2014. június 11., szerda

Beszámoló a MÚOSZ IV. Életmód Napjáról

SI

Negyedik alkalommal került sor június 6-án az újságírók Életmód Napjának megrendezésére, ahol az egészséges életmódot állítottuk a szinte több ezer újságírót érintő program középpontjába.
Meghívást kaptak más újságíró szervezetek is: a Katolikus-, a Sport-, a Gazdasági újságírók, a MUK. Minden magyar újságíró számára lehetőség nyílt az egészségügy neves orvosprofesszorai, szakemberei értékes előadásainak, tanácsainak meghallgatására.
Ezen túl lehetőség volt az Európa Nemzeti Egészségvédelmi Program szűrőkamionjában azonnal kiértékelt 34 vizsgálatra, Egészség Könyvre.
„Kiégés teszt” vizsgálatokra is térítésmentesen.
Az egészséges életmód témájában készült újságírói teljesítményeket 2014-ben már másodszor Életmód-díjjal ismertük el:

A MÚOSZ Életmód Szakosztály célja az Életmód Napon: bemutatni az egészséges életmódot, az egészséget, ami nélkül semmink nincs, ami életünk legfontosabb része. Felhívni a figyelmet az egészséges táplálkozás, a sport, a mozgás, az egészséges szemléletmód fontosságára. Egyúttal felhívni a figyelmet jeles magyar szakembereinkre, feltalálóinkra, a kiemelkedő nemzetközi szakterületekre.
Eddigi fővédnökeink voltak:
Dr. Cserháti Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkára. 
Habsburg György, a Vöröskereszt elnöke. 
Dr. Kásler Miklós az Országos Onkológiai Intézet /National Institute of Oncology/ főigazgató-főorvosa, egyetemi tanár.

A IV. Életmód Nap fővédnöke: Roman Kowalski a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövete.
Levezető elnök: Vince Mátyás, a MÚOSZ tiszteletbeli elnöke

A programból:
Dr. Szalontai Éva a MÚOSZ Életmód Szakosztály nevében köszöntötte a megjelenteket. A Lengyel Köztársaság, a Külügyminisztérium, az MTI, a társszervezetek képviselőit. Az írott és online sajtó képviselőit, a médiapartnereket, a főtámogatót: a Generali a Biztonságért Alapítványt.

A 2014-es Életmód Nap fővédnöke Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövete hangsúlyozta a MÚOSZ, ezen belül az Életmód Szakosztállyal való együttműködés eredményességét.

Tóth Károly, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke az újságírók mentális egészségének fontosságát hangsúlyozta.
Dr. Kásler Miklós az Országos Onkológiai Intézet főigazgató-főorvosa, egyetemi tanár a legújabb kutatási eredményeket mutatta be.
Dr. Mák Ibolya, a MÚOSZ főorvosa és G. Németh György, a Benyovszky Orvosi Központ igazgatója az orvosi ellátási keretek bővítését hangsúlyozták.
Dankovics Gergely, az Európa Nemzeti Egészségvédelmi Program alelnöke Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának eddigi tapasztalatairól számolt be.
Dr. Kovács Gábor, Országos Korányi TBC -és Pulmonológiai Intézet igazgató-főorvosa a személyre szóló gyógyításról tartott előadást.
Dr. Sebestény Andor, a Londoni Birodalmi Rákkutató Intézet professzora, tudományos kutatója a rákkutatás területének legújabb híreiről számolt be.
Dr. Gerlinger Imre egyetemi tanár, Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Fül-orr-gégészeti és Fej-nyaksebészeti Klinika igazgatója „A siket újra hall„ c. előadásával nagy érdeklődést váltott ki. Bemutatta azt a 4 éves kisfiút is, akit siketből hallóvá operált.
A hallgatóság nagy érdeklődést tanúsított Lőrincz János pszichológus, életmód tanácsadó, az Ökonet-Európa Kft. (Biocom) igazgatója és Dr. Horváth István professzor, orvos-biológus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a New York-i Tudományos Akadémia tagjának előadása iránt.
Dr. Pusztai Erzsébet a belgyógyászat -és a fertőző betegségek szakorvosa, (egészség -és életvezetési coach, wingwawe coach) kiégés tesztjét küldte el az újságíróknak.
Kiss Erzsébet újságíró, testnevelő tanár a szemtorna témakörben tartott előadást és gyakorlatot.

A rendezvényt a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Életmód Szakosztálya szervezte.
Az Életmód Nap médiapartnere: a NAPIDOKTOR egészség és életmód portál, a Civil Rádió.
Az Életmód Nap legfőbb támogatója a Generali a Biztonságért Alapítvány.
Szé