2015. április 2., csütörtök

MÁV Szimfonikus Zenekar áprilisi koncertjei

SI

Április 3.
Francia est
Lukács Miklós-bérlet/5., Zeneakadémia, 19.00


Hangversenyünk nagyjából egy évszázad francia zenéjét foglalja össze. Berlioz 1831-ben komponált Lear király - nyitánya Shakespeare drámájának szellemét adja vissza a zene eszközeivel. Saint-Saëns a 19. század második felében élt nagy francia operaszerzők egyike. Gordonkaversenye a Liszt által kidolgozott, egybekomponált versenymű típusát valósítja meg; gyönyörű dallamok, színek és hangulatok tárháza, hálás és inspiráló feladat a szólót játszó csellista számára. Ravel már a 20. század zeneszerzője. Az Alborada a Miroirs (Tükrök) c. zongoraciklus egyik tételének átirata 1905-ből, a Daphnis és Chloé meghatározása pedig „koreográfiai szimfónia három tételben”, melyet a Gyagilev-féle orosz balett számára írt. A svéd Frans Helmerson a világ leghíresebb gordonkaművészei közé tartozik. Szülőhazájában, majd Rómában és Londonban tanult; öt földrészen vendégszerepelt már számos híres karmester vezényletével. Korábban Kölnben tanított, jelenleg a Berlini Zeneművészeti Főiskola gordonkaprofesszora. A Francia est dirigense a zenekar Franciaországban élő művészeti vezetője, Csaba Péter. 

Április 11.
Víz, víz, tiszta víz – A Víz Világnapja alkalmából
Unokák és nagyszülők hangversenyei/4., Magyar Nemzeti Múzeum, 10.00 és 11.30


A koncertek műsorán csupa olyan zenemű szerepel, amelyet valamilyen vízzel kapcsolatos élmény ihletett. Mendelssohn: Hebridák nyitánya után az áradó Moldva folyót kelti életre Smetana muzsikája. Muszorgszkij azt festi le nekünk, miként ébred Oroszország fővárosa, melyen a Moszkva folyó folyik keresztül. A programot Strauss híres Kék Duna keringője zárja, amelyre Ausztria második nemzeti himnuszaként tekintenek. A két hangversenyt Károlyi Sándor vezényli. Az ősi magyar nemzetség, a nagykárolyi Károlyi dinasztia Bécsben élő leszármazottja nem először áll a MÁV Szimfonikusok élére: tavaly januárban, ugyanebben a bérletsorozatban Prokofjev Péter és a farkasát vezényelte. A zenekar, illetve a közönség körében egyaránt nagy sikert aratott, teltházas koncertek után nem volt kérdés a folytatás; az idei hangverseny után Károlyi Sándort a tervek szerint rendszeresen foglalkoztatja majd a zenekar.
Április 17.
Szerenád est
Festetics-bérlet/2., Festetics Palota, 18.00

Nem először kerül sor szerenád estre a Festetics Palota falai között. A régi korok zenés estélyeinek jellegzetes helyszíne szinte csábít arra, hogy e régi-új műfaj gazdag irodalmából válogassuk össze a koncert műsorát. A szerenád-irodalom három méltán híres, nagyszabású műve hangzik el hangversenyünkön Csaba Péter vezető karmester vezényletével. Mozart Kis éji zenéjét még a zene iránt nem érdeklődők is ismerik. A négy szólamra komponált mű nemes egyszerűséggel a zeneszerzői művészet egyik csúcspontja. Benjamin Britten a II. világháború tragikus időszakában komponálta életművének egyik kiemelkedő darabját, a Szerenádot. Klasszikus angol költők verseit zenésítette meg, a tenor szólót pedig különleges hangszínű együttes, egy szólókürttel kiegészített vonós zenekar öleli körül. Gyönyörű zene, amely különleges feladatot jelent mindkét szólista (Mark Wilde, Kovács Gergely) számára. Josef Suk cseh hegedűművész és zeneszerző Dvořák tanítványa volt, tanárához hasonlóan maga is a cseh nemzeti zene elkötelezettje.
 Április 28.
Csajkovszkij est
Szőke Tibor-mesterbérlet/3., Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, 19.30


Csajkovszkij, az orosz zene egyik legnagyobb alakja, a romantikus személyiség és alkotóművész típusának megtestesítője a zenekedvelők legnépszerűbb szerzőinek egyike. Nagy életművet hagyott hátra; szimfóniákat, versenyműveket, kamarazene-műveket, nem utolsósorban pedig három nagy, egész estét betöltő táncjáték zenéjét, melyek mindegyike egy-egy jól ismert mesét elevenít fel a tánc eszközeivel. Ezek: Csipkerózsika, Diótörő, A hattyúk tava. Legtöbbször a Diótörő kerül színre, de gyakran játsszák A hattyúk tavát is, amely gyönyörű koreográfiája révén örök sikerdarab. E két utóbbi balettzene legszebb részleteiből összeállított szvitek csendülnek fel hangversenyünk első felében, bizonyítva hogy a zene látvány nélkül is igazi gyönyörűséget okoz. Az V. szimfónia a kissé szomorkás kezdettől drámai szenvedélyek és küzdelmek után a győzelem és a szédítő boldogság hangjáig jut el – nem véletlenül Csajkovszkij legtöbbet játszott, legkedveltebb szimfóniája. A karmesteri pulpituson a magyar előadóművészek egyik legnépszerűbb alakját: Vásáry Tamást, az örökifjú, világhírű zongoraművészt és dirigenst üdvözölhetjük.

Gyermekkoncertek

Április 18
-án, szombat délelőtt 10 órától folytatódik a zenekar játékos hangszerbemutató sorozata, a Zene-Tér-Kép - ezúttal a rézfúvós hangszerekkel ismerhedhetnek meg a gyerekek. Április 21-én 16.30 órakor kezdődik a Búgócsiga nevű zenés foglalkozás, zenehallgatás babákkal érkező családok számára. Rögtön ezután, 18 órától kezdődnek a zenekar Szeretethang elnevezésű koncertjei várandós kismamák, illetve az őket kísérők részére. A programokat Ácsné Székely Edit fuvolaművész, zenepedagógus vezeti a zenekar próbatermében, a MÁV Szimfonikusok művészei közreműködésével. Jegyár: 1000 forint. Bővebb információ a zenekar honlapján, a www.mavzenekar.hu-n!


A 2014/2015-ÖS ÉVAD RÉSZLETES MŰSORA
Aktuális műsorfüzetünket az alábbi linken olvashatja elektronikus formában:
http://mavzenekar.hu/_new/public/uploads/evadfuzet_2014-2015_WEB.pdf

A műsor- és szereplőváltozás jogát fenntartjuk!

Tavasz koncert Ferencvárosban

A MÁV Szimfonikus Zenekar nagy sikerű Évszak koncertjeinek tavaszi kiadásán vehetnek részt az érdeklődők április 9-én a Ferencvárosi Művelődési Központban. A 3-7 éves korosztálynak szóló foglalkozás zenei anyaga mindig az aktuális évszakhoz igazodik Vivaldi: A négy évszak című hegedűverseny-ciklusa alapján. Az elhangzó darabok az adott időszakra jellemző természeti képek, képzőművészeti alkotások vetítésével egészülnek ki - bővebb információ itt.

Koncertfelvételek a Magyar Rádióban

2015. március 24-i koncertünk felvételét április 10-én 12.05 órakor, február 28-i hangversenyünket április 11-én, 21.26 órakor tűzi műsorra a Bartók Rádió. Mesterbérletünk február 11-i hangversenyét április 15-én hallgathatják meg 20.32-től ugyanitt. Az előadások műsorához kattintson a dátumokra!


VÁLTOZÁS

Értesítjük kedves Bérlőinket, hogy a Festetics-bérlet negyedik hangversenyének dátuma június 26-ról június 25-re változott. Az esetlegesen okozott kellemetlenségért szíves elnézésüket kérjük!