2013. október 3., csütörtök

Nemzetközi Vakfoci Torna

SI


Meghívó
A Látássérültek Szabadidős Sportegyesülete (LÁSS) által szervezett első magyarországi Nemzetközi Vakfoci Tornára
A Látássérültek Szabadidős Sportegyesülete (LÁSS) október 5-6-án rendezi Magyarország első Nemzetközi Vakfoci Tornáját.

2 nap - 3 csapat - 6 mérkőzés
Időpont: 2013. 10. 05-06.
Helyszín: Budapest XII. Csörsz u. 14-16. MOMSport

Program:

Október 5. Szombat
10:00 Megnyitó (LÁSS, MLSZ, MOMSport, MOI, TOTI SPORT Kft. )
11:00-16:30 Mérkőzések

Okt. 6. vasárnap
09:30-12:00 Mérkőzések
12:15 Eredményhirdetés, díjak átadása
 
Először rendez hazánk Nemzetközi Vakfoci Tornát
Magyar közönség előtt először lépnek pályára nemzetközi mezőnyben a hazai vakfoci csapat tagjai. A Nemzetközi Vakfoci Tornát október 5-6-án rendezik meg, ahol a magyarok egy-egy olasz és cseh vakfoci csapattal mérhetik össze erejüket.
A vakfoci külföldön évek óta nagy népszerűségnek örvendő paralimpiai sportág, itthon azonban mindössze pár éve, 2011-ben alakult meg az első csapat a Látássérültek Szabadidős Sportegyesülete, a LÁSS szervezésében.
„Különleges lesz a hétvégi sportrendezvény, hiszen hazánk először ad otthont a Nemzetközi Vakfoci Tornának. A játékot kispályán, azaz 20x40 méteres focipályán játsszák, melynek minden oldala palánkkal van körülvéve, hogy a játékhoz használt csörgő labda ne hagyhassa el az alapvonalat. Csapatonként összesen öt játékos van egyszerre pályán: négy látássérült támadó, akik bekötött szemmel játszanak. Ez azért kell, mert van, aki csak részben látássérült, így azonban egyenlő esélyekkel száll versenybe mindenki. Az ötödik játékos a kapus, aki azonban látó. Van a csapatnak még egy segítsége: egy plusz ember, aki az ellenfél kapuja mögött, a pályán kívül áll és onnan irányítja a játékosokat, ő a tájékozódási pont a focisták számára” – mesélt a sportágról Gombás Judit, a LÁSS elnöke.
Bár a magyar csapat egyetlen tornarészvétellel a háta mögött áll ki jóval tapasztaltabb cseh és olasz ellenfelével szemben, ez nem vesz vissza a játékosok lelkesedéséből.
„Hazánk egyetlen vakfoci csapata a LÁSS szervezésében, 2011-ben alakult meg, és heti rendszerességgel tart edzéseket a MOMSport tornatermében. Nagyjából 12 fő az, aki szerves része a csapat életének. Az erőviszonyok a tornán nem teljesen kiegyenlítettek, hiszen ellenfeleink jóval tapasztaltabb játékosok. Az olasz vakfoci csapat 1998-ben alakult és azóta jelentős sportmúlttal büszkélkedhet, a cseh csapat 2009-ben kezdett vakfocizni, játékosaik a cseh vakfoci ligában és nemzetközi tornákon edződnek. A magyar csapat az MLSZ támogatását élvezi, és érdekesség, hogy a szombati kezdőrúgást Nyilasi Tibor volt válogatott futballjátékos végzi el” – árulta el Gombás Judit.
Az első hazai Nemzetközi Vakfoci Tornát 2013. október 5-6án rendezik, a MOM Sport Uszoda és Sportközpontban.
forrás: Kék - ezüst  kommunikáció
gombas.judit@gmail.com
szeli.emilia@lassegyesulet.hu