2013. október 3., csütörtök

Jelen/Lét fesztivál 2013. október 7-13.

SI 
X. alkalommal kerül megrendezésre a Nemzetiségi Színházak találkozója. A Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség 2013-ban harmadik alkalommal szervezi meg a rendezvényt. A fesztiválon 7 nap alatt 16 előadást tekinthetnek meg a nézők. A számok magukért beszélnek: 11 nemzetiség 16 színháza 3 helyszínen, 8 nyelven fog bemutatkozni.

A színes paletta az alábbi nemzetiségek jelenlétével áll össze: németek, románok, ukránok, bolgárok, cigányok, örmények, lengyelek, szerbek, horvátok, görögök, szlovákok.  Meghívott vendégként vesz részt a Gólem Színház, akik a zsidó nemzetiséget képviselik.

Az előadások többsége a Magyarországi Szerb Színházban lesz látható, miközben befogadó helyszínként üdvözhetjük a Thália és a Stúdió K színházakat is. 

Az esemény fővédnöke, Dr. Latorcai Csaba, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, aki az eseményen elmondta: „Örömünkre szolgál, hogy egy ilyen nélkülözhetetlen, hagyományokra visszatekintő fesztivált támogatni tudunk. A tárca számára is fontos, hogy megjelenési lehetőséget biztosítsunk a hazai nemzetiségi színházaknak. Az idei szemle sokszínű, kiváló lehetőség arra, hogy közelebb kerüljünk a Magyarországon élő nemzetiségek kultúrájához.”   

A Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség egyik alapvető célja a hazai nemzetségi színházak összefogása, a találkozási lehetőségek megteremtése, a kulturális sokszínűség megőrzése és megmutatása. Gergely László elnök szerint: „A hazai nemzetiségi színházak igazi gyöngyszemei hazánknak, melyekről nem szabad elfelejtkezni. Az idei Jelen/Lét fesztivál során a nemzetiségi színházak képviselői újra együtt lehetnek. Továbbá megmutatkozhatnak a nagyközönség és a szakma előtt. Biztos vagyok benne, hogy a fesztiválra látogatók új és felejthetetlen színházi élményekkel lesznek gazdagabbak.”

A fesztivál időtartama: 2013. október 7. és 13.
Helyszínek: Magyarországi Szerb Színház, Thália Színház, Stúdió K
Az előadások magyar és eredeti nyelven lesznek megtekintetők.

Jegyárak:
Szerb Színház:             gyermek előadások: 500 Ft
                                    felnőtt előadások: 1000 F
Thália Színház:             1900 Ft
Stúdió K:                      2000 Ft
Ingyenes programok: Junge DBU- Az igazi szerelem csak egy lépésre van, Meglepetésparty-Filmvetítéssel egybekötött kvízjáték, Lengyel Irodalmi Színház, Erotokritos irodalmi összeállítás

Bérletek
Szabad bérlet, mellyel minden előadás megtekinthető: 3000 Ft
Támogató bérlet, mellyel minden előadás megtekinthető: 5000 Ft

Jegyek az előadások előtt a helyszínen megvásárolhatók. A Thália Színház esetében elővételben online is kaphatóak. Bérletvásárlási lehetőség kizárólag a Szerb színházban.

Sajtókapcsolat, bővebb információ:
Nemzetiségi Színházi Szövetség titkárság