2014. május 17., szombat

Átadták Az Év Talentuma Díjakat

SI


A tehetség kötelez – Minket, hogy támogassuk!


2014. május 16-án a Nemzeti Színház Kaszás Attila-termében immár második alkalommal adták át az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) által alapított Az Év Talentuma Díjakat. Az öttagú bírálóbizottság három kategóriában – tudomány, művészet és sport – értékelte a diákokat, akik közül idén egy táncos, egy tornász és egy fiatal informatikus nyerte el a rangos elismerést. A díjak külön érdekessége, hogy azokat a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola egykori diákjai készítették.

A díjátadó ünnepséget egy mini-konferencia előzte meg, melyen a Bessenyei György Gimnázium és Kollégium, a Szín és Vonal Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, a Weiner Leó Zenei Alapfokú Művészeti Iskola és Zeneművészeti Szakközépiskola és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet munkatársai ismertették a Nemzeti Tehetség Program sikereit. A konferenciával párhuzamosan a Nemzeti Színház otthont adott a Nemzeti Tehetség Program eredményeit bemutató kiállításnak.
A díjátadó ünnepségen tehetséges fiatalok mutatták be sokszínű produkcióikat. A rendezvényen került sor a Nemzeti Tehetség Program Az Év Talentuma Díjának átadására is.
Végül a művészet kategóriában Fodor Mátyás, szólótáncos, a tudomány kategóriában Zsombori Balázs, a „PictoVerb” nevű verbális kommunikációt segítő applikáció feltalálója; míg a sport kategóriában Makra Noémi, békéscsabai tornász vehette át a díjat Dr. Kaposi Józseftől. Az egyedi bronzszobrokat Farkas Flóra és Jenei Szilveszter, a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola egykori diákjai készítették.

Budapest, 2014. május 16.

További információ:
Olsen Kommunikációs Ügynökség:Háttér

Az Év Talentuma Díj – Művészet Kategória

FODOR MÁTYÁS, TÁNC
A keszthelyi Vajda János Gimnázium matematika tagozatos diákja visszahúzódó gyermek volt, „csak” 7 évesen mert először színpadra állni. Tehetsége azonban már kisgyermekként megmutatkozott. A járással és a beszéddel egy időben kezdett el táncolni is.  Már 1-2 éves kora óta rendszeresen részt vett a Gyenes Néptánc Együttes próbáin.  A padon ülve, a legnagyobb figyelemmel követte a próbát, fejben igyekezett megjegyezni a motívumokat; amelyeket azután otthon letáncolt. 7 éves korától tagja és szólótáncosa a felnőtt Gyenes Néptánc Együttesnek. 2012-ben a Helikoni Ünnepségek Arany fokozatú elismerését szerezte meg. Legutóbb a Duna Televízió Fölszállott a páva című hagyományőrző műsorában mutatta be tánctudását és azt, hogy valóban a táncra született.

Az Év Talentuma Díj – Tudomány Kategória

ZSOMBORI BALÁZS, INFORMATIKA
A még csak 17 éves feltaláló „PictoVerb” nevű programjával első helyezést ért el az Ifjúsági Tudományos és Innovációs versenyen. A „PictoVerb” egy androidos alkalmazás, rendszere piktogramokat, rajzos ábrákat alakít nyelvtanilag helyes mondatokká, és felolvassa ezeket. Arra hivatott, hogy hangot adjon mindenkinek. Segíthet minden olyan veleszületett vagy szerzett betegség esetén, amely korlátozza az egyén beszédkészségét. Ezen felül nyelvi akadályokkal küzdőknek, így turistáknak is megoldást nyújthat.
Zsombori Balázs „PictoVerb” című pályamunkájával első helyezést ért el a 2012/2013 évi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen. A versenyt követően Balázs Stockholmba utazhatott a Nobel-díj átadó ceremóniára.


Az Év Talentuma Díj – Sport Kategória

MAKRA NOÉMI, TORNA
Makra Noémi alig 16 évesen a magyar tornasport nagy ígérete. A békéscsabai tehetség a Széchenyi Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola tanulója és a TC Békéscsaba Egyesület tagja. Edzői az Unyatinszki házaspár
2013. évi eredményei:
Ljubljana világkupa (felnőtt): talaj 1., felemás korlát 2., Gerenda 2.
Brazília Gymnasiade (korosztályos): felemás korlát 1.
2014. évi eredmény:
Cottbus Világkupa (felnőtt): gerenda 1., felemás korlát 3.
Többszörös diákolimpia bajnok.