2014. május 8., csütörtök

BÁLINT ENDRE KIÁLLÍTÁSUNK HAMAROSAN BEZÁR

SI


Még egy hétig látogatható A NYOLCADIK TEMPLOM - Bálint Endre művészete című kiállításunk, a modern magyar művészet és az avantgárd egyik legjelentősebb alakjának, Bálint Endrének – századunk egyik legtitokzatosabb művészének – az életmű-kiállítása. A titok egyik magyarázata Bálint sokoldalúságában rejlik: festő és grafikus volt, de készített objekteket, fotómontázst, kollázst, monotípiát, írt verset, önéletrajzot. A mintegy 350 festmény, kollázs, monotípia, objekt közül számos mű külföldi – főleg párizsi – gyűjteményekből érkezett a kiállításra. Bálint művészi korszakait saját művei mellett magyar és külföldi kortársai – Vajda Lajos, Czóbel Béla, illetve Georges Braque, Marc Chagall, Pablo Picasso, Max Ernst – alkotásainak bemutatásával, dokumentumokkal, fotókkal, filmekkel, illetve alkotói miliőjével – párizsi műteremszobájának rekonstruálásával idézi fel a tárlat.

Nézze meg kisfilmünket a kiállításról!
BÁLINT ENDRE FINISSZÁZS

2014. május 11. vasárnap
Az utolsó napon a kiállítás meghosszabbított nyitva tartással 20 óráig látogatható.

11.00 Titkok nyomában – tárlatvezetés gyerekeknek

15.00 Élő MúzeumCafé - Búcsú a nyolcadik templomban

Az Élő MúzeumCafé beszélgetéssel búcsúzik a tárlattól, a művektől, az egyik legnagyobb 20. századi magyar művész különleges szellemiségű életművétől.

A beszélgetés résztvevői:
Kolozsváry Marianna művészettörténész, a kiállítás kurátora,
Bródy Vera báb- és díszlettervező (Párizs) és
Alföldi Róbert színész, rendező, műgyűjtő.
A beszélgetést Martos Gábor, a MúzeumCafé főszerkesztője vezeti.

17.00 Filmvetítés
A magyar kalandvolt egyszer egy Európai Iskola
(dokumentumfilm, 56 perc, rendező: Dessewffy Zsuzsa)
A film archív fényképekkel és filmfelvételekkel mutatja be az Európai Iskolát, melynek Bálint Endre is tagja volt. Az irányzat 1945. októberében alakult meg Budapesten, alapítói a modern európai művészet új tendenciáinak hazai elismertetését és egy virágzó képzőművészeti élet megteremtését tűzték ki célul. Az Európai Iskola tagjai közvetlen kapcsolatban álltak a francia szürrealista művészet jeles képviselőivel. A fokozódó politikai nyomás hatására az Európai Iskola, más polgári jellegű művészcsoporthoz hasonlóan, 1948 végén beszüntette tevékenységét.

18.00 Utolsó kurátori tárlatvezetés – Kolozsváry Marianna

UTOLSÓ TÁRLATVEZETÉSEK A KIÁLLÍTÁSBAN
2014. május 8. és május 9., csütörtök, péntek 16.30
Tárlatvezetés a Bálint Endre - A Nyolcadik Templom című kiállításban
Tárlatvezetéseink találkozási pontja: C épület, információs pult
A tárlatvezetésen a kiállításra váltott belépőjeggyel lehet részt venni.
KEDVEZMÉNYES VÁSÁR A MÚZEUM SHOPBAN
Május 10-én és 11-én
a kiállításhoz kapcsolódó termékek kedvezményes áron vásárolhatóak meg a Múzeum Shopban. A kiállítás záró hétvégéjén a Bálint Endre monográfia 25%-os kedvezménnyel kapható.
www.mng.hu