2014. április 18., péntek

Megjelent a MúzeumCafé legújabb száma

SI

Mitől „köz” egy közgyűjtemény?; kellenek-e járási múzeumok is Magyarországon?; ki volt Hau, a felolvasópap és hol volt a sírja?; miért „nehéz örökség” a Holokauszt a múzeumok számára is?; tudnak-e megoldást nyújtani az építészek a múzeumok gondjaira?; ki kapta a tavalyi MúzeumCafé Díjat és miért? – ezekre és még sok más fontos és érdekes múzeumszakmai kérdésre is válaszok találhatók a MúzeumCafé most megjelent legújabb számában.
A Műhelyben elsőként a Szépművészeti Múzeum legújabb szerzeményének, egy egyiptomi sírdomborműnek a történetét, feliratának megfejtését és ennek nyomán eredeti helyének meghatározását ismerhetik meg az érdeklődők; ezután két összefonódó sorsú festő, Bolmányi Ferenc és Jankay Tibor műveinek Orosházán, illetve Békéscsabán történő révbe éréséről olvashatnak; előzetest közöl a lap az egyik kurátor, Barki Gergely tollából a Szentendrén készülődő nagy Czóbel-kiállításról; és végül bemutatkozik budapesti Liget projekt előkészítésében is közreműködő párizsi LordCulture tanácsadó cég.
A Posztamensben Toronyi Zsuzsanna történész-muzeológus arról elmélkedik, hogy miért is olyan nehéz örökség a Holokauszt múzeumi feldolgozása, illetve azt veszi számba, hogy az idei emlékév kapcsán milyen kiállítások is várhatók a témában a hazai múzeumokban. Ezt követően Kádár György és Túri Mária egykori műteremvillájába látogathatunk el, amely ma sokszínű kiállítóhelyként őrzi egykori lakói művészetének szellemiségét; majd végül Miskolcra, a nemrégiben megnyílt Pannon-tenger Múzeumba, a pár éve feltárt bükkábrányi ősi mocsári ciprusfák közé vezet az út. A Múzeumőr rovat élén a tavalyi MúzeumCafé Díjast, Népessy Noémit ismerhetik meg az olvasók; őt James Snyder, a jeruzsálemi Izrael Múzeum főigazgatója követi; Török László nubiológus professzor a hazai Egyiptom-kutatások történetéről mesél; majd végül Farbaky Péter, a Budapesti Történeti Múzeum nemrégiben kinevezett új főigazgatója osztja meg az intézménnyel kapcsolatos terveit az olvasókkal. A lapot szokás szerint minden egyes írásának angol nyelvű összefoglalója zárja.
www.szepmuveszeti.hu