2014. november 5., szerda

BÁV őszi aukciója

SI

Száz év után felbukkant remekmű és egy jótékonysági célú árverés
a BÁV őszi aukcióján
Budapest, 2014. november 04.: Egy több mint 100 év után előkerült remek Kmetty-kép is kalapács alá kerül a BÁV 65. Művészeti Aukcióján. A november 11-12-13-án megrendezendő árverésen több mint 700 ékszerre, festményre és műtárgyra lehet licitálni, a sokrétű, igényesen összeállított kínálat számos ritkasággal várja az érdeklődőket. A festménynap szenzációja Kmetty János alkotása, amely a BÁV egyik régi ügyfelének családi gyűjteményéből került az aukcióra. A hosszú ideje rejtőzködő és ritkaságnak számító, Városliget címet viselő 1911-ben festett remekmű felbukkanása művészettörténeti jelentőségű esemény. A festmény az 1911 és 1913 között készített városligeti sorozat talán legjelentősebb alkotása, párja a Kiscelli Múzeum gyűjteményében található.

A festménynap első tételeként a TV2 felkérésére Jótékonysági árverés keretében kalapács alá kerül Fehér László festőművész „Híd árnyéka” című nagyméretű alkotása. A TV2 Társadalmi felelősségvállalási programja keretében, tehetséges gyerekek támogatása céljából árverésre bocsájtja az alkotást. A BÁV rendkívül kedvező áron 800 000 Ft-os kikiáltási árról indítja a festményt és a jótékonysági célt támogatva lemond az árverési jutalékról.  Az őszi árverés első napján a több mint 250 darabos ékszerkínálatot a drágakövek uralják majd. A 19.  századi ékszerek mellett a ma igen divatos, nemesen egyszerű, briliánsokkal díszített art deco ékszereken át, napjaink modern ékszerekéig széles palettáról válogathatnak az érdeklődők. Az antik ékszerkínálatból egy 1810-1820 között Franciaországban készült 18 karátos arany, körte formájú női függőórára hívjuk fel a figyelmet. A biedermeier kor ékszerészeinek munkája az a 14 karátos arany fülbevaló pár, amely elöl kapcsos beakasztású, a karikán plasztikus kutya figura és egy fészkén ülő madár látható. Árverésre kerül néhány különleges, 1895-1910 között készült szecessziós ékszer is. Az aukció utolsó blokkjában több milliós ékszerekre és ékszerkollekciókra, valamint márkás és luxus férfi aranyórákra lehet licitálni.

          Az aukció második napjára egy igazi művészettörténeti felfedezést tartogatunk, hiszen 100 év után a BÁV egyik hűséges gyűjtőjének hagyatékából egy kiváló kvalitásokkal bíró Kmetty János festmény került elő.
Az 1911-ben festett, „Városliget” című alkotás Rum Attila művészettörténész szakmai értékelése alapján Kmetty életművének egyik kulcsdarabja, melynek párja a Kiscelli Múzeum gyűjteményében található. A közel 160 darabos festménykínálatból feltétlenül kiemelendő alkotó a két világháború közötti magyar festészet franciás irányvonalának egyik legjelentősebb művészeként számon tartott Vörös Géza. Az árverésen 1934-ben feleségéről festett „Sárga ing” című műve szerepel, amely az életmű meghatározó korszakában született. Külön említést érdemel Hegedüs Endre igényesen megfestett Önarcképe. Találkozunk az aukciós kínálatban továbbá Csók István, Mészöly Géza, Márffy Ödön, Telepy Károly, Gadányi Jenő, Fényes Adolf kvalitásos alkotásaival is. A Cseh barokk festészet kiemelkedő alkotásai a Grund Norbert Joseph Carl által festett két összetartozó védett táblakép, mely az egykori Back Bernáth gyűjteményt gazdagították. Ismételt felbukkanásuk remek lehetőséget kínál az antik alkotások gyűjtői számára.

          A festmény nap első tételeként a TV2 Csoport „Süss fel nap!” társadalmi felelősségvállalási programja keretében, egy jótékonysági tétel is kalapács alá kerül. Fehér László: Híd árnyéka című nagyméretű alkotásának eladásából befolyt összeget, a TV 2 csoport a tudomány, a technika, a művészetek és a sport területén kiemelkedő, különlegesen tehetséges gyermekeket és törekvéseiket segítő felnőttek bemutatására és támogatására fordítja. A programhoz való hozzájárulásként BÁV ZRt. lemond az őt megillető beadói és az árverési jutalékról.
A festmény igen kedvező 800 000 Ft kikiáltási árról indul.
          A régi és modern míves bútorok gyűjtői egyaránt válogathatnak az aukcióra összeállított kínálatból. Tételszámát tekintve nem, de méretben, minőségben és a korokat illetően változatos összetételű szőnyegkínálatban szinte valamennyi nagy szőnyegműhely munkája megtalálható.

          A harmadik műtárgynap összeállításánál arra törekedtünk, hogy a vásárlóközönség lehetőleg minden rétegét megszólítsuk. Az ezüsttárgyak között megtalálhatók a magyar ötvösművészet remekei, köztük egy erdélyi mester 1620 körül készült, késő reneszánsz stílusú harangvirág serlege.
          Nagy licitharc várható az 1760 körül Paulus Löw műhelyéből kikerült három darab lőcsei ezüstpohárért. A moszkvai Andrej Andrejev finom mintázatú munkája az 1776-ban készült rokokó tubákos szelence. A mester egy másik ötvöstárgya a Philadelphiai Múzeum gyűjteményében található.
A meisseni porcelángyár művészi értékű kisplasztikáiból egy hétdarabos kollekció jelenik meg a BÁV aukcióján. Herend korai korszakát idézi a gyáralapító Fischer Mór 1845-ben készült, viszonylag nagyméretű festett tálja. A Zsolnay gyár múltját reprezentáló anyagból igazi ritkaságnak számít, egy 1890-es tervek alapján készített nagyméretű kerti garnitúra, két ülőkével és asztalkával. A modern kerámiaművészet képviselői is helyet kapnak az aukción: Gádor István és Gorka Lívia műhelyéből nagyméretű dekoratív munkák, Goldmann Györgytől pedig egy egészen ritka falikép kerül kalapács alá. A közel 20 darab kisplasztikai válogatásban megtalálhatjuk Kerényi Jenő, Somogyi Árpád, Kisfaludy Strobl Zsigmond, Sidló Ferenc és Holló Barnabás alkotásait is.


Az árverés helyszíne a BÁV Aukciósház /Bp. V. Bécsi utca 1-3./ A teljes kínálat megtekinthető: 2014. november 2-9-ig az aukciós kiállításon. 

http://www.bav.hu/Login/Gen_Aukcio_h65.ph

Az árverési anyag megtekinthető a BÁV Aukciósház kiállításán /1052 Budapest, Bécsi utca 1./ november 2-9. között naponta 10-18 óráig, valamint a www.bav.hu/aukcio honlapon. A Művészeti Aukció időpontja november 11-12-13. 17 óra.


http://www.bav.hu/sajto/sajtokepek_m65.php