2015. január 15., csütörtök

A magyar kultúra napja az Országos Széchényi Könyvtárban

SI

1989 óta ünnepeljük A magyar kultúra napját – a Himnusz születésnapját. A fellelhető kézirat szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz megírását Szatmárcsekén. E jeles alkalomból az Országos Széchényi Könyvtár színes kulturális programsorozattal várja az érdeklődőket.
Időpont: 2015. január 22., csütörtök
Helyszín: Budapest, I. kerület, Budavári Palota, F épület
6. emeleti Díszterem

Programok
14.00 Könyvtári Körsétára invitáljuk vendégeinket. A látogatás során bemutatjuk a Könyvtár épületét, történetét, megtekinthetőek a különböző szintek, könyvtári gyűjtemények, olvasói termek. Kiállítások megtekintése tárlatvezetéssel (a vezetés és a kiállítások megtekintése is díjmentes!)
15.00 A Könyvtár 5. emeleti Ereklyeterében a „Képsorsok” című fotókiállításon tart vezetést Csillag Katalin, a kiállítás kurátora. A kiállítás a könyvtár első világháborús, tematikus, archív gyűjteményéből válogat, ezen belül is Müllner János budapesti képei szerepelnek hangsúlyosan.
15.30 „…szolgálat az utolsó leheletig” címmel a Könyvtár 7. emeleti katalógusterében a Fitz Józsefről (1888–1964) készült emlékkiállításon tart vezetést Fazokas Eszter, a kiállítás kurátora. Fitz József 1934-ben került az OSZK-ba, és 1935 és 1945 között volt a könyvtár főigazgatója. Nevéhez különböző jelentős technikai újítások, reformok, szervezeti átalakítások és szakmai döntések fűződnek. A kiállítás Fitz József életpályáját, könyvtárszervezői és tudományos tevékenységét mutatja be.
16.00 A Könyvtár 6. emeleti Ars Librorum kiállítóterében a „Képpé formált háború” című, I. világháborús plakátkiállításon tart vezetést Katona Anikó, a kiállítás kurátora. A falakon 29 plakát sorakozik, különböző országokból: amerikai, angol, francia, német és magyar plakátok, amelyek a mozgósításhoz, a jótékonysági gyűjtésekhez és a háborús kereskedelmi reklám céljára készültek.
16.30 KönyvTÁRlat: Válság és újítás. Azok a tízes évek…
Változás és változhatatlanság: irodalom és modernség
16.30 – 17.10 Kenyeres Zoltán: A Nyugat első korszaka
17:10 17:50 Kappanyos András: Avantgárd és Nyugat
18:00 19:00 a Classicus Ensemble ünnepi koncertet ad
További kedvezmények
Beiratkozási akció: csak ezen a napon 50% kedvezményt nyújtunk az éves könyvtárhasználati díjból minden beiratkozó olvasónknak.
Könyvvásár: az OSZK egyes kiadványai kedvezményes áron vásárolhatóak meg a Könyvtár ajándékboltjában.

Minden kedves érdeklődőt szeretetettel vár az Országos Széchényi Könyvtár!
www.oszk.hu