2013. szeptember 6., péntek

A MÁV Szimfonikus Zenekar hangversenyei 2013-2014 évadban

SI


2013. szeptember 05.

Visszatérés a Zeneakadémiára

Négy év szünet után újra megnyitja kapuit a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem - ismertebb nevén Zeneakadémia. Ez a régóta várt, örömteli esemény a MÁV Szimfonikusok életében is komoly változásokkal jár majd. A Nagyterem messze földön híres akusztikáját élvezhetik ezentúl az Erdélyi Miklós-, illetve a Lukács Miklós-bérletek megváltói - a kívül-belül megújult épület összesen 12 koncertünk helyszínéül szolgál az új évadban. (A MÁV Szimfonikus Zenekar egyébként egy évvel alapítása után, 1946 őszén kezdte első bérleti hangversenysorozatát a Zeneakadémia épületében. Azóta, 63 éven keresztül minden évben itt indította el ezeket a sorozatokat, egészen az épület 2009-es bezárásáig.)

Kobayashi újra Budapesten

Az új évad másik nagy eseménye egy évforduló: 2014-ben lesz 40 éve annak, hogy a Magyar Televízió megrendezte első karmesterversenyét. Győztese, az azóta is töretlen népszerűségnek örvendő Kobayashi Ken-Ichiro életében ekkor vezényelt először külföldi zenekart - történetesen épp a MÁV Szimfonikusokat. A világhírű dirigens azóta is jó kapcsolatot ápol a zenekarral; a hat hangversenyből álló megemlékezés csúcspontja az az áprilisi gálakoncert lesz, amelyen Kobayashi a MÁV Szimfonikusokat vezényli.


Hangversenybérleteink

A 2013-2014-es évadban hét bérletsorozat 32 koncertjéből választhat a közönség. Emellett természetesen számos bérleten kívüli koncertet szervezünk, és folytatódnak gyermekprogramjaink is. Korábbi művészeti vezetőnk, Takács-Nagy Gábor három alkalommal dirigálja együttesünket, csakúgy, mint Kesselyák Gergely, aki immár hatodik évada zenekarunk karmestere; a programok zöme továbbra is Csaba Péter művészeti vezető irányítása alatt zajlik, aki második szezonját kezdi a MÁV Szimfonikusokkal. Mint elmondta, a hangversenyek sorából elsősorban azt a jövő májusi koncertet szeretné kiemelni, amelynek vendégművésze nem más, mint a legendás zongorista, Menahem Pressler. A világhírű Beaux Arts Trio alapító tagja Mozart B-dúr zongoraversenyét adja elő a zenekarral májusban a Művészetek Palotájában.

Szőke Tibor-mesterbérlet (MÜPA-BBNH, 19.30)

A négy koncertből álló sorozatot nem kisebb név, mint Rost Andrea indítja. A szoprán klasszis Alban Berg dalciklusát adja elő, illetve a 20. század filmzene irodalmának egyik legnagyobb mestere, Korngold két darabja hangzik el. A mesterbérlet második koncertjét a MÁV Szimfonikusok régi barátja, Irwin Hoffman vezényli; Mozart és Brahms egy-egy szimfóniája hangzik el. A sorozat visszatérő eleme egy-egy kiemelkedő énekesnő bemutatkozása; ezúttal Jekatyerina Lekhina áriaestjét rendezi meg a zenekar, Medveczky Ádám vezényletével.Erdélyi Miklós-bérlet (Zeneakadémia, Nagyterem, 19.00)

Első alkalommal Verdi Requiemjét tűzzük műsorra; ez egyben a bérletsorozatok indító koncertje is, Csaba Péter vezényletével. Kobayashi várva várt jutalomjátéka a bérlet 3. koncertje – a neves karmester Rossini, Kodály és Berlioz egy-egy darabjával tiszteleg a hazai közönség előtt. A zeneszerző születésének 150. évfordulója alkalmából a zenekar májusban Strauss-estet rendez, amelynek szólistája Hansjörg Schellenberger oboaművész lesz. Mindenképp említést érdemel még a Brahms-est Baráti Kristóf vendégszereplésével, illetve az Erkel, Liszt és Bartók emlékének szentelt februári „Magyar-est” Takács-Nagy Gábor vezényletével.

Lukács Miklós-bérlet (Zeneakadémia, Nagyterem, 19.00)

Számos remek hangversenyt tartogat ez a bérlet; közülük is kiemelkedik az áprilisi Bach-est, melynek karmestere a világhírű Kocsis Zoltán lesz. Perényi Miklós májusban Dvořák h-moll gordonkaversenyével lép színpadra; az est többi része Schumann szellemében telik, Takács-Nagy Gábor vezényletével. Csaba Péter Mahler I. szimfóniáját, illetve Wagner Trisztán és Izoldájának egy-egy részletét hozza el a közönségnek, egy másik alkalommal Mendelssohn Skót szimfóniája kerül terítékre. Ez utóbbi koncert szólistája a virtuóz hegedűművész, Alexander Markov lesz, aki Paganini D-dúr hegedűversenyét szólaltatja meg. A zenekar karmestere, Kesselyák Gergely egy-egy Liszt, Dvořák illetve Rimszkij-Korszakov darabbal örvendezteti meg közönségét a Lukács-bérlet keretében.

Festetics-bérlet (Festetics Palota, Tükörterem, 18.00)

A négy koncertből álló sorozat több érdekességet is kínál: szólistaként lép fel Claudio Piastra, olasz gitárművész, a bérlet utolsó darabját pedig a neves oboista, Hansjörg Schellenberger vezényli majd. A zenekar négy művésze Haydn Sinfonia Concertante c. darabjával mutatkozik be szólistaként a Festetics-bérlet közönségének.

Unokák és nagyszülők hangversenyei (Magyar Nemzeti Múzeum, Díszterem, 10.00 és 11.30)

Benjamin Britten, az egyik legnagyobb brit zeneszerző előtt tiszteleg a zenekar „unokás” sorozatának első darabja, Csányi Valéria vezényletével. A bérlet fő célja megismertetni a fiatalokat a zenekar hangszereivel, illetve magával a zenekari hangzással – várhatóan nagy sikert arat majd Prokofjev Péter és a farkasa is, amelynek mesélője Tóth Auguszta lesz. Ezt „az operák operája”, Bizet Carmenje követi, Bánfi Balázs vezényletével. A sorozat negyedik és egyben utolsó darabja egy újabb Strauss-est, melynek során A rózsalovag-keringő és Till Eulenspiegel vidám csínyjei hangzik el – ez utóbbi vetített képekkel kiegészítve. (Sorozatszerkesztő és műsorvezető: Fenyő Gábor.)

Varga László-bérlet (Olasz Kultúrintézet, Giuseppe Verdi terem, 11.00)

Legkiválóbb koncertjeinket továbbra is megismételjük az Olasz Kultúrintézetben szombat délelőttönként – idén a Lukács Miklós-bérlet első és utolsó hangversenye, valamint a Szőke Tibor-mesterbérlet és az Erdélyi Miklós-bérlet második koncertje szerepel a műsorban.

Kamarazenei bérlet (Olasz Kultúrintézet, Giuseppe Verdi terem, 17.00)

Idén először kamarazenei programjainkra is lehet bérletet váltani. A négy koncertből álló sorozat zenei vezetője a MÁV Szimfonikusok hegedű szólamvezetője, Tarkó-Nagymengyi Dóra, aki 2013. januárjában indította útjára a sorozatot. Idén egyebek mellett Puccini, Vivaldi és Mozart darabokat hallhat a közönség.
  
Bérleten kívüli koncertjeink

Zenekarunk vezető karmestere jó barátságot ápol a Francia Intézettel, amely a 2013-14-es évadban a MÁV Szimfonikusok két ingyenes kamarazenei koncertjének ad otthont.  Az együttműködés keretében elsősorban francia zeneszerzők művei csendülnek fel; az első hangverseny különlegessége, hogy Csaba Péter hegedűművészként is bemutatkozik.
Ebben az évadban három koncertet is rendezünk a kortárs magyar zene jegyében. Október 13-án, Dubrovay László szerzői estjén két bemutatóra kerül sor: a Tavaszi szimfónia és a Hegedűverseny No. 2 hangzik el, ez utóbbi szólistája Baráti Kristóf lesz. Január 26-án, a MÜPA Fesztiválszínházában Kovács Zoltán, Tóth Péter, Virágh András és Durkó Zsolt műveit hallhatják az érdeklődők a MINI Fesztivál zárókoncertjén. A szezon vége felé, június 13-án Serei Zsolt vezényletével rendezünk kortárs estet a Magyar Rádió 6-os stúdiójában.
A Nemzeti Múzeumban március 26-án sorra kerülő Beethoven-estre nem kisebb sztárt sikerült megnyernie a zenekarnak, mint Carlo Ponti. Sophia Loren és az azonos nevű, legendás filmproducer fia az Egmont nyitányt és a VII. szimfóniát vezényli; a c-moll zongoraverseny szólistája Claudia Yang lesz.

Gyermekprogramok
Az eddigiekhez hasonlóan folytatódnak gyermekprogramjaink a 2013-2014-es évadban is. Havonta egy alkalommal jelentkezik a Búgócsiga nevű zenés foglalkozás, zenehallgatás babákkal érkező családok számára. Rögtön ezután, 18 órától rendezzük Szeretethang elnevezésű koncertjeinket várandós kismamák, és az őket kísérő kispapák részére. A hangszereket bemutató, óvódásoknak szóló játékos foglalkozás, a Zene-Tér-Kép 2x4 alkalomból áll. A sorozat minden darabja egy-egy hangszercsoportra összpontosít (vonós-, fafúvós-, rézfúvós-, illetve ütőhangszerek). Mindhárom programot Ácsné Székely Edit fuvolaművész, zenepedagógus vezeti a zenekar próbatermében, a MÁV Szimfonikusok művészei közreműködésével.

Megújult a zenekar Baráti Köre
Megújult formában várja az érdeklődőket a MÁV Szimfonikusok Baráti Köre a 2013-2014-es évadban. Az évi két klubdélután mellett kedvezményes jegyvásárlásra nyílik lehetőség, az általunk megjelölt koncerteken. Emellett pedig évente három alkalommal egy-egy főpróbát is megtekinthetnek tagjaink. A Baráti Kör nyújtotta előnyöket éves tagsági kártya megváltásával vehetik igénybe az érdeklődők. A tagság ára bérleteseink, illetve régi tagjaink számára 500, új tagok számára 1000.- Ft.

Jegy- és bérletinformációk


ERDÉLYI MIKLÓS, illetve LUKÁCS MIKLÓS-BÉRLET:

SZŐKE TIBOR MESTERBÉRLET:

VARGA LÁSZLÓ-BÉRLET:
  
FESTETICS-BÉRLET


UNOKÁK ÉS NAGYSZÜLŐK HANGVERSENYEI


KAMARAZENEI BÉRLET
A bérlet ára egységesen 1500.- Ft, a napijegyeké 500.- FtBérletek a zenekar Múzeum utcai székházában kaphatók szeptember 9. és 14. között;
napijegyeket október 1-től lehet vásárolni. Bővebb információ a www.mavzenekar.hu-n.

A Himnusz felvétele

Július elején a Himnusz eredeti, Erkel-féle változatát rögzítette felvételre a MÁV Szimfonikus Zenekar. Az olimpiai játékokon innentől kezdve ez a változat hangzik majd el a magyar bajnokok dobogóra lépésekor. A zenekari felvételt a Nemzetközi Olimpiai bizottság kérte Magyarországtól. A testület az elmúlt időszakban összesítette a világ nemzeteinek himnuszait; hazánké nem felelt meg a kritériumoknak, ezért új felvételre volt szükség, amelynek elkészítésével a MÁV Szimfonikus Zenekart bízták meg. Erkel Ferenc szerzeményét többen is átdolgozták már; számos verzió él a köztudatban, a felvétel vezetője azonban úgy döntött, az eredeti változatot rögzítik az utókor számára. A kottákat nem volt nehéz megszerezni, hisz Somogyváry Ákos a zeneszerző szépunokája, és rendelkezik a Himnusz eredeti, 1844-es kéziratával. Az Erkel Ferenc Társaság elnöke karmesterként is hozzájárult a felvétel sikeréhez, amelyet már elküldtünk a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak.

A MÁV Szimfonikus Zenekarról

A Zenekart 1945-ben alapította a Magyar Államvasutak, amely azóta is legfőbb támogatója a csaknem száz muzsikust foglalkoztató együttesnek. Az ország élvonalbeli hivatásos zenekarainak sorában tartják számon, repertoárja a barokk zenétől a modern, kortárs művekig terjed.
Az elmúlt több mint hat évtized során számos világszerte elismert karmester – például Kobayashi Ken-Ichiro, Franco Ferrara, Herbert Blomstedt vagy Irwin Hoffman - vezényelte koncertjeiket, és olyan világsztárokkal dolgozott együtt, mint Luciano Pavarotti, Placido Domingo, José Carreras, Miklósa Erika, Rost Andrea, vagy Vásáry Tamás.
A zenekar magas művészi tudását számos külföldi turnén is elismerték. Vendégfellépései során Európa minden országában koncertezett már, de Brazíliában, Peruban, Argentínában és Kolumbiában, valamint Libanonban, Japánban, Kínában, Hong-Kong-ban és Cipruson is sikert aratott a zenekar.
A rangos külföldi fesztiválokon túl a MÁV Szimfonikus Zenekar a kezdetektől fogva sikeres közreműködője a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak és a Budapesti Fesztiválzenekar által jegyzett zenei maratonoknak is.
A zenekar hagyományokban gazdag művészi munkásságának elismeréseképpen 2011-ben az egyik legjelentősebb zenei elismerésben részesült, megkapta a Bartók Béla-Pásztory Ditta díjat.
2013. augusztusában az államfő a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét adományozta Lendvai György, a zenekar ügyvezető igazgatója számára "Magyarország egyik vezető szereppel bíró, közel hetven éves kultúramegőrző és kultúrateremtő múlttal rendelkező együttese sikeres irányításáért,  az ifjúság zenei nevelésének előtérbe helyezéséért."


Szőke Tibor-mesterbérlet
Lukács Miklós-bérlet


2013-2014-ES ÉVAD, BÉRLETES KONCERTEK


Művészetek Palotája, BBNH, 19.30

Január 16.
A. Berg: Hét korai dal
E. Korngold: Straussiana
E. Korngold: Marietta áriája A halott város c. operából
L. van Beethoven: IV. Szimfónia
Km: Rost Andrea (szoprán)
Vezényel: Kesselyák Gergely

Március 6.
W.A. Mozart: C-dúr „Jupiter” szimfónia, K. 551
J. Brahms: I. szimfónia, c-moll, op. 68
Vezényel: Irwin Hoffman

Április 24.
Jekatyerina Lekhina áriaestje
Bellini, Mozart, Bizet, Thomas, Muszorgszkij, Rimszkij-Korszakov, Csajkovszkij, Strauss, Bernstein, Gershwin művei
Vezényel: Medveczky Ádám

Május 24.
W.A. Mozart: Figaro házassága – nyitány
W.A. Mozart: B-dúr zongoraverseny, K. 595
C. Saint-Saëns: III. (Orgona) szimfónia, op. 78
Km: Menahem Pressler (zongora)
Vezényel: Csaba Péter 


Erdélyi Miklós-bérlet
Zeneakadémia, Nagyterem, 19.00

Október 31.
G. Verdi: Requiem
Km: Sümegi Eszter, Wiedemann Bernadett, Fekete Attila, Rácz István,
Kodály Kórus, Debrecen (karigazgató: Pad Zoltán)
Vezényel: Csaba Péter

December 6.
Brahms-est
Akadémiai ünnepi nyitány
D-dúr hegedűverseny
II. szimfónia, D-dúr,  op. 73
Km: Baráti Kristóf (hegedű)
Vezényel: Csaba Péter

Február 14.
Erkel F.: Hunyadi László - nyitány
Liszt F.:  Esz-dúr zongoraverseny
Bartók B.: A fából faragott királyfi
Km: Jandó Jenő (zongora)
Vezényel: Takács-Nagy Gábor

Április 3.
G. Rossini: A sevillai borbély - nyitány
Kodály Z.: Galántai táncok
H. Berlioz: Fantasztikus szimfónia
Vezényel: Kobayashi Ken-Ichiro

Május 9.        

G. Verdi: A végzet hatalma - nyitány
P. de Sarasate: Carmen-fantázia
P. de Sarasate: Cigánydalok
A. Dvořák: IX. e-moll szimfónia (Az Újvilágból) 
Km: Kállai Ernő (hegedű)
Vezényel: Kesselyák Gergely

Május 30.

Richard Strauss-est, a zeneszerző születésének 150. évfordulója alkalmából
Halál és megdicsőülés, op. 24
Oboaverseny
Till Eulenspiegel vidám csínyjei, op. 28
Km: Hansjörg Schellenberger (oboa)
Vezényel: Csaba PéterZeneakadémia, Nagyterem, 19.00

November 22.
Liszt F.: Les Préludes
F. Chopin: f-moll zongoraverseny, op 21
A. Dvořák: Legendák  op. 59
Rimszkij-Korszakov: Spanyol Capriccio
Km: Hegedűs Endre (zongora)
Vezényel: Kesselyák Gergely

Január 31.

R. Wagner: Trisztán és Izolda –
Előjáték és Izolda szerelmi halála
G. Mahler: I. szimfónia
Vezényel: Csaba Péter

Február 28.

A. Dvořák: A déli boszorkány, op. 108
N. Paganini: D-dúr hegedűverseny
F. Mendelssohn: III. a-moll, (Skót) szimfónia
Km: Alexander Markov (hegedű)
Vezényel: Csaba Péter

Április 11.
C.M. von Weber: A bűvös vadász - nyitány
M. Bruch: g-moll hegedűverseny
K. Jenkins: Sarikiz
P.I. Csajkovszkij: Olasz Capriccio
Km: Marat Bisengaliev (hegedű)
Vezényel: Madaras Gergely

Április 18.

J.S. Bach-est
50. kantáta
„Nun ist das Heil und die Kraft”, BWV 50
IV. szvit, D-dúr, BWV 1069
Húsvéti oratórium, BWV 249
Km: Rőser Orsolya, Dobi-Kiss Veronika,
Mukk József, Palerdi András, a Nemzeti Énekkar
Vezényel: Kocsis Zoltán

Május 16.
R. Schumann: Julius Caesar - nyitány
A. Dvořák: h-moll gordonkaverseny
R. Schumann:  IV. szimfónia, d-moll, op. 120
Km: Perényi Miklós (gordonka)
Vezényel: Takács-Nagy GáborVarga László-bérlet
Olasz Kultúrintézet, Giuseppe Verdi terem, 11.00

November 23.
Liszt F.: Les Préludes
F. Chopin: f-moll zongoraverseny, op 21
A. Dvořák: Legendák  op. 59
Rimszkij-Korszakov: Spanyol Capriccio
Km: Hegedűs Endre (zongora)
Vezényel: Kesselyák Gergely

December 7.

Brahms-est
Akadémiai ünnepi nyitány
D-dúr hegedűverseny
II. szimfónia, D-dúr,  op. 73
Km: Baráti Kristóf (hegedű)
Vezényel: Csaba Péter

Március 8.

W.A. Mozart: C-dúr „Jupiter” szimfónia, K. 551
J. Brahms: I. szimfónia, c-moll, op. 68
Vezényel: Irwin Hoffman

Május 17.

R. Schumann: Julius Caesar - nyitány
A. Dvořák: h-moll gordonkaverseny
R. Schumann:  IV. szimfónia, d-moll, op. 120
Km: Perényi Miklós (gordonka)
Vezényel: Takács-Nagy Gábor

Festetics-bérlet
Festetics Palota, Tükörterem, 18.00

December 20.
J. Haydn: C-dúr szimfónia Nr. 2 
W.A. Mozart: B-dúr szimfónia, K. 319
C. Debussy: g-moll vonósnégyes, op. 10 
(vonószenekari átirat)
Vezényel: Takács-Nagy Gábor

Március 13.

R. Strauss: Fúvósszerenád, op. 7.
J. Rodrigo: Fantasía para un Gentilhombre
P.I. Csajkovszkij: Firenzei emlék –
vonószenekari változat
Km: Claudio Piastra (gitár)
Vezényel: Csaba Péter

Április 29.
W.A. Mozart: Serenata Notturna, K. 239
R. Wagner: Siegfried-idill
Haydn: Sinfonia Concertante, Hob. I/105
Km: Kőrösy Miklós, Franczia Zsolt, Tarkó-Nagymengyi Dóra, Vámos Marcell
Vezényel: Csaba Péter
 
Június 4.

W.A. Mozart: Esz-dúr szimfónia Nr.1, K. 16
W.A. Mozart: Szerenád nyolc fúvós hangszerre,
c-moll, K. 388
C. Gounod: Kis szimfónia
J. Haydn: c-moll szimfónia, no. 52
Vezényel és oboán közreműködik: Hansjörg Schellenberger„Unokák és nagyszülők hangversenyei”
Magyar Nemzeti Múzeum, Díszterem, 10.00 és 11.30

December 14.
Száz éve született Benjamin Britten (1913. november 22.)
H. Purcell: Abdelazar – szvit (részlet)
B. Britten: Variációk és fúga egy Purcell-témára (Fiatalok zenei kalauza)
Vezényel: Csányi Valéria

Január 11.

Zenés mesék
S. Prokofjev: Péter és a farkas
Vezényel: Károlyi Sándor
Mesélő: Tóth Auguszta

Február 22.
„Az operák operája” - Bizet: Carmen
G. Bizet: Carmen – Előjáték, Közzenék
P. de Sarasate: Carmen-fantázia
G. Bizet: Részlet Az arles-i lány szvitből
Km: Kállai Ernő (hegedű)
Vezényel: Bánfi Balázs

Március 29.
150 éve született Richard Strauss (1864. június 11.)
R. Strauss: A rózsalovag – keringő
R. Strauss: Till Eulenspiegel vidám csínyjei – mesével, vetített képekkel
Vezényel: Csaba Péter
Mesélő: Korhecz ImolaKamarazenei bérlet
Olasz Kultúrintézet, Giuseppe Verdi terem, 17.00

November 23.
Isa Krejcsi: Trió
G. Verdi: A végzet hatalma – Leonóra áriája (átirat)
F. Chopin: Variációk egy Rossini témára
G. Puccini: Turandot - In questa reggia
W.A. Mozart: g-moll zongorakvartett, K. 478
December 7.
G. Rossini: Esz-dúr kvartett No. 5
P. Baldassarre: F-dúr szonáta
A. Vivaldi: Concerto 2 kürtre RV 538
A. Vivaldi: C-dúr szimfónia, RV 116
Március 8.
Anekdoták, zenék olaszul és magyarul
Május 17.
A. Marcello: Bevezetés, Ária és Presto
A. Marcello: d-moll concerto oboára
W.A. Mozart: Grande sestetto concertante K. 364/320