2015. január 11., vasárnap

A Bélyegmúzeum kiállításai

SI
Állandó kiállítás:
Világegyetem - bélyegtörténelem

Időszakos kiállítás:


Időszaki kiállítás az első világháború centenáriumára

Az első világháború centenáriuma számos európai múzeumot emlékkiállításra ösztönzött. A Magyar Királyi Posta által alapított budapesti Bélyegmúzeum a maga sajátos eszközeivel olyan oldalát szeretné megmutatni a nagy háborúnak, amilyenre másoknak nincs lehetőségük.
Elsődleges és egyidejű történeti források, hiszen minden hatalom azon nyomban jelezni akarja a külvilágnak, hogy új helyzet állott elő, s erre kevés alkalmasabb (propaganda)eszköz létezik, mint éppen a postabélyeg.
A bélyegek több módon is szolgálták az egyes országok háborús erőfeszítéseit. A  propagandahatáson túl pénzügyi források előteremtésébe is besegítettek. Például a hadiözvegyek és -árvák, a hadirokkantak segélyezése, vagy direktben a háborús költségekhez való hozzájárulás céljából a többnyire felülnyomással készített kibocsátások. Bélyegek és levelezőlapok egyaránt jelentek meg felárral.
A Magyar Királyi Posta is gyorsan reagált a nagy háború kitörésére. 1914. október 7-én került forgalomba az első Hadisegély sor, amit 1915-ben és 1916-ban egy-egy újabb követett. De szót kell ejteni a világháború után megjelent Hadifogoly sorról is, ennek felárával egészítették ki azt a pénzügyi keretet, amely a még akkor is idegen fogságban lévő honfitársaink hazatérését, itthoni beilleszkedését szolgálta.

A Bélyegmúzeumban őrzött bélyeg száma eléri a 13 milliót. A bélyegek mellett bélyegvázlatokat, bélyeg-nyomóeszközöket, alkalmi bélyegzőket, okiratokat, hazai és nemzetközi kiállításokon nyert díjakat is őriz a múzeum. Változatos témájú időszakos kiállításokat is láthatnak vendégeink.
A Bélyegmúzeum az Erzsébet körútról nyíló Dob utca és a Hársfa utca sarkán található.
Cím: 1074 Budapest, Hársfa u. 47. t 

http://www.belyegmuzeum.hu/