2013. december 4., szerda

A Liszt Ferenc Kamarazenekar kortárs estet ad a BMC-ben

SI

Kortárs est új helyszínen: december 8-án a BMC-ben játszik az 50 éves Liszt Ferenc Kamarazenekar

Az együttes rendszeresen játszik kortárs magyar darabokat: a 2012/13-as évad A38 Hajón zajlott sorozata után ezúttal a Budapest Music Centerben lép föl. December 8-án többek között Orbán György, Farkas Ferenc és Tóth Péter műveit hallhatja a közönség.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar több éve ad kortárs esteket Budapesten: a „Kamarazenei estek a Liszt Ferenc Kamarazenekar tagjaival” c. sorozatot a székhelyéül szolgáló Óbudai Társaskörben rendezte meg elsőként a 2006/7-es évadban. A 2010/11-es évadig maradt ezen a helyszínen a kezdeményezés, míg 2012/13-ban az A38 Hajó kiállítótermében folytatódtak a kortárs estek. A 2013 tavaszán átadott zenei központban, a Budapest Music Centerben első ízben lép föl az együttes 2013. december 8-án.

Az estek célja, hogy a zenekar fórumot teremtsen a kortárs magyar daraboknak, s hogy a nézőket érzékenyebbé, nyitottabbá tegye az új művek befogadására. Mivel a XX. századi illetve kortárs zeneirodalom rendkívül gazdag, így sokszínű programot lehet összeállítani annak érdekében, hogy minél több műfajt megismerhessenek a hallgatók. A decemberi hangversenyen Orbán György Ludus tabulaturae c. darabja is elhangzik, melynek ősbemutatóján is a zenekar játszott a 2013-as Budapesti Tavaszi Fesztiválon. Farkas Ferenc: Jelky András- szvit vonószenekarra és zongorára c. művét pedig a Toccata Classics-nál 2014 közepén megjelenő Farkas Ferenc-lemezükre is felvette a zenekar.

Az együttesnek, mely november 21-én ünnepelte 50. születésnapját a Zeneakadémia Nagytermében, 2014. január 30-án indul a három hangversenyből álló sorozata az Alma Materben.

 2013.december 8., 19:30 - Budapest, BMC
Tóth Péter: Téli rege
Pertis Jenő: 5 miniatűr
Farkas Ferenc: Jelky András- szvit vonószenekarra és zongorára
***** 
Orbán György            : Ludus tabulaturae
Kecskés D. Balázs:     Missa brevis (vezényel: Dinya Dávid)

Jegyvásárlás: http://jegy.hu/arrivalorder.php?eid=241963&aid=5220&vid=416

Ízelítő a zenekar kortárs sorozatából: (az A38 Hajón adott koncertekből)
http://www.youtube.com/watch?v=-m0WvaXaxHo
 
További információ: www.lfkz.hu