2014. december 14., vasárnap

Ünnepi válogatás az Uránia filmszínházban

SI

Vatikáni Múzeum 3D/2D

múzeumi tárlatvezetés a mozivásznon, 65 perc, 2014
angol nyelven, magyar felirattal

Rendező: Marco Pianigiani
forgatókönyv: Donato Dallavalle
operatőr: Massimiliano Gatti
vágó: Luciano Larotonda
producer: Francesco Invernizzi
szereplők: Antonio Paolocci professzor, a Vatikáni Múzeum igazgatója, Paolo Casiraghi
Felhívjuk kedves Nézőink figyelmét, hogy a film megtekintése 3D-ben technikai okok miatt csak a Dísztermi előadásokon lehetséges. Megértésüket köszönjük!
Filmismertető
Az exkluzív dokumentumfilm soha nem látott minőségben tárja a nézők elé a Vatikáni Múzeum kétezer éves múltra visszatekintő gyűjteményének legkiemelkedőbb műalkotásait és a Sixtus-kápolna lenyűgöző freskóit, a Múzeum igazgatója, Antonio Paolocci professzor kalauzolásával.

Az Ultra HD 4K minőségben forgatott és a 3D technológiát maximálisan kiaknázó filmben többek között olyan remekművekben mélyülhetnek el a nézők, mint Michelangelo, Raffaello, Leonardo da Vinci, Giotto és Caravaggio műalkotásai, a Laokoón-csoport továbbá 19–20. századi művészek, köztük Van Gogh, Chagall és Salvador Dalí festményei.
A festmények és freskók szemléltetéséhez újfajta térábrázolási technikát alkalmaztak: a nagy felbontású képrészletek a síkból kiemelkedve mélységet is adnak a műalkotásoknak. Ez az új nézőpont a 3D vetítéstechnikával kombinálva lehetővé teszi a nézők számára, hogy még jobban elmélyülhessenek a festmények, freskók és oltárképek rétegzettségében és részleteiben.
http://www.urania-nf.hu/film/vatikani-muzeum
--------------------------------------------------------
 Opera, Balett, Színház és Klasszikus zene

Előadások a világ legnevesebb színpadjairól

2014. december 26. - 2014. december 31.

A két ünnep között a világ legnevesebb színpadjairól az Uránia mozivásznára közvetített, változatos műfajú előadások kínálata felér egy világ körüli úttal: Moszkvából, Szentpétervárból balett produkciók, New Yorkból opera, Berlinből klasszikus zenei gálakoncert, Moszkvából és Rómából opera ária-koncert, Londonból színházi előadás várja a látogatókat.
Események
Körhintás vetítések
2014.12.17 11:00 - 16:00
Csajkovszkij: A diótörő (Bolsoj Balett)
2014.12.21 15:45
Az E. T. A. Hoffmann történetén alapuló A diótörő egyike a világ legismertebb klasszikusainak. Csajkovszkij feledhetetlen zenéjével, a lebilincselő díszleteknek és jelmezeknek köszönhetően gyönyörű mese.
Yurij Grigorovics a Bolshoi számára készített koreográfiája tele van  romantikával és az ideális szerelemre tett filozófiai utalásokkal. A Bolshoi kiváló táncosainak mesteri interpretációjában az egész családot elvarázsolja majd a karácsonyi időszakban, bizonyságul arra, hogy senki nem lehet sem túl fiatal, sem túl idős ahhoz, hogy A diótörő története magával ragadja.
http://www.urania-nf.hu/