2014. október 20., hétfő

Múzeumpedagógiai foglalkozások Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban

SI
RETRO kocsma – FAKÉZ koncert
ingyenes zenei program
2014-11-07 , 18 óra
2014. november 7., péntek, 18.00-22.00
Igazi retro hangulattal, a ’60-as, ’70-es, ’80-as évek slágereivel és finom fröccsökkel várjuk táncos lábú vendégeinket. Zenél a FAKÉZ zenekar.
Bohém-klub
A Bohém Ragtime Jazz Band koncertje
2014-11-20 , 20 óra
2014. november 20., csütörtök, 20 óra
Bohémek a nagyvilágban: Finnország, Norvégia
Ősztől folytatódik a Bohém-klub a Kultea színpadán. Törzsvendégeinket és az új érdeklődőket egyaránt sok szeretettel és a régi jókedvvel várjuk a Bohém Ragtime Jazz Band novemberi koncertjére.
- A múzeumpedagógiai foglalkozások előzetes regisztrációhoz kötöttek.- Kérjük, igényét legalább egy héttel előre jelezze!
- Továbbá kérjük, hogy a megrendelt foglalkozás előtt legkésőbb 1 nappal a várható létszámot jelezni szíveskedjenek, ellenkező esetben a korábban jelzett létszámnak megfelelő összeget kell megfizetni.

- Kérjük, hogy a speciális étkezési igényt (ételallergia, vegetáriánus stb.) jelezzék előre!
- További információért keressék Miszné Korenchy Anikó múzeumpedagógust a telefonszámon, vagy a korenchy.aniko@mkvm.hu e-mail címen.

TÜKRÖM, TÜKRÖM...
Kizárólag A szépség és a reklám című időszaki kiállítás ideje alatt!
(2014. március 20. – november 16.)

A kiállításban beszélgetünk az alkalomhoz és évszakhoz illő öltözködésről, a színek szerepéről és a divat fogalmáról. Megismerkedünk különféle anyagokkal, alapvető szabásvonalakkal, majd korabeli öltöztetőbabát színezünk és vágunk ki, két-két viselettel. A nagyobbakkal hajtogatott, montázsolt üdvözlőkártyát készítünk.
Ajánlott korosztály: általános iskola 1-4. osztályáig
A program ideje:
60-90 perc
A foglalkozás létszáma:
 minimum 10 fő, maximum 24 fő
Belépőjegy:
 800 Ft/fő

Kérjük, igényét legalább egy héttel előre jelezze!



A SZÉPSÉG ÉS...
Kizárólag A szépség és a reklám című időszaki kiállítás ideje alatt!
(2014. március 20. – november 16.)

A kiállításban megismerkedünk a különböző viseletekkel, nőideálokkal. Beszélgetünk a divatot meghatározó tényezőkről, a "szép" fogalmáról. Megismerkedünk különféle anyagokkal, szabásvonalakkal, illetve ezeknek a megjelenésre gyakorolt hatásáról.  A lányokkal fejékszert, fiúkkal pedig karkötőt készítünk.
Ajánlott korosztály: általános iskola 5. osztályától
A program ideje:
 90 perc
A foglalkozás létszáma:
 minimum 10 fő, maximum 24 fő

Kérjük, igényét legalább egy héttel előre jelezze!



„JÖN-E VELEM NAGYSÁD…?”
Kizárólag A szépség és a reklám című időszaki kiállítás ideje alatt!
(2014. március 20. – november 16.)

A kiállítás segítségével megismerkedünk a 20. század elejének divatjával, életmódjával, párhuzamba állítjuk napjaink öltözködésével és illemtanával a korabeli öltözködést, viselkedést. Szituációs játékokkal, forrásfeldolgozással, illetve vita-módszerrel megelevenítjük a kor asszonyait, lányait, beszélgetünk a szépség és a divat fogalmáról, illetve az azokat meghatározó tényezőkről.
Választható alkotó tevékenység: horgolt ékszer készítés vagy plakátkészítés.
Ajánlott korosztály: 7. osztálytól 12. osztályig
A program ideje:
 90-120 perc
A foglalkozás létszáma:
 minimum 10 fő, maximum 24 fő

Kérjük, igényét legalább egy héttel előre jelezze!



FAGYLALTKÉSZÍTÉS FORTÉLYAI
áprilistól-októberig
A foglakozás során játékos formában áttekintjük a fagylalt, a jégkrém és a parfé történetét. Megtudhatjuk, miben különbözik a fagyi a parfétól, mikortól esznek mai értelemben vett fagylaltot, mi volt a kedvence Sissi császárnénak. Tekerhetünk múlt század fordulójából származó fagyigépet és próbára tehetjük szaglásunkat is, hogy vajon felismerjük-e a fagylalt ízesítőit?
Utunk végén pedig mi magunk is kipróbáljuk a fagylaltkészítés mesterségét, cukrászinasokként sörbetet és fagyit készítünk.
Ajánlott korosztály: alsó tagozat, felső tagozat, középiskola
A program ideje:
 90 perc
A foglalkozás létszáma:
 minimum 15 fő, maximum 22 fő

Kérjük, igényét legalább egy héttel előre jelezze!


„SZABAD A VÁSÁR!”
Állandó kiállításunkban szerepjátékok és mozgásos játékok segítségével ismerkedünk meg a vásárok és a különböző boltok működésével, a kereskedők típusaival. Beszélgetünk a vásárokon és boltokban régóta kapható árukról, és néhány régi szavunknak, szólásunknak az eredetét is felfedezzük. Foglalkozásunk kapcsolható a különböző témanapokon feldolgozott mesékhez (pl. A sündisznócska), versekhez (Weöres S.: Vásár), sőt az ismert óvodás dalokat (Én elmentem a vásárba) is elénekeljük együtt.
Ajánlott korosztály: óvodások
A program ideje: 50 perc
A foglalkozás létszáma: minimum 10 fő, maximum 20 fő
Kérjük, igényét legalább egy héttel előre jelezze!


MÜZLIMŰHELY
Foglalkozásunk során megismerkedünk a gabonák fajtáival, és utazást teszünk a gabonaételek szerteágazó világába, majd mindenki elkészítheti saját, egészséges müzliszeletét. Alapanyagunk a zabpehely, amelyhez különböző ízeket társítunk, majd a pehelysüteményt saját tervezésű papírba csomagoljuk.
Ajánlott korosztály: általános és középiskolásoknak
A program ideje: 60-90 perc
A foglalkozás létszáma: minimum 10 fő, maximum 24 fő
Belépő: 800Ft/fő
Kérjük, igényét legalább egy héttel előre jelezze!


NYALÓKATÖRTÉNELEM
A ma olyan divatos sütinyalókák kapcsán megismerjük a nyalóka- illetve cukorkakészítés és árusítás múltját, a régi cukrászok munkáját. A Látványraktárunkban található eszközöket is megvizsgáljuk, összehasonlítjuk mai párjukkal. A beszélgetés mellett persze a kezünk is jár majd, és különböző kreatív sütinyalókákat készítünk, amiket egy szép ajándékkísérő kártyával és díszcsomagolással teszünk minden alkalomra megfelelő ajándékká.
Ajánlott korosztály: általános és középiskolásoknak
A program ideje: 90 perc
A foglalkozás létszáma: minimum 10 fő, maximum 24 fő

Kérjük, igényét legalább egy héttel előre jelezze!

HOVÁ LETT GYULA BÁTYÁM?
– INTERAKTÍV IDŐUTAZÁS KRÚDY GYULA OTTHONÁBAN
Ebben a programban egy 1930-as évekből közénk csöppent fiatalembertől tudhatjuk meg, hogy milyen személy volt a valóságban Gyula bátyám (Krúdy Gyula), és azt is, hogy életében és munkásságában milyen fontos szerepet töltött be a megannyi étterem és szálloda, melyeket valódi otthonainak érzett.
Ebben a programban múzeumpedagógus kollégánk Krúdy egyik képzelt jó barátjának személyiségét ölti magára. Az író - miközben fordulatos életének helyszínein járunk - számos vele kapcsolatos anekdotán keresztül lopja be magát szívünkbe.
A különleges interaktivitást az adja, hogy a látogatók is szembenézhetnek a híres író életének nagy döntéseivel, kihívásaival, s próbára tehetik magukat, ők vajon mit tettek volna, hogy döntöttek volna Gyula bátyám helyében?
Ajánlott korosztály: általános és középiskolásoknak
A program ideje: 60 perc
A foglalkozás létszáma: minimum 10 fő, maximum 20 fő
Kérjük, igényét legalább egy héttel előre jelezze!


HÁT AZT MEG HONNAN VEGYEK? 1932
Hangulatos, korabeli környezetben barangoljuk be a ’30-as évek Budapestjének utcáit. Az 1932-ben élő Ujvári Ádám fűszeres segéddel együtt felfedezhetjük, mit és hol érdemes vásárolni a békebeli Budapesten.
A program második felében egy drámajátékban élhetjük át, milyen kihívásokat tartogat egy boltos számára a társadalmilag ’oly sokszínű vásárló közönség.
A program összetétele:
60 perc interaktív, szerepjátékos tárlatvezetés
60 perc drámajáték
A program két része külön-külön is rendelhető.
Ajánlott korosztály: 4. osztálytól 12. osztályig
A program ideje:
max. 120 perc (igény szerint 60 perc)
A foglalkozás létszáma: minimum 10 fő, maximum 20 fő
Kérjük, igényét legalább egy héttel előre jelezze!




CSOKIMÁNIA
Az istenek eledelének hívott kakaó majd csokoládé készítésének történeti áttekintése után, régi csokiformákkal, bonbonos dobozokkal, cukrász mintakönyvekkel ismerkedünk meg. Mi is kipróbáljuk a csokoládékészítést, "tsemegetsinálóként" ostyát díszítünk és trüffel bonbont formázunk. Közben pedig (míg a csoki megszilárdul) ajándékdobozt kreálunk saját készítésű desszertjeinknek.
Ajánlott korosztály: általános és középiskolásoknak
A program ideje: 120 perc
A foglalkozás létszáma: minimum 15 fő, maximum 24 fő
Kérjük, igényét legalább egy héttel előre jelezze!


MARCIPÁNIA (marcipánkészítés)

A Marcipániába ellátogatók megtudhatják, hogy egészségügyi kényszerhelyzet, avagy egy csintalan cukrász-csemete nyomán született-e ez az édesség. Amíg elkészül az alapanyag, ki-ki elkészítheti a maga receptkönyvét régi szakácskönyvek alapján. Befejezésül mindenki életre keltheti Marcipánia egy-egy lakóját a masszából. Nagyobbakkal marcipánrózsát formázunk.
Ajánlott korosztály: óvodásoknak, általános és középiskolásoknak
A program ideje:
90 perc
A foglalkozás létszáma: minimum 15 fő, maximum 24 fő

Kérjük, igényét legalább egy héttel előre jelezze!
SZÜLINAPI BULI 
 Folyamatosan lehet rá jelentkezni!
A rendhagyó múzeumi születésnap keretében, a kiállításainkhoz kapcsolódó, az adott korosztálynak megfelelő csoportos játékokat szervezünk: szerepjáték beöltözéssel, kincskereső, kuktáskodás, fürge ujjak mutatványa, ugri-bugri és kacagás. A program előzetes egyeztetést igényel, hogy olyan játékokat találjunk ki, mellyel az ünnepeltnek igazán kedvében tudunk járni.
Ajánlott korosztály: 5-99 év
A program ideje: 2-3 óra
A foglalkozás maximális létszáma: 16 fő, 8 éves kor alatt max. 12 fő

Kérjük, igényét legalább egy héttel előre jelezze!

GASZTROMEMÓRIA

Múzeumi műtárgyaink és korabeli fotóink kapcsán felidézzük emlékeinket és a múltat. Barangolásunk során kiderül, mi a különbség a kávéház ls a kávémérés között, mióta hazsnáljuk a fűszerpaprikát...
1. Szépen terített asztal
Terítéstörténet, asztaldíszek, hidegtál
Foglalkozás: szalvétahajtogatás
2. Híres budapesti éttermek
Foglalkozás: réparózsa faragás
3. Italok (sör, ásványvíz, pezsgő, koktélok)
Foglalkozás: alkoholmentes koktél készítése (700 Ft/fő)
4. Híres budapesti kávéházak
Foglalkozás: melanzs készítése (700 Ft/fő)
5. Híres budapesti cukrászdák
Foglalkozás: fagyikehely és sörbet készítése (700 Ft/fő)

A foglalkozásokat lehet egy alkalommal, illetve összefűzve, sorozat jelleggel is kérni.
Ajánlott korosztály: nyugdíjasok
A program ideje: 60 perc

Kérjük, igényét legalább egy héttel előre jelezze!


SZALONCUKOR-KÉSZÍTÉS 
Novemberben és decemberben

Látványraktárunk tárgyainak segítségével megismerkedünk a cukrászok által használt régi csokoládéfigurákkal, majd beszélgetünk az egykori és a mai karácsonyfadíszekrőlm a Mikulás és a karácsony ünnepéről. Megtudjuk, kik állítottak Magyarországon először karácsonyfát, és kiknek a kedvence volt a "szalon czukkedli". Ennek kapcsán közelebbről is megnézzük a cukorkakészítő-gépet és a szaloncukorpapír-rojtozót. Végül cukrászinasokként különféle ízesítésű szaloncukrokat készítünk, ameyeket saját tervezésű papírokkal csomagolunk be.
Ajánlott korosztály: óvodásoknak és általános iskolásoknak
A program ideje:
60 perc
A foglalkozás létszáma: minimum 15 fő, maximum 24 fő

Kérjük, igényét legalább egy héttel előre jelezze!




HOL VÁSÁROLTAK A PÁL UTCAI FIÚK?
Molnár Ferenc regényéhez csak lazán, az új állandó kiállításunkhoz annál szorosabban kapcsolódva megismerkedünk a korabeli életmóddal, vásárlási és viselkedési szokásokkal. Az állandó kiállításunkban beleképzeljük magunkat egy kereskedősegéd szerepébe, megtudjuk mi vagy ki volt a vizesnyolcas. A kisebbekkel cukorkát készítünk, a nagyobbakkal pedig a kommunikációs készségeiket fejlesztve modellezünk vásárlók és kereskedők közötti bonyolult szituációkat, konfliktusokat.
Ajánlott korosztály: általános és középiskolásoknak
A program ideje:
90 perc
A foglalkozás létszáma: minimum 15 fő, maximum 25 fő
Kérjük, igényét legalább egy héttel előre jelezze!




JÓKAITÓL KRÚDYIG

Irodalmi és történelmi személyekhez kapcsolódó történetek segítségével kalandozunk a vendéglátás és kereskedelem XIX-XX.sz-i történetében. Megtudjuk mivel hódította meg az anyósát Laborfalvi Róza, hol lakott Budapesten Deák Ferenc, mit vitt magával Krúdy mindenhova. A beszélgetés, tárgynézegetés és rejtvényfejtés mellett pedig könnyedén elkészül egy Andrássy-szelet is.
Ajánlott korosztály: felső tagozat, középiskola.
A program ideje: 90 perc
A foglalkozás létszáma: minimum 15 fő, maximum 22 fő

Kérjük, igényét legalább egy héttel előre jelezze!

VEGAMIX
A látványraktár segítségével áttekintjük a magyar konyha jellegzetességeit, majd kipróbáljuk szaglásunkat, hogy vajon felismerjük-e kedvelt fűszerekeinket, megtanuljuk a hidegtál készítés alapvető technikáját a zöldségfaragást (réparózsa). Végül kreatív szendvicseket készítünk.
Ajánlott korosztály: alsó tagozat, felső tagozat, középiskola.
A program ideje: 90 perc
A foglalkozás létszáma: minimum 15 fő, maximum 24 fő

Kérjük, igényét legalább egy héttel előre jelezze!
TURMIX OVISOKNAK
Az alapélelmiszerek, élelmiszer feldolgozás megismertetése játékos formában, az egészséges táplálkozás jegyében. Kérhető témák, melyeket egymástól függetlenül vagy sorozatként (5 alkalmas) is lehet igényelni:
1. "Boci boci tarka..." – Tejtermékek
Foglalkozás: körözöttes kreatív szendvicseket készítünk
2. "Ma szitálok, holnap sütök... " – Gabonák
Foglalkozás: stanglit sütünk
3. "Hüvelykujjam almafa..." – Gyümölcsök és italok
Foglalkozás:gyümölcssalátát készítünk
4. "Csicseri borsó, bablencse..." -  Zöldségek és fűszerek
Foglalkozás: zöldségfigurákat faragunk
5. Édességek
Foglalkozás: csokival írókázunk
Ajánlott korosztály: óvodások
A program ideje: 60 perc
A foglalkozás létszáma:
 minimum 15 fő, maximum 24 fő
Kérjük, igényét legalább egy héttel előre jelezze!

REKLÁMTÖRTÉNET DIÓHÉJBAN

„A jó bornak is kell a cégér” tartja a közmondás. A piac megjelenése egyben a reklám fejlődését is magával hozta. A reklámtörténeti foglalkozás alkalmával a diákok megismerkedhetnek a reklám, a reklámozás és az eladás művészetével, annak korabeli technikájával, pozitív és negatív példáival. Vajon mi lehetett az első reklám és melyek voltak az első reklámhordozók? Kik- és milyen fogásokat alkalmaztak a múltban és hogyan kell ezt csinálni a jelenben? A foglalkozáson korabeli tárgyak, archív dokumentumok szemléltetésével hozzuk közelebb a diákoknak a nagybecsű múltat. A program célja, hogy a diákok elsajátítsák, azt a tudást, amelyet elődeik oly jól alkalmaztak és azt a tudást, aemlyre egy „ügyes” eladónak, kereskedőnek szüksége van.

Előadó: Török Róbert
Ajánlott korosztály: szakiskolások
A program ideje: 60 perc
A foglalkozás létszáma: minimum 15 fő, maximum 40 fő

További információ: Miszné Korenchy Anikó korenchy.aniko@mkvm.hu/
Kérjük, igényét legalább egy héttel előre jelezze!
RÉGI MESTEREK SIKEREI – MI VOLT A TITOK?
Hangl Márk, Gundel János, Glück Frigyes vagy Steuer Gyula neve fogalommá vált nemcsak a szakmában, de még a városlakók körében is. Hogyan gondolkodtak a vendéglátásról, milyen apró trükkökkel érték el, hogy nagy jövedelmet biztosító, állandó vendégkörük legyen? Mi az, amit ezekből a mai vendéglátós is könnyűszerrel megvalósíthat?
Előadó: Saly Noémi
Ajánlott korosztály: szakiskolások
A program ideje: 60 perc
A foglalkozás létszáma: minimum 15 fő, maximum 40 fő
Kérjük, igényét legalább egy héttel előre jelezze!

„NÁLUNK A VENDÉG VOLT AZ ISTEN…” – VENDÉGLÁTÓS SZEMLÉLET RÉGEN ÉS MA
Egy régi kávés emlékezett az első félmondattal hajdani nevelőjére, és arra a hozzáállásra, amit tőle tanult. Miért érte meg régen a vendéglősnek, kávésnak, pincérnek, hogy minden bosszúság, sérelem, sőt olykor veszteség ellenére is az embert, a vendéget állítsa a középpontba, ne pedig csak a bevételt? Hogyan tudtak megalázkodás nélkül szolgálni, kiszolgálni?
Előadó: Saly Noémi
Ajánlott korosztály: szakiskolások
A program ideje: 60 perc
A foglalkozás létszáma: minimum 15 fő, maximum 40 fő
Kérjük, igényét legalább egy héttel előre jelezze!

BUDAPEST, A KÁVÉVÁROS


Kosztolányi nevezte így szeretett városát, amelynek tucatnyi kávéházában volt maga is törzsvendég. Miért pont ez a vendéglátóhely-típus vált annyira népszerűvé, hogy nagyapáink, dédapáink el se tudták volna képzelni nélküle az életüket? Mi mindent szolgáltatott, mi mindennek adott terepet? És vajon miért lett olyan szálka a kommunista hatalom szemében, hogy 1949-ben szinte valamennyi budapesti kávéházat eltörölte a föld színéről? S mi az az erő, amelyik a semmiből is föltámasztja? 2005-ben már megint több mint 400 „kávés hely” működött a városban – milyenek most, és milyenek lehetnének?
Előadó: Saly Noémi
Ajánlott korosztály: szakiskolások
A program ideje: 60 perc
A foglalkozás létszáma: minimum 15 fő, maximum 40 fő
Kérjük, igényét legalább egy héttel előre jelezze!


NAGY ISKOLÁK, NAGY MESTEREK A RÉGI VENDÉGLÁTÁSBAN


Mióta léteznek Magyarországon vendéglátó szakiskolák? Milyen elméleti és gyakorlati tárgyakat kellett tanulni bennük? Kik voltak azok a mesterek, akiknek a keze alatt a legnagyobb séfek, kávésok, pincérek, szállodaportások nevelkedtek, és a szakmai ismereteken kívül mit tanítottak még a diákjaiknak? Miért volt elengedhetetlen a nyelvtudás, és hogyan tanultak meg a régi srácok pár év alatt három-négy nyelvet is?
Előadó: Saly Noémi
Ajánlott korosztály: szakiskolások
A program ideje: 60 perc
A foglalkozás létszáma: minimum 15 fő, maximum 40 fő
További információ: Miszné Korenchy Anikó korenchy.aniko@mkvm.hu/
Kérjük, igényét legalább egy héttel előre jelezze!


www.mkvm.hu