2013. október 5., szombat

Lépésváltás, Jelenkori Gyűjtemény kiállítása a Magyar Nemzeti Múzeumban

SI


Lépésváltás
Az 1945 utáni magyar művészet újrarendezett állandó kiállítása a Magyar Nemzeti Galériában
Magyar Nemzeti Galéria, C épület, III. emelet
2013. október 12-től


A Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményeiben az 1945 utáni korszak magyar művészetét az 1975-ben létrehozott Jelenkori Gyűjtemény mintegy 12 ezer darab műtárgya képviseli. Ez az elmúlt hetven év képzőművészetének legnagyobb hazai gyűjteménye, benne a kortárs alkotók legfrissebb munkáival, s modern művészetünk olyan, immár klasszikus mestereinek műveivel, mint Barcsay Jenő, Korniss Dezső, Kondor Béla, Csernus Tibor vagy Lossonczy Tamás.

A Magyar Nemzeti Galéria újrarendezett állandó kiállításán az 1945 utáni magyar művészetet új megközelítésben mutatjuk meg. A korszakban generációk, irányzatok éltek egymás mellett, miközben a művészeti életet intézmények, kiállítóhelyek, kiállítások, művészcsoportok gazdag átfedése jellemezte. Kiállításunk három fő szempont mentén mutatja be az elmúlt hetven év művészetét: a különféle együtt élő irányzatok, a korszakformáló kiállítások, és a nemzetközi tendenciákkal való kapcsolódások rendszerében. Új tárlatunkban világossá válnak olyan évtizedek óta használt művészettörténeti fogalmak, mint a szürnaturalizmus, IPARTERV-generáció, új szenzibilitás.

A Lépésváltás fogalmával egyszerre szeretnénk érzékeltetni korszakok, nemzedékek egymásra épülését és a megszokott irányoktól való eltérés igényét is.

A kiállítás kurátora: Petrányi Zsolt, művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Gyűjteményének vezetője