2014. október 16., csütörtök

Zongoraáriák a beteg gyermekekért

SI

Daganatos gyermekek lelki, szellemi és fizikai épülésének segítéséért rendez jótékonysági hangversenyt a Magyar Állami Operaház és az Őrzők Alapítvány. A nagy múltú Tűzoltó utcai Gyermekklinika hivatalos alapítványa és az Andrássy úti dalszínház október 20-i hangversenyének bevételét súlyos betegségben szenvedő gyermekek javára fordítja.

Az Őrzők alapítvány 2012-ben az Operával közös szervezésben indította útjára a Zongoraáriák esteket. A nagyszabású kezdeményezés azóta minden esztendőben Liszt Ferenc születési dátumához közel eső napon valósul meg, így emlékezve a szerzőre és a személyéhez köthető jótékony és a köz felé mindig figyelmet tanúsító attitűdre.
Ennek szellemében fogant az ötlet, hogy a művészet közösségteremtő erejének segítségével nemes célért foghasson össze a közönség, amely jegyvásárlásán túl az Őrzők Alapítvány számlaszámára is utalhat adományt.
Lisztre emlékezve a Zongoraáriák esten minden évben egy zongoravirtuóz lép fel az Operában. Az október 20-i hangverseny szólistája Alexander Gavrylyuk. Az 1984-es születésű, ukrán származású világjáró zongoraművész ma már ausztrál állampolgár. Tizenöt éves korától sorra nyerte meg a világ leghíresebb nemzetközi zongoraversenyeit – Horovitz, Hamamatsu, Rubinstein – karrierje így kapott szárnyra a legnagyobb koncertpódiumokon, a világ legnevesebb zenekarainak szólistájaként. Az amszterdami Concertgebow zenekarával debütált, majd fellépett többek közt New Yorkban, Los Angelesben, Varsó, Moszkva, Izrael, Rotterdam,  Stuttgart, San Antonióban és Brüsszelben színpadain, illetve Hollandiában és Olaszországban.  A kétrészes előadás során csupa gyöngyszem csendül fel közreműködésével – többek közt Brahms Paganini-variációi. A koncert vokális részében nemzetközi hírű énekesnőnk, Németh Judit előadásában hallhatja a közönség Izolda szerelmi halálát, Liszt csodálatos átdolgozásában.
A Zongoraáriák fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége. A koncert bevételét az Őrzők Alapítvány daganatos gyermekek gyógyítására fordítja, ennek jegyében adnak találkát egymásnak művészek mint a lélek gyógyítói és a test gyógyítói, valamint a közönség, amely ezúttal csatlakozik e vállaláshoz, amellyel a daganatos gyermekeknek üzenik: a muzsika értük szól.
Liszt Ferenc még megérte az Operaház felépülését, modellt ült Stróbl Zsigmondnak, szobra ott van a főbejáratnál: illőn meg is koszorúzzuk a nevét viselő Zeneakadémia képviselőivel együtt, fanfárjuktól kísérve. Liszt nemcsak vezényelte, de zongoradarabjaiban is rendszeresen feldolgozta az operairodalom számára kedves darabjait. A jótékonyság és a köz hasznára való figyelem is életének is egyik meghatározó eleme volt, ennek szellemében e zongorahangverseny az Őrzők Alapítvánnyal közös rendezvény.
Az Őrzők a Tűzoltó utcai Gyermekklinika hivatalos alapítványa, az est bevételét daganatos és leukémiás gyermekek gyógyítási feltételeinek javítására fordítja. A Zongoraáriák 2014-es főszereplője Alexander Gavrylyuk világhírű zongoraművész.

Műsor:
Mozart: C-dúr szonáta K. 330
Brahms: Paganini-variációk
Wagner: Izolda szerelmi halála - Németh Judit - ének,
Bartal László - zongora
Saint-Saëns/ Liszt/ Horowitz: Danse
Wagner/ Liszt: Izolda szerelmi halála
Liszt: Consolation No. 3
Liszt : Valse Impromptu
Liszt/ Horowitz: Rákóczi - induló
Liszt: Tarantella (Venezia e Napoli)
Közreműködik: Alexander Gavrylyuk - zongora
Németh Judit - ének

2014. október 20. 19:00, Operaház főbejárata (koszorúzás), 19:30, Operaház (zongoraest)
www.opera.hu