2014. szeptember 1., hétfő

MÁV Szimfonikus Zenekar 2014-2015 évi hangverseny programja

SI

2014. szeptember 1.


Hangversenybérletek 2014-2015

Az új évadban hét bérletsorozat 36 koncertje közül választhat a közönség. Emellett természetesen számos bérleten kívüli koncertet szerveznek, és folytatódnak gyermekprogramjaik is. Csaba Péter vezető karmester, művészeti vezető harmadik szezonját kezdi a MÁV Szimfonikusokkal. Az ő irányítása alatt zajlik majd a programok többsége – tíz bérletes koncert, valamint három, a Francia Intézetben rendezett kamarazenei hangverseny. Egykori művészeti vezetőjük, Takács-Nagy Gábor négy alkalommal dirigálja az együttest, csakúgy, mint Kesselyák Gergely, aki immár hetedik évada zenekaruk karmestere.

Szőke Tibor-mesterbérlet (MÜPA, BBNH, 19.30)

A négy hangversenyből álló sorozatot Komlósi Ildikó áriaestje indítja februárban, Kesselyák Gergely vezényletével. A mesterbérlet második estjén Várjon Dénes szólaltatja meg Grieg a-moll zongoraversenyét, majd Mahler második szimfóniája hangzik el Rácz Rita, Meláth Andrea és a Nemzeti Énekkar közreműködésével (vez. Csaba Péter). Áprilisban Csajkovszkij-estet rendeznek, melynek műsorán a népszerű Diótörő- és Hattyúk tava-szvit is szerepel; a karmesteri pulpitusra ezúttal Vásáry Tamás áll. A sorozatot Kobayashi Ken-Ichiro májusi koncertje zárja, amelyen Muszorgszkij-Ravel: Egy kiállítás képei, valamint Csajkovszkij b-moll zongoraversenye hangzik el, ez utóbbi Kaneko Miyuji előadásában.

Erdélyi Miklós-bérlet (Zeneakadémia, Nagyterem, 19.00)

A hat alkalmas bérletsorozat – és egyben az évad – első hangversenyén nem kisebb sztár, mint Helen Donath lép színpadra. A világhírű amerikai szoprán Puccini áriákat énekel majd, de felcsendül Liszt Faust szimfóniája is (vez. Csaba Péter). November végén Haydn, Bartók és Beethoven egy-egy remekművét hallgathatjuk meg Takács-Nagy Gábor vezényletével; az est szólistája Farkas Gábor lesz. Az ünnepek előtt Magyar-estet rendeznek, Kocsár Balázs vezetésével (km. Szabadi Vilmos). Az újévben, január végén farsangi hangversennyel kedveskedik a zenekar. Egyebek mellett Ravel, Milhaud, Kreisler és J. Strauss darabjai csendülnek fel Csaba Péter vezényletével, aki ezúttal hegedűn is közreműködik. Tavasszal Kesselyák Gergely nagy felfedezettje, Ribnyikov VI.
szimfóniáját hozza el a közönségnek, majd Debussy A tékozló fiú c. darabja hangzik el; az est közreműködői Molnár Ágnes, Balczó Péter és Cseh Antal. Júniusban Orosz-esttel zárul a sorozat, amelynek dirigense a közönség régi kedvence, Irwin Hoffman lesz.

Lukács Miklós-bérlet (Zeneakadémia, Nagyterem, 19.00)

Október elején, egy Brahms-esttel indul ez a bérletsorozat Csaba Péter vezényletével. A hangverseny szólistái Andreas Buschatz, a berlini filharmonikusok koncertmestere, valamint a koreai gordonkaművész, Meehae Ryo lesznek. A hónap végén Richard Strauss-esttel folytatja a zenekar, Sümegi Eszter közreműködésével (vez. Csaba Péter). A sorozat következő estje igazi kuriózumnak ígérkezik: a legendás zongorista, Rados Ferenc lép színpadra a MÁV Szimfonikusokkal. A neves művész Schumann a-moll zongoraversenyét adja elő, majd Mendelssohn: Hebridák nyitánya, valamint Beethoven VI. szimfóniája hangzik el Takács-Nagy Gábor vezényletével. Február végén farsangi műsorkavalkáddal várja a közönséget a zenekar; a karmester Dénes István lesz. Áprilisban Francia-estet szervez Csaba Péter, a zenekar Franciaországban élő művészeti vezetője. Berlioz és Ravel egy-egy remekműve mellett Saint-Saëns a-moll gordonkaversenye is elhangzik, a világhírű svéd Frans Helmerson előadásában. A hat alkalmas sorozat májusi záró előadásán Lendvay József lép színpadra egy Csajkovszkij és egy Ribnyikov darabbal.

Festetics-bérlet (Festetics Palota, Tükörterem, 18.00)

A négy koncertből álló kamarazenei sorozatot idén tizedszer rendezzük meg a Festetics Palotában. Első hangversenyünk vendége Wolfram Christ német brácsaművész és karmester. Áprilisban Mozart, Britten illetve Josef Suk darabokból álló szerenád-esttel várja az érdeklődőket, májusban pedig nagy mesterek ritkán hallható műveivel ismerteti meg a közönséget Csaba Péter. Az utolsó hangverseny dirigense Takács-Nagy Gábor - a Festetics-koncerteket elindító karmester Bartók Divertimentójával zárja a sorozatot.

Unokák és nagyszülők hangversenyei (Magyar Nemzeti Múzeum, Díszterem, 10.00 és 11.30)

Tematikus koncertekkel várja a fiatalokat a zenekar ifjúsági sorozata az új évadban. Elsőként zenés mesék kerülnek terítékre (Ravel: Lúdanyó meséi, Csajkovszkij: A hattyúk tava), amelyhez színes narráció társul, Korhecz Imola előadásában (vez. Csaba Péter). Január végén népzene-műzene címmel a népi dallamok, hangszerek rejtelmeivel ismertetik meg a gyerekeket (km. a Rohoncz Folkműhely, vez. Dinyés Dániel). Február közepén farsangi műsorral várják a kicsiket és nagyszüleiket. Hegedűn közreműködik és vezényel Hollókői Huba, aki már gyermekkorában kiemelkedő tehetségnek számított, hisz négyéves kora óta hegedül.  A víz világnapja alkalmából utolsó, áprilisi koncertjükön csupa olyan mű szerepel majd, amelyet valamilyen vízzel kapcsolatos élmény ihletett. A karmesteri pulpituson ezúttal Károlyi Sándort üdvözölhetik, aki egyebek mellett Johann Strauss Kék Duna keringőjével ismerteti meg a gyerekeket. 

Varga László-bérlet (Olasz Kultúrintézet, Giuseppe Verdi terem, 11.00)

Legkiválóbb koncertjeiket továbbra is megismétlik az Olasz Kultúrintézetben szombat délelőttönként. Az Erdélyi Miklós-bérlet második (vez. Takács-Nagy Gábor) és negyedik hangversenye (vez. Csaba Péter) valamint a Lukács Miklós-bérlet negyedik (vez. Dénes István) és hatodik koncertje (vez. Kesselyák Gergely) szerepel a műsorban.

Kamarazenei bérlet (Olasz Kultúrintézet, Giuseppe Verdi terem, 17.00)

A 2013. januárjában indult, négy koncertből álló sorozat zenei vezetője a MÁV Szimfonikusok hegedű szólamvezetője, Tarkó-Nagymengyi Dóra. Az idei évadban egyebek mellett Puccini, Vivaldi, Mozart és Donizetti darabokat hallhat a közönség – a sorozatra tavaly óta kedvezményes árú bérlet váltható.

Bérleten kívüli koncertek

Zenekaruk művészeti vezetője jó barátságot ápol a Francia Intézettel, amely a tavalyi évadban két kamarazenei koncertüknek adott otthont.  Az együttműködés az új évadban is folytatódik, mégpedig három hangversennyel. 2014. október 14-én, 2015. január 27-én illetve június 9-én elsősorban francia zeneszerzők (Saint-Saëns, Satie, Debussy, Francaix, Poulenc) művei csendülnek fel – a belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
2014. október 6-án Beethoven III. szimfóniáját, illetve Jenkins-Arany: A walesi bárdok angol nyelvű előadását hallgathatja meg a közönség a Zeneakadémián, Kesselyák Gergely vezényletével. A Budapesti Fesztiválzenekar és a MÜPA által rendezett Sztravinszkij-maratonon a Hegedűversenyt, valamint A fülemüle énekét szólaltatja meg a zenekar február 7-én, Csaba Péter vezényletével.
Július 3-án Kortárs magyar szerzők darabjaiból összeállított tematikus estet rendeznek a Magyar Rádió 6-os stúdiójában. A belépés ingyenes!

Gyermekprogramok

Az eddigiekhez hasonlóan havi egy alkalommal, keddenként jelentkezik a Búgócsiga nevű zenés foglalkozás babákkal érkező családok számára. Rögtön ezután, 18 órától rendezik Szeretethang elnevezésű koncertjeinket várandós kismamák és az őket kísérők részére. A hangszereket bemutató játékos foglalkozás, a Zene-Tér-Kép összesen négy alkalommal jelentkezik. A sorozat minden darabja egy-egy hangszercsoportra összpontosít (vonós-, fafúvós-, rézfúvós-, illetve ütőhangszerek). Az idei évadtól új típusú gyermekkoncertet is indítanak. Az Évszak elnevezésű, négy koncertből álló sorozat mindig az adott évszakhoz igazodik Vivaldi: A négy évszak c. hegedűverseny-ciklusa alapján; a darabokat az adott évszakra jellemző természeti képek, képzőművészeti alkotások vetítésével egészítik ki. A Zene-Tér-Kép illetve Évszak koncerteket váltakozva rendezik meg szombat délelőttönként, amelyekre kedvezményes árú, összevont bérlet kapható. A programokat Ácsné Székely Edit zenepedagógus, a zenekar fuvolaművésze vezeti a zenekar próbatermében, a MÁV Szimfonikusok művészeinek közreműködésével.

2014-15-ös évad részletes műsorfüzete az alábbi linken elérhető elektronikus formában:
http://mavzenekar.hu/_new/public/uploads/evadfuzet_2014-2015_WEB.pdf

A műsor- és szereplőváltozás jogát fenntartják!

Bérlet- és jegyinformációk

Bérletváltás a zenekar próbatermében (1088 Bp., Múzeum utca 11.) lehetséges 2014. szeptember 8-tól 13-ig hétköznap 9-18, szombaton 10-14 óráig. Vasutas-, nyugdíjas-, mozgássérült- és diákigazolvánnyal kedvezményes bérlet váltható a MÜPA, a Zeneakadémia és az Olasz Kultúrintézet koncerttermeiben rendezett sorozatokra. Napijegyek a zeneakadémiai bérletsorozatokra 2014. szeptember 18-tól, a többi sorozatra 2014. október elsejétől vásárolhatók az ismert jegyárusító pontokon. Bővebb információ a honlapon: http://mavzenekar.hu/_new/hu/koncertek-es-jegyek/jegy-es-berletinformacio

70 éves a zenekar

A MÁV Szimfonikusok 2015. májusában ünnepli fennállásának 70. évfordulóját. A zenekart 1945-ben alapította a MÁV Magyar Államvasutak Zrt., amely azóta is legfőbb támogatója az ország egyik legismertebb komolyzenei együttesének.
Saját szervezésű bérleti előadásain túl a zenekar több mint 150 hangversenyt ad évente itthon és külföldön. Számos gyermek- és ifjúsági programsorozat szervezője, valamint rendszeres közreműködője a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak és a Budapesti Fesztiválzenekar által jegyzett zenei maratonoknak. Hét évtizedes működése során számos világsztárral - például a három tenorral - dolgozott együtt hazai és külföldi hangversenyeken, CD felvételeken egyaránt. Hagyományokban gazdag művészi munkásságának elismeréseképp 2011-ben elnyerte a Bartók Béla-Pásztory Ditta Díjat. 2013. júliusában a MÁV zenekar rögzítette felvételre a Himnusz eredeti, Erkel-féle változatát a Nemzetközi Olimpiai Bizottság megbízásából - az olimpiai játékokon ettől kezdve ez a változat hangzik el a magyar bajnokok dobogóra lépésekor.

Tiszteletbeli vendégkarmesterük, Kobayashi Ken-Ichiro

Kobayashi Ken-Ichiro több mint 40 évvel ezelőtt, 1974 tavaszán nyerte meg a Magyar Televízió első Nemzetközi Karmesterversenyét. A MÁV Szimfonikusok volt az első zenekar, amelyet hazáján kívül vezényelt, ezzel indult nemzetközi karrierje. A Mester azóta sikert sikerre halmoz, de a mai napig különleges viszony fűzi zenekarunkhoz. Visszatérő vendég náluk, akinek jelenléte ünneppé tesz minden koncertet a közönség számára, és ösztönzőleg hat a zenekar tagjaira is. Több tucat koncertet dirigált különböző sorozatainkban; Japánban is több alkalommal vezényelte a MÁV Szimfonikusokat, öregbítve ezzel hazánk és a zenekar alapítójának hírnevét.
A MÁV Szimfonikus Zenekar legbecsesebb kincsei között őrzi a Mester barátságát. A kölcsönös megbecsülés jeléül a 2014-15-ös évadtól kezdve mint tiszteletbeli vendégkarmestert üdvözöljük őt a pulpituson. Kobayashi összesen négy koncertet dirigál a zenekar fennállásának 70. évfordulója alkalmából Budapesten, Pécsett és Miskolcon ebben az évadban.
2014 tavaszán Kobayashi nagyszabású koncertsorozattal ünnepelte az MTV karmesterversenyén aratott győzelem 40. évfordulóját. Három hét alatt hét hangversenyt adott hazánkban a legnevesebb magyar komolyzenei együttesek részvételével. A sorozat gálakoncertjén vezényelte zenekarukat, ahol a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, Dávid Ilona a karmester munkája előtt tisztelegve a magas rangú Vasútért kitüntetést adományozta Kobayashi Ken-Ichirónak.
http://mavzenekar.hu/