a századforduló és a Bauhaus mesterművei között kaptak helyet. Az eredeti enteriőröket korabeli, archív fotográfiák segítségével megidéző terekben többek közt Breuer Marcell világhírű csővázas bútorai is láthatóak.  A kiállítás egyik izgalmas újdonsága az Egy nagypolgári otthon művészi harmóniája - A Schiffer-villa címet viselőterem. A nagysikerű építési vállalkozó, a mecénás Schiffer Miksa, a neves építész Vágó József által tervezett, 1911-ben elkészült otthona a korszak modernizációs törekvéseit érzékelteti.


170 ÉVE SZÜLETETT SZINYEI MERSE PÁL
TÁRLATVEZETÉSEK
Százhetven évvel ezelőtt, 1845. július 4-én született Szinyei Merse Pál, a 19. századi magyar festészet egyik legnagyobb mestere, olyan remekművek alkotója, mint a Majális, a Lilaruhás nő, vagy a Léggömb. Szinyei a müncheni akadémián tanult, s Münchenben készült például a Majális című alkotása. Hazatérve, a festészeten kívül a birtokán gazdálkodott, egy időben országgyűlési képviselő is, 1905-től haláláig pedig a Képzőművészeti Főiskola (a mai Képzőművészeti Egyetem) rektora volt. Szinyei friss, újszerű látásmódja, eleven színei, derűs, városi témájú képei sok szempontból az impresszionizmus világához állnak közel. A nagybányai festők 1896-ban színre lépő nemzedéke Szinyeiben látta követendő példáját, s a magyar művészettörténetírás is Szinyeit tekinti a modern magyar festészet úttörőjének.
Az évforduló alkalmából tárlatvezetésekkel is megtekinthetőek Szinyei Merse Pál művei a Magyar Nemzeti Galériában
2015. július 3., péntek 16 óra
Új utak felfedezői - Szinyei Merse Pál és kora.

tárlatvezetés
2015. július 4., szombat 16 óra
"Született július 4-én" -  170 éve született Szinyei Merse Pál
tárlatvezetése
A tárlatvezetéseken az állandó kiállításra váltott belépőjeggyel lehet részt venni.
mng.hu