2014. április 25., péntek

A Liszt Ferenc Kamarazenekar és Szakcsi Lakatos Róbert estje a Budapest Music Centerben

SI

  
A Liszt Ferenc Kamarazenekar Szakcsi Lakatos Róberttel lép fel a Budapest Music Centerben május 3-án. A zongorista improvizációkkal, jazz-kadenciákkal színesített Bach-zongoraversenyeket ad elő az együttessel.


Az egy éve megnyitott Budapest Music Center mára már megtalálta a helyét a budapesti jazz- és kortárszenei szcéna térképén. Az idén a Budapesti Tavaszi Fesztivál egyik helyszíneként is funkcionáló kulturális központban olyan zenészek fordultak meg, mint a Voces8 angol énekegyüttes, Andreas Scholl vagy Erik Truffaz.

A telt házas, Harcsa Veronikával közös márciusi BMC-hangverseny után a Liszt Ferenc Kamarazenekar újabb jazz-zenésszel lép fel, ezúttal a zongorista Szakcsi Lakatos Róberttel.

„2008-ban a MÜPA Fesztiválszínházában játszottunk együtt először, ugyanúgy néhány Bach-zongoraversenyt, mint májusban a BMC-ben fogunk”- meséli Rolla János, a zenekar művészeti vezetője. „Szeretjük a különleges együttműködéseket és ez a mostani koncert mindkettőnknek kirándulás lesz: mi a jazz felé indulunk el, ő pedig a szigorú értelemben vett komolyzene felé.”

Szakcsi Lakatos Róbert, a klasszikus zene és a jazz világában egyaránt otthonosan mozgó művész 1995-től számos nemzetközi zenei versenyen nyert díjat: többek között a legjobb zongorista és a legjobb szólista díját Krakkóban valamint szólózongora-kategóriában az első helyet a 2000-es Montreux-i Jazz Fesztiválon. A 2005-ös Avignoni Jazz Fesztiválon a Bolla Quartet tagjaként nyerte el a legjobb szólistának kijáró díjat. Azóta komoly tekintélyre tett szert jazz körökben. Olyan neves előadókkal játszott együtt mint Jack DeJohnette, John Patitucci, Reggie Johnson, Palle Danielsson, Erik Truffaz, Randy Brecker, Bill Evans, Hiram Bullock vagy Ravi Coltrane. Emellett most jelent meg nyolcadik albuma Japánban, s idén még egy lemezbemutató koncertre készül.

„Bachot nagyon szeretem, minden nap játszom vagy blattolok egy-egy művet tőle, ez egy igazi szerelem. Sokakat inspirál a jazz világában is” - mondta Szakcsi Lakatos Róbert, az est szólistája. „ Az A-dúr zongoraversenyt már játszottam korábban a zenekarral, a d-mollt most adjuk elő koncerten először, s mindkét darab egy-egy tételére fogok improvizálni.”

Az est során Bach nagyszabású opuszából, A fúga művészete c. darabból hallhatunk részleteket illetve C.P.E. Bach B-dúr szimfóniája szólal meg.

2014.május 3. 19:30, Budapest Music Center

Johann Sebastian Bach: A fúga művészete BWV 1080 (részletek)
Johann Sebastian Bach: A-dúr zongoraverseny BWV 1055
*****
Carl Philipp Emmanuel Bach: B-dúr szimfónia Wq 182/2
Johann Sebastian Bach: d-moll zongoraverseny BWV 1052
km.: Szakcsi Lakatos Róbert, zongora    

További információ:
Liszt Ferenc Kamarazenekar, www.lfkz.hu
Budapest Music Center, 1093 Bp. Mátyás utca 8.