2015. április 21., kedd

Óbuda napja a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban

SI

ÓBUDA NAPJA 2015. május 2.

Múzeumunk a Krúdy-negyed részeként idén is csatlakozik az Óbuda Napja rendezvényhez. A programok ingyenesek, az MKVM kiállításai pedig ezen a napon díjtalanul látogathatók. Egész napos programok, zene, irodalom, kiállítások, gyerekfoglalkozások, vendéglátás, velocipédesek, verklimuzsika, konflis utazás, "Kamufon" verklis karaokee, sakk, újságok, és nyugágyak várják a Krúdy-negyedbe látogatókat.
PROGRAMOK A MÚZEUM ÉPÜLETE ELŐTT:

11.00-17.00 között: Kamufon verklis karaokee
A készülék, amin nem volt, nem lesz, de már van! Igazi „Hoppá” élmény! A verkli és a karaoke, illetve a lyukkártya és a számítógép közös tulajdonságait ötvözi a szerkezet.

10.00-18.00 között: Konflis utazás
Üljön be egy valódi, elegáns konflisba és lássa Óbuda varázslatos utcáit a ringatózó bársonyülésről egy igazi századfordulós polgár szemével!

PROGRAMOK A MÚZEUMBAN:

10.00-18.00 között: századfordulós hangulatú fotók készítése a látogatókról

10.00-14.00 és 15.00-18.00 között gyerekfoglalkozások
Gyógyteakészítés: Nagyanyáink - füvesasszonyok - régi receptjei alapján készítünk gyógynövényekből tavaszi-gyógyító teát, szépen becsomagolva és felcímkézve - még ajándékba is adható!
Színes reklámtáska-készítés: Saját motívumokkal krumplinyomdázunk, amivel vidám (és környezetbarát) papírtáskákat díszítünk. Ez lehet a következő ajándékok búvóhelye!
Ízek nagyanyáink konyhájából: Miután látogatóink felidézték az 1930-as évek hangulatát az állandó kiállításunkban található polgári otthonban, mi felidézzük az akkori ízeket, illatokat. Közösen teasüteményt készítünk Kugler Henrik szakácskönyvéből, majd korabeli divat szerint be is csomagoljuk.
Szalvétahajtogatás: Ha megihlették Önt az állandó vendéglátás-történeti kiállításunkban található terített asztalok, lesse el tőlünk a különböző szalvétahajtogatási technikákat (apáca- és püspöksüveget, kakastaréjt)!
Fakanálbáb készítés: Nagyanyáink unokáiknak gyakran készítettek bábokat az otthon fellelhető anyagokból: fakanálból, textilmaradékokból. Mi is ezt tesszük, hogy megidézzük fakanál bábjainkkal a korabeli alakokat: polgár asszonyt és urakat, cukrászokat, szakácsokat, inasokat és eladókisasszonyokat, fürdőzőket és turistákat.
Múzeumi „kincs”-keresés: Családok és baráti társaságok kipróbálhatják megfigyelőképességüket és térképolvasási képességeiket múzeumi „kincs”-kereső játékunkban. S hogy mik a mi kincseink? A múzeumunkban őrzött régi tárgyak, amelyek felidézik készítőik szakmai tudását és a felhasználók szokásait, mindennapjait.

10.00-16.00 között: „Nyomozás a békebeli Budapesten” (6-100 éves korig)
Játékos családi kalandtúra a békeidők fővárosának vendéglátóhelyein. Jöjjön el, bújjon bele egy korabeli magándetektív bőrébe és fedezze fel egyedül, barátaival vagy családjával az 1900-as évek hétköznapjait és derítse fel egy izgalmas rejtély megoldását!
A játék korhűen berendezett helyszíneit a vendéglátás-történeti állandó kiállításunk adja.

14.00-15.00 – Kalmár évszázadok
A kereskedelem évszázadain átívelő interaktív kosztümös tárlatvezetés, ahol eljutunk a reformkori zsibongó vásárok világától, az 1930-as évek nagy áruházain át, gyermekkorunk KÖZÉRTjéig – Kereskedelmi állandó kiállítás

15.00-16.00 – Tárlatvezetés a „Hideget meleg szívvel!” – 70 éves a MIRELITE című időszaki kiállításban

16.00-17.00 – Tárlatvezetés a vendéglátás-történeti állandó kiállításban

A Krúdy-negyed további programjairól honlapunkon olvashatnak!


Időszaki kiállítások

Visszapillantás a hetvenes évek reklámvilágára
Solymosi Xénia grafikusművész kiállítása

 

2015.03.19. – 2015.05.10.


Solymosi Xénia grafikái meghatározták és meghatározzák mindennapjainkat. Az általa életre keltett figurákat szinte mindenki ismeri (legfeljebb nem tud róluk). Munkái ott vannak régi tárgyainkon, könyveinkben, folyóiratainkban, valamint a kereskedelmi cégek logóiban. Reklámgrafikái legendákká váltak. Ő tervezte a MIRELITE kedves eszkimó figuráját, a Zamat Keksz- és Ostyagyár védjegyéül szolgáló török fiúcskát és megannyi játékos figurát, logót. Számos kereskedelmi cégnek dolgozott, de pályájának kezdeti szakaszát mégis az idegenforgalomhoz köthetjük, hiszen akkor még az IBUSZ-nak tervezett plakátokat, szórólapokat, prospektusokat. Az évek alatt dolgozott az OTP-nek, az Állami Biztosítónak, a Közlekedésrendészetnek, a Patyolatnak és megannyi itt fel nem sorolható cégnek. Rajzaival, játékos alakjaival mindannyiunk szívébe belopta magát. Ő az a grafikus, aki mindenből játékot csinált. Számos gyermekeknek szóló céges reklámajándékot tervezett, amelyek a direkt marketing és a fogyasztóvá nevelés korai eszközei voltak. A Triálnak megszámlálhatatlan társasjátékot rajzolt, ezeket otthonainkban mind a mai napig használjuk. Életmű-kiállítása 2008-ban, 80 éves korában volt. A művésznő ma is aktív, munkáival kicsik és nagyok a Dörmögő Dömötör gyereklapban találkozhatnak. A grafikusművész életművének jelentős darabjait idén a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumnak ajándékozta. Adománya és munkássága példaértékű. Solymosi Xénia volt az, aki megannyi más munkája mellett életre keltette a már említett cég mosolygós eszkimó figuráját is, mely szintén megtekinthető a térben és időben párhuzamosan futó „Hideget meleg szívvel!” – 70 éves a MIRELITE című időszaki kiállításunkban is.

„Hideget meleg szívvel!”
70 éves a MIRELITE


A MIRELITE MIRSA Zrt. és a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum közös kiállítása


2015.03.12. – 2015.05.10.


Idén 70 éve jelent meg a MIRELITE hazánkban. Ma már kevesen ismerik eredeti jelentését. Nevét az egykori gyártójának rövidítéséből (Mezőgazdasági Ipar Rt.) és az ELITE szóból hozták létre. Az élelmiszerek gyorsfagyasztásának eljárása a 20. század vívmánya. Hazánk hűtő- és élelmiszeripara már a század elején, majd azt követően is élen járt az új technológiák és minőségi élelmiszerek bevezetésében. Ennek köszönhetően született meg 1945-ben a MIRELITE, amely kezdetben még valóban ELITE termék volt, később pedig népszerű élelmezési cikké vált. Ez volt az az időszak, amikor a kereskedelemben, az iparban és a háztartásokban elterjedtek a hűtőgépek, s amikor már a dolgozó társadalom, gyors, friss, egészséges, de minőségi étellel való ellátása szükségessé vált. A gyorsfagyasztott élelmiszerek megkönnyítették és megkönnyítik ma is hétköznapjainkat. A MIRELITE az idők során fogalommá és megbízható védjeggyé vált. Kedves eszkimós figuráját mindenki ismeri, hiszen ma is ott van az üzletek polcain. Kiállításunk a Magyar Hűtőipari Vállalat legendás múltjába enged bepillantást. Emlékezzünk, nosztalgiázzunk egy kicsit néhány falat mélyhűtött finomság mellett. A tárlattal szeretnénk a Magyar Hűtőipar egykori és jelenleg is aktív dolgozóinak emléket állítani, akik az elmúlt hetven év során „Hideget adtak nekünk, meleg szívvel!”

Mindent biztosít
A magyar biztosítási  plakát (1900-1990)


2015.02.18. – 2015.04.20.
MEGHOSSZABBÍTVA 2015.06.07-IG!


Mindent biztosít – A magyar biztosítási plakát (1900-1990) címmel nyílik időszaki kiállítás az MKVM-ben. A kiállítás a plakátművészet neves alkotóinak biztosítási témájú munkáit mutatja be, felvillantva egy-egy korszak, egy-egy alkotó jellemző vonásait. A múzeum saját gyűjteménye mellett közintézmények és magángyűjtők anyagából válogatva próbálunk átfogó képet adni a biztosítás történetének közel száz éves időszakáról, párhuzamot vonva a történelem és a plakáttörténet korszakaival. A hagyományos plakátok mellett az 1950-60-as évek villamosplakátjaiból is válogattunk. Bemutatjuk egyrészt a biztosítási plakát századfordulótól a második világháború végéig tartó változatos és hullámzó időszakát, valamint az állami biztosítás egységesebb, de hasonlóan színes korszakát. A kiállítás a bő 25 évvel ezelőtti Műcsarnok-beli biztosítós kiállítás plakátjával zárul. Az ezt követő privatizációs időszakot, a jelenlegi biztosítási piac kialakulását egy újabb kiállításon tervezzük bemutatni.

Gulyáságyú és rohamsisak
A Nagy Háború gyomornézetből


2014.12.02. – 2015.05.31.


A kiállítás az első világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából az osztrák-magyar hadsereg és a magyar lakosság háború alatti élelmezésének meghatározó mozzanatait mutatja be hátországi és harctéri helyszíneken keresztül. Az áruhiány, a drágaság, és az éhség szorításában a hadsereg és a lakosság ellátása – minden korlátozó intézkedés ellenére (ármaximálás, jegyrendszer, hústalan napok bevezetése, gyenge minőségű hadi élelmiszerek forgalmazása) – nagy gondot jelentett. A tárlaton a harctéri enteriőrök mellett színes fotók, plakátok, eredeti tárgyak és dokumentumok, háborús szakácskönyvek, élelmiszerjegyek, számolócédulák, falragaszok és pótszerek körvonalazzák a hadigazdálkodás keserveit, a szükség szülte „reform” táplálkozást.

Programok

„Életre kelt történelem”

– tárlatvezetések kéthetente vasárnaponként

 
Szeretne találkozni egy múlt századi cukrászmesterrel? Van kedve megismerni egy reformkori úriembert? Érdekli mit hallott a sarki fűszeres? Mi mindenről tud a főpincér? Megelevenednek a múlt szakmái, történelmi alakjai. Kéthetente, vasárnaponként interaktív tárlatvezetésekkel várjuk látogatóinkat.


2015. április 26., vasárnap, 16 óra

Mesél a főpincér

Mit kérdezne, ha találkozhatna egy száz évvel ezelőtt élt pincérrel? Azt szeretné megtudni, hogy milyenek voltak legnagyobb íróink testközelben? Vagy hogy milyen volt minden nap negyvenöt kilométert járni frakkban? Hogy miért és kinek mondták legelőször: „Főúr, fizetek!”? Látogasson el hozzánk, és barátságos főpincérünk a századfordulóról úgy mutatja meg vendéglátás történeti kiállításunkat, ahogy még nem láthatta.


2015. május 10., vasárnap, 16 óra

Vendéglátó évszázadok

Száz esztendővel ezelőtt virágzott a polgári élet Budapesten. Interaktív kosztümös tárlatvezetésünkön ennek helyszíneit barangoljuk be a cukrászműhelyektől a kávéházak világán át a meghitt polgári otthonokig. Sétánk során megnézzük, megtapintjuk, beszippantjuk, és megízleljük ennek a letűnt kornak a világát.


A programokon való részvétel előzetes bejelentkezéshez kötött.
Regisztráció: Kiss Hajnalkánál a
kiss.hajnalka.mkvm@gmail.com e-mail címen, vagy az 1/375-6249-es telefonszámon.
A csoportok létszáma maximum 30 fő.


Belépő: 800 Ft/fő (a belépővel a múzeum összes kiállítása megtekinthető)

Kultea programok

Borvirág Borklub

 

2015. április 21., kedd, 19 óra


Vendég: Rábai Pince (Neszmélyi borvidék)
Házigazda: Borvirág Zenekar

 
Belépő: előzetes bejelentkezéssel: 2000 Ft/fő; a helyszínen: 2500 Ft/fő.
Bejelentkezni a
bacchus.studio@gmail.com e-mail címen vagy a 30/954-9147-es telefonszámon lehet.!

Bohém-klub
A Bohém Ragtime Jazz Band koncertje

 

2015. április 23., csütörtök, 20 óra


Bohémek a nagyvilágban: Svájc, Olaszország
Belépő: 2000 Ft/teljes árú, ill. 1500 Ft/kedvezményes (diák)

Híreink

KORTÁRS CUKRÁSZOK - ÁPRILIS - MINDEN HELY BETELT!

Ezúton értesítjük kedves vendégeinket, hogy az április 29-i Kortárs cukrászok rendezvényünkre az összes hely betelt. A következő alkalomra (május 27., szerda, 18 óra) már lehet regisztrálni Kiss Hajnalkánál a kiss.hajnalka.mkvm@gmail.com e-mail címen.
ÖNKÉNTESEKET KERESÜNK!

Olyan önkéntesek jelentkezését várjuk, akik lelkesen vennének részt egy kulturális intézmény mindennapjaiban, és odaadóan segítenék múzeumunk működését.

A felhívás részleteit és a jelentkezési lapot honlapunkon
érhetik el.