2014. március 30., vasárnap

Derkovits, A művész és kora kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában

SI

2014. április 4. – július 27.
Magyar Nemzeti Galéria
A Magyar Nemzeti Galéria a magyar művészet meghatározó alakjait feldolgozó sorozatát folytatva 2014 tavaszán a 20. század egyik kiemelkedő magyar festőjének, Derkovits Gyulának rendez kiállítást. A mintegy kétszáz Derkovits festményt és grafikát bemutató kiállítás korabeli magyar festők, grafikusok és fotóművészek, továbbá német, osztrák, lengyel, cseh és szlovák alkotók munkáival egészül ki.

Derkovits Gyula (1894-1934) jelentőségét már a kortárs kritika és a polgári gyűjtők is felismerték. Kiállításunk nagyobb távlatból újra kísérletet tesz arra, hogy megragadja Derkovits művészetének azokat az egyéni sajátságait, amelyekkel egyszerre illeszkedik korának festészetébe, és amelyek révén ki is emelkedik abból. A kiállítás új koncepció alapján közelíti meg az életművet. Nem a magányos zseniről, a különc őstehetségről szól, hanem egy kora képzőművészetében tájékozott, abból és a hagyományokból tudatosan merítő alkotóról. Derkovits – és ez munkásságának egyben jellegzetes, egyéni ízt kölcsönző sajátsága – a festészetbe és a rajzba beépítette kora szélesebben vett vizuális kultúrájának, a fotónak, a filmnek és a karikatúrának, a plakátnak az eszközeit is.
Derkovits munkásságát a legkiemelkedőbb műveken keresztül, tematikus-műfaji blokkokba csoportosítva mutatja be. A témacsoportokat az irodalomból kölcsönzött fogalmak (elégia, dráma, szatíra, esszé, himnusz) segítségével foglaljuk áttekinthető egységekbe. A mintegy kétszáz Derkovits-művet (festmények és grafikák) bemutató kiállítás korabeli magyar festők, grafikusok és fotóművészek, továbbá német, osztrák, lengyel, cseh és szlovák alkotók munkáival egészül ki, világosan rajzolva meg Derkovits Gyula korszakalkotó művészetének hazai és nemzetközi kontextusát.MAGYAR HAIKUNAP a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeumban
A Magyar–Japán Baráti Társaság Haiku Klubja az első magyarországi Haikunap megrendezése alkalmából haiku pályázatot hirdet. A pályázatra saját és még nem publikált alkotásokat várnak. A pályaműveket a Haiku Klub főtitkára, Czifra Adrienn várja a czifradrienn@gmail.com e-mail címen (a levél témája „Pályázat” legyen).
Beküldési határidő: április 2. éjfél

A haiku témája az ÜNNEP.
Három kategóriában lehet nevezni:
• gyerek (16 éves korig)
• felnőtt
• professzionális (akinek már jelent meg haikuja)

A japán eredetű haiku olyan rövid költemény, amely 5 + 7 + 5 szótagú sorokból áll. Pillanatnyi hangulatot fejez ki, amely meglepő fordulattal zárul. A verssorok végén nincs rím, de változatos sorrendben lehet betűrímet alkalmazni. A haiku ritmusa: minden sorban az 1. és az 5. szótagon van a nyomaték.

Az eredményhirdetésre április 12-én kerül sor a Magyar Haikunap rendezvény helyszínén, a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeumban (1062 Budapest, Andrássy út 103.).
A nap folyamán 10 és 18 óra között rengeteg program várja a látogatókat: folyamatok haiku felolvasás, beküldős és helyben nevezős haikuversenyek, filmvetítés, előadás, karuta bemutató, kézműves foglalkozás, kiállítás és más haikuval kapcsolatos események.
www.mng.hu