2014. április 18., péntek

Esélyegyenlőség napja az Aranytíz Kultúrházban

SI


„Integráció a színpadon a zene és a tánc nevében” jelmondattal rendez májusban művészeti bemutatót a Mozdulj! Közhasznú Egyesület, ahol az egészséges és a fogyatékossággal élő művészvilág találkozik, hogy együtt bizonyítsák be: az alkotás lehetősége mindenkiben ott rejlik. Az este fellépői között szerepel Kárászy Szilvia zongoraművész, Torres Dani a Pa-Dö-Dö együttes, Szabó Leslie, Krizbai Teca, Vágó Bernadett, R. Kárpáti Péter és Benkő László, az Omega billentyűse, valamint László Attila, a Csillag születik győztese.
Immár hagyománnyá vált, hogy a Mozdulj! Közhasznú Egyesület különleges gálával lepi meg a művészetkedvelő közönséget. Idén sem lesz ez másképp: május 18-án az Aranytíz Kultúrházban ismét színpadra lépnek hazánk tehetséges művészei, köztük egészséges és fogyatékossággal élő táncosok, énekesek, előadóművészek.
„Szokásunkhoz híven idén is szervezünk művészeti bemutatót, így tisztelegve az esélyegyenlőség napja előtt. Célunk – hasonlóan a korábbi évekhez –, hogy bebizonyítsuk a nagyérdemű közönség előtt: a művészetnek nincsenek határai. A színpadon a hazai zenei élet olyan tehetségeivel találkozhatunk majd, mint Torres Dani, a Pa-Dö-Dö együttes, Vágó Bernadett musicalszínésznő, Benkő László, az Omega együttes tagja, Krizbai Teca vagy Szabó Leslie, de bemutatkozik a Gördülő Táncegyüttes csapata, a Roll-Dance tánccsoport, Jánoki Mário az Andrea Bocelli nemzetközi tehetségkutatót verseny felfedezettje, Daniela Ivanova kekereksszékes énekesnő és Napsugár Anna jeltáncművész is. A gálán olyan premiereknek leszünk szem és fültanúi, mint például Vágó Bernadett és Daniela Ivanova duettje, az este végén pedig a művészek egy kórussá alakulnak, és együtt éneklik el a Happy Day című slágert. Nem titkolt vágyunk, hogy a közeljövőben állandó estet szervezzünk a fellépők produkcióiból, ami szerepelhet valamelyik színház repertoárjában, hogy a közös művészet ereje még több embert érhessen el. Az est fővédnöke dr. Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének elnöke, műsorvezetői szerepben pedig Szily Nórát és R. Kárpáti Pétert köszönthetjük majd. Ezek a tehetséges emberek mind azért vállalták a fellépést, hogy szereplésükkel még inkább felnyissák az emberek szemét arra, hogy a fogyatékkal élő művészek munkája ugyanolyan fontos és megbecsülésre méltó, mint bárki másé. Azért, hogy minél több néző részesülhessen az este élményéből, a belépő jelképes lesz, amiből az egyesület az idei évi Balaton körüli tandemes biciklitúra látássérült tagjainak a részvételét biztosítja” – mondta dr. Tálos Marianna, a Mozdulj! Közhasznú Egyesület elnöke. A rendezvény fő támogatója az Aranytíz Kultúrház, amely évek óta biztosítja a helyszínt, valamint a fellépők ruháinak megálmodója, a Green Culture divatcég.
Az este egyik főszereplője a legendás Omega együttes tagja, Benkő László lesz, aki nem először találkozik fogyatékossággal élő művészekkel.
„Nagyon sok olyan rendezvényen szerepeltem már, ahol a fogyatékkal élő előadóknak is adott volt az esély, hogy bebizonyítsák a közönségnek: az ő művészetük egy kicsit sem ér kevesebbet, mint egészséges társaiké. Sokszor szembesülök azzal, hogy az emberek mennyire nem tudják, vagy nem akarják meglátni azt a nyitottságot, azt a kifejezésmódot, ahogyan a fogyatékkal élők le tudják vetkőzni kiszolgáltatott helyzetüket és olyan dolgot alkotnak, ami csak kevesünknek adatik meg. Zenészként egyfajta kötelességemnek érzem azt, hogy akár a dalokon, akár egy-egy régi koncert emlékén keresztül reményt adjak az embereknek, hogy igenis megéri küzdeni, igenis el lehet érni változást. Sajnos úgy látom, hogy az emberek 80%-a egyáltalán nem nyitott a fogyatékkal élő emberek problémáira, legyen szó a művészetről, de akár bármilyen hétköznapi szituációról. Saját felelősségemnek is érzem, hogy ne hagyjam, hogy ezek az emberek ki legyenek rekesztve a társadalomból” – mesélt hitvallásáról Benkő László, aki azt is bevallotta: legnagyobb félelme, hogy az emberek nem lesznek kíváncsiak ezekre a törekvésekre, mégis bízik abban, hogy mégsem dolgozik hiába ezért.

Integráció a zene és tánc jegyében – művészeti gála
2014. május 18. 16:00;
Aranytíz Kultúrház, Budapest V. ker., Arany János u. 10.
Mottó: "A dallam és a tánc hullámhosszán repülünk együtt egymásért, hogy ragyogóbbá tegyük a napot és fényesebbé a csillagokat!"

Az előadás időpontja: 2014. május 18. vasárnap, 16.00 óra

Helyszín: Aranytíz Kultúrház, Tolnay Klári Színpad
(Bp., V. kerület, Arany János utca 10.)

A belépőjegy ára: 600 Ft/fő
A fogyatékossággal élő vendégeinknek előzetes bejelentkezés után tiszteletjegyet biztosítunk!

Az est fővédnöke: RADNAINÉ DR. FOGARASI KATALIN, a Nemzeti Örökség Intézetének elnöke

Fellépő díszvendég:
KÁRÁSZY SZILVIA, zongoraművész, zeneszerző

Sztárvendégek:
BENKŐ LÁSZLÓ, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar zenész, billentyűs, zeneszerző, az Omega tagja.
LANG GYÖRGYI, a PA-DÖ-DŐ énekese
VÁGÓ BERNADETT, a Budapesti Operettszínház művésze
SZABÓ LESLIE, énekes
TORRES DANI, énekes

Az est házigazdái: 
SZILY NÓRA, műsorvezető, riporter, újságíró
R. KÁRPÁTI PÉTER, színművész

Fellépők:
BALLAI ANNA, ének 
BUDAÖRSI PRO MUSICA KÓRUS
CSÁNYI MÁRTON, látássérült zongoraművész
DANIELA IVANOVA, mozgássérült énekes
ÉZSIÁS LÁSZLÓ, látássérült versmondó
FLAMICH MÁRIA, MAGYAR CSABA, látássérült énekes és zongoraművész
GÖRDÜLŐ TÁNCCSOPORT
HAJDAN VALI, versmondó
JÁNOKI MÁRIÓ, látássérült zongorista, énekes
KRIZBAI TECA, látássérült énekes 
LÁSZLÓ ATTILA, énekes
NAPSUGÁR ANNA, hallássérült jeltáncművész
ROLL DANCE, kerekes székes táncegyüttes
TISZAI ANNAMÁRIA, hallássérült versmondó
TURCSÁNYI BEA & GYÖRGY, standard tánc

A jegyek megvásárolhatóak elővételben!

Érdeklődni az alábbi elérhetőségeken lehet:
mozdulj@hotmail.hu,  


Az est bevételével a látássérült és vak társaink Balaton kerülő tandemtúráját segítjük!