2014. március 21., péntek

A SIRHA először Budapesten

    Lyon, Isztambul, Moszkva, Genf és Shanghaj után első alkalommal rendezték meg Budapesten 2014. március10-től 12-ig az élelmiszeripar, a sütő- és cukrászipar, a szálloda- és vendéglátóipar szakvásárát, a SIRHA-t.
A HUNGEXPO Vásárterületén zajló impozáns kiállítással egyidejűleg több rendezvény is szolgálta a kiváló áruk és az irántuk érdeklődő felhasználók, forgalmazók kapcsolatfelvételét.
   Különös figyelmet érdemelt ezek közül az a szimpózium, melyet a Lengyel Köztársaság Nagykövetsége Kereskedelemfejlesztési és Beruházásösztönzési Osztálya szervezett, s mely keretében több mint 30 lengyelországi vállalkozás mutatkozott be rövid prezentációk formájában. A cél az volt, hogy felkeltsék a magyarországi cégek figyelmét termékeik, szolgáltatásaik iránt. Nem titkolt szándéka volt valamennyinek, hogy új üzleti partnerekre találjon Magyarországon illetve Romániában. E célból személyesen jelen voltak a kompetens vállalati döntéshozók, többnyire a kereskedelmi igazgatók, de olykor maga a tulajdonos, illetve szövetkezetek esetében az elnök. A bemutatkozott vállalkozásoknál is megfigyelhető volt, ami a lengyel gazdaság egészére is érvényes, tudniillik az, hogy nő a magasabb feldolgozottságot igénylő termékek aránya. Másik szembetűnő jellemző az egészséges élelmiszerek növekvő tendenciája volt, illetve több gyártó azon szándéka, hogy biztosítani tudja a legjobb minőséget, hogy termékei kiváló minőségben hosszú ideig legyenek eltarthatók.
   Az egészségesebb élelmiszerek előállítására való törekvés megnyilvánult például abban is, hogy a „MAT” (PW Mat Marzena Tkaczuk Podlaskie megye) édességgyártó termékpalettájában a cukorkák, csokoládék mellet már olyan édességek is megjelentek, mint a nagy tápértékű madártej, vagy a csokiba mártott gyümölcsök.
Az egyik tej- és sajtkészítményeket gyártó SM Mlekovita Tejipari Szövetkezet hangsúlyozta, hogy csak tiszta ökológiai területről származó tej kerülhet náluk feldolgozásra. Kijelentésüket földrajzi fekvésük is alátámasztotta, hiszen székhelyük abban a térségben fekszik, melyet az ország tüdejének neveznek.
A malomipari cég „Janex"Jan Ciupak, Leszek Ciupak Sp. J esetében feltűnő volt, hogy a lisztek sorában az árpalisztet, az őstönkölyt, továbbá a hajdinát, a kölest és a kuszkuszt is kínálja.
A kekszek, teasütemények gyártására szakosodott ZPC J.Chylak (Łódz megye ) vállalat termékeinek ízében nem a cukor édessége a meghatározó, hanem a lekvárokban, krémekben lévő gyümölcsöké, illetve a felhasználásra kerülő olajos magvaké.
Az „Octim” Ecet- és Mustárgyártó (Wytwórcza Spółdzielnia Pracy Społem- Szövetkezet, Świętokrzyskie megye ) széles termékpalettáján pedig megtalálható a kifejezetten gyógynövényekből készített ecet is.
   A szimpózium után Paulina Wilamowska, II. titkár állófogadásra, majd pedig a Lengyel Nagykövetség és Lengyel Információs és Befektetési Ügynökség közös standjára hívta meg a résztvevőket, ahol nemcsak az üzleti lehetőségek baráti légkörű megbeszélésére kerülhetett sor, hanem a lengyel vendégszeretetet tükröző kóstolókra is. A megízlelt termékek között sok olyanra találtunk, amelynek szívesen lennénk jövőbeli vásárlói.

Szunyogh Ildikó