2015. július 23., csütörtök

Az MNG kiállításai, hangversenyek és tárlatvezetések

SI

2015. július 25., szombat

16 óra

Divat Anno II. - tárlatvezetés az állandó gyűjteményben
Találkozási pont: C épület, információs pult
Tárlatvezető: Jámbor Judit
A programon az állandó kiállításra váltott belépőjeggyel lehet részt venni.

2015. július 27., hétfő


SZÍN-JÁTÉK - NYÁRI TÁBOR

Korosztály: 7-12 év
Időpont: július 27-31., a program minden nap 8.30-16.00-ig tart.
Helyszín: Vasarely Múzeum (Óbuda)
Jelentkezési határidő: július 13.
A tábor ára: 25.000 Ft, mely ár tartalmazza a napi egyszeri meleg ebédet, a belépőjegyeket, afoglalkozás árát és a BKV jegyeket.
A tábort tartja: Mácsay Krisztina és Kevély Flóra
Színes kalandozásra hívunk a Vasarely Múzeumba! Különböző izgalmas technikával, Vasarely ihlettealkotásokat készítünk meghökkentő helyekre - térben, vízben, levegőben. Elkészítjük sajátbolygónkat és fantasztikus űrhajókat tervezünk. Trükköket tanulunk olyan ábrázolásokhoz,amelyekkel megtéveszthetjük a nézőket. Új, vérpezsdítő játékokat tanulunk és játszunk. Ha szeretszkísérletezni, nálunk a helyed!
További információ és jelentkezés: muzeumpedagogiamng@szepmuveszeti.hu, tel 0620 4397 408

2015. július 29., szerda

BORSZERDA - MODERN
2015. július 29. 18-22 óráig
 Erdély
Tárlatvezetések:
18.00 Mi a modern? Krasznai Réka tárlatvezetése a 20. századi újrarendezett kiállításban
18.30 Highlights of Hungarian Art - guided tour in English in the permanent collections
18.30 "A modernség talánya" (Sors és jelkép. Erdélyi magyar képzőművészet 1920-1990 című kiállítás)
19.00 A modern szépség. László Zsófia tárlatvezetése a Remekművek a Szépművészeti Múzeumból című kiállításban
20.30 Mi a modern? Krasznai Réka tárlatvezetése a 20. századi újrarendezett kiállításban
21.00 Modern vagy kortárs? Albrecht Zsófia tárlatvezetése a 1945 utáni magyar művészet című gyűjteményben
(A tárlatvezetéseken műtárgyvédelmi okok miatt csak korlátozott számban lehet részt venni. Megértésüket köszönjük!)
Arcok, borok, stílusok
20.00
Zene: Herczeg Flóra és zenekara
Nyereményjáték: vendégeink között egy két személyre szóló hétvégét sorsolunk ki a Danubius  szállodákba.
JEGYÁRAK
Teljes árú jegy: 3000 Ft
Kedvezményes* jegy: 2000 Ft
Bor szerdáinkon nem érvényesek a rendes nyitvatartási idő alatti kedvezmények. Díjtalan belépő nem igényelhető.
*Kedvezményes jegy váltására jogosultak, akik:
- az időszaki kiállításainkat díjtalan belépővel látogathatják;
- 26 évesnél fiatalabbak vagy 62 évesnél idősebbek, és egy EGT tagállam állampolgárai;
- MAOE tagok;
- Baráti Kör tagok.

2015. július 31., péntek

11 óra

A HONGKONGI GYEREKKÓRUS KONCERTJE

Az 1969-ben alapított Hongkongi Gyerekkórus (HKCC) jelenleg a világ legnagyobb kórusa, és jótékonysági non-profit szervezetként döntő szerepet játszik a hongkongi gyerekek művészeti nevelésében.A Hongkongi Gyerekkórus az évek során jelentős művészeti szervezetté vált, ahol a gyerekek a művészet több ágával is foglalkozhatnak.
A Hongkongi Gyerekkórus minden évben számos külföldi meghívást kap, és a világ minden táján a béke és a szeretet üzenetét hirdeti. A kórust számtalan országban nagy szeretettel fogadták, és nagyra értékelik művészetét: olyan nemzetközi elismerésekre tett szert, mint "Kicsi Éneklő Jószolgálati Nagykövetek" és "a világ egyik legjobb gyerekkórusa".
2003-ban a kórus elnyerte a "Kína 10 legjobb gyerekkórusa" címet, 2006-ban pedig a magyarországi Vivace Nemzetközi Kórusfesztiválon megkapta a Közönségdíjat. 2008-ban a Sanghaji Nemzetközi Kórusfesztiválon Arany Serleggel díjazták a kórust.
2014-ben a Nemzetközi Kóruszenei Szövetség (IFCM) két évre kinevezte a kórust a Szövetség nagykövetének; a kórus szerepelt a X. Kóruszenei Világtalálkozón.

Műsor:
Franz Biebl: Ave Maria
Tokuhide Niimi: Salve Regina
Robert S. Cohen: The Beauty of Life (Az élet szépsége)
Darius Lim: The Night of Rainbows (Éjjeli szivárványok)
Darius Lim: The Fire Dance of Luna (A Hold tűztánca)
When I Sing (Amikor énekelek) - Hangszerelte/Arranged by: David J. Elliott
The Typewriter (A gépíró) - Hangszerelte/Arranged by: Ko Matsushita
Kathryn Sadler: LAWA
Steve Ho: Let Music Flow (Hadd szálljon a zene!)
Részletek a "Bai Niang Niang" c. első kínai nyelvű musicalből (Excerpts from "Bai Niang Niang" - the first musical in Chinese). Zene/Music by Joseph Koo. Hangszerelte/Arranged by: Raymond Cheng
Steve Ho: Choriental Symphony - a medley of Asian Tunes (Keleti kórusszimfónia - Ázsiai dallamok kavalkádja)

Zenei vezető/Vezető karnagy:Kathy Fok

Helyszín: C épület, I. emelet, Kupolacsarnok
A programon az állandó kiállításra váltott belépőjegy

2015. április 24. - augusztus 23.
A Sors és jelkép. Erdélyi magyar képzőművészet 1920-1990 című kiállítás eddig nem látott gazdagságban mutatja be a korszak erdélyi magyar művészetét. A megszokott Erdély-sztereotípiák helyett a kevéssé ismert, rejtett vagy ismeretlen vonatkozásokat ismerteti meg a látogatókkal. Az átfogó igényű tárlat anyagát jelentős mértékben az erdélyi (romániai) köz- és magángyűjteményekből kölcsönzött tárgyak alkotják. A tárlat kilenc szekciója a legváltozatosabb szempontok szerint mutatja be Erdély magyar művészetének hét évtizedét.

Az első egység (Ember a tájban) Nagybánya örökségét és a tájfestészeti hagyományt öleli fel. A kőben, a fában. szekció az archaikus kő- és fafaragásnak a modern erdélyi művészetben továbbélő gyakorlatával foglalkozik. Az Akik előttem jártak című egység az erdélyi elődök portréit tartalmazza történeti panteonok, illetve kortársakat megörökítő szobor-együttesek formájában.Az első világháború utáni években a szebb új világban reménykedő utópiák számára mind az avantgárd elvontsága, mind a neoklasszicizmus objektivitása hiteles művészi kifejezésmódokat kínált. Az avantgárd hatásával az Avantgarde sugárzás, a klasszikus hagyomány feléledésével pedig a Klasszikus értékek nyomában című rész foglalkozik.Erdély magyar művészetében is vissza-visszatérő kérdés a realizmus ábrázolási hagyománya. A művészet és a társadalom összefüggését vizsgáló művek, illetve a szürrealizmus és a fotórealizmus kritikai tartalma a valóság ábrázolásának különféle felfogásából jöttek létre. Kiállításunk két nagy tematikus egysége, a Művészet és társadalom és A realizmuson innen és túl, a realizmus problémáját járja körül.Az 1960-as évektől a nagy reprezentatív megbízások hiányában valamint a szigorú művészi cenzúra miatt a grafika kevésbé szem előtt lévő műfajában születtek a progresszívebb alkotások - ez a témája a Hagyomány és megújulás a grafikában című szekciónak. Az erdélyi grafika a tipográfia és a kifejezőeszközök tekintetében nemzetközi mércével mérve is kiemelkedő. Legalább ilyen jelentős azonban az erdélyi neoavantgárd művészet, amelynek sokszor ironikus, vagy kétértelműségen alapuló szemlélete különösen összetett kritikai tartalmak kifejezésére volt alkalmas a diktatúra éveiben. Ezt azonban a hivatalos művészetpolitika nem tűrte. Az erdélyi neoavantgárd alkotásait az utolsó, "Itt és mást!". Expanzió és kísérletezés című szekció mutatja be.

A kiállításon mintegy 430 mű - festmények, szobrok, rajzok, metszetek, plakátok és egyéb illusztrációk - látható. A Magyar Nemzeti Galéria a saját művei mellett közel nyolcvan hazai és külföldi köz- és magángyűjteményből kölcsönzött tárgyat mutat be a tárlaton
www.mng.hu