2014. április 18., péntek

A fehérvárcsurgói Károlyi Kastélyban Ybl lépcső kiállítás

SI
A fehérvárcsurgói Károlyi Kastélyban az Ybl Bicentenárium keretében az Ybl Miklós nevét viselő csodálatos falépcső (amely feltételezések szerint Ybl tervei alapján épült, az általa kedvelt felülvilágító alkalmazása miatt, az épületet ugyanis Heinrich Koch tervezte) kapcsán a Károlyi József Alapítvány bemutatja az Ybl Miklós által tervezett lépcsők fotókiállítását, emellett a Budapesti Műszaki Egyetem Építészettörténeti és Műemléki Tanszékének vezetője, Krähling János jóvoltából megtekinthetők a tanszék hallgatói által készített makettek is, amelyek Ybl-épületeket jelenítenek meg.
A kastély újonnan felújított épületében, amely számos viszontagságot élt túl, néhány híres, lépcsők által ihletett vers egészíti ki a kiállítást, illusztrálva a – Gaston Bachelard szavaival élve – a « tér poétikáját ».
A kiállítást április 18-án, pénteken, 12 órakor Dr. Fejérdy Tamás, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága főtitkára, a Történeti Települések Bizottságának elnöke nyitja meg.  
Ebből az alkalomból hozzáférhetővé válik az « Ybl-lépcső », amely egyéb alkalmakkor a látogatók számára nincs megnyitva.
Kontakt : Károlyi József Alápitvany, Károlyi kastély, 8052 Fehérvarcsurgó, Petöfi u.2  www.karolyi.org.hu