2013. június 5., szerda

ARTplacc – A kortárs művészet legjava

SI


Tihany, 2013. augusztus 16-20.

A Monoprojekt szervezésében megvalósuló és a félsziget több helyszínén is zajló ARTplacc egyik különleges tulajdonsága, hogy észrevétlenül sétálhatnak bele a látogatók a kortárs kultúrába. A gyerekeknek szóló képzőművészeti napközis tábor, vagy a Balaton partján zenélő DJ-k és a képekkel és fényekkel játszó VJ-k éppúgy része a kínálatnak, mint az olvasóligetek, a land art projektek, vagy a gasztronómia és a művészet kapcsolatát kereső programok.

Az ARTplacc immáron harmadik alkalommal hozza össze a hazai és nemzetközi kortárs képzőművészeti galériák legjavát, hogy különleges nyári kiadásukkal Tihanyban találkozhassanak a közönséggel. Újdonság, hogy az idén startoló Nagyon Balaton része lesz a fesztivál, így az augusztus 20-i ünnepen a Balaton számos pontján várják programok a látogatókat.

Az erre az alkalomra válogatott gyűjtemények kiállításként és vásárként is értelmezhetők, nemcsak megismerhető egy-egy galéria és galerista ízlése, művészeti fölfogása, hanem meg is vásárolhatók a műalkotások.

A tapasztalat szerint a közönség felől is érezhető a nyitás és a kíváncsiság, hiszen a Tihanyba látogatók és az itt nyaralók számára az ARTplacc egy izgalmas nyári művészeti fesztivál, amely a fővárosban megszokott kulturális programok színvonalát integrálja a balatoni környezetbe.

Mindezt számos különböző művészeti ág kiváló alkotói, illetve a fesztivál neves együttműködő partnerei teszik lehetővé. Ha csak a műfaji felsorolást nézzük – képzőművészet, video, fotóművészet, színház, zene, land art, urban art, film és art&food –, akkor is elképesztő a felhozatal, mindebből viszont a legjobbak közül válogathatunk.

A gelériák közül találkozhatunk a Deák Erika, a Dovin, az Erdész, a Faur Zsófi, az osztrák Gaudens Pedit, az Inda, a kArton, a Molnár Ani, a Mono, a Nessim, a NextArt és a Várfok válogatásaival, alkotóival. A szakmai találkozók, a beszélgetések, a gyűjtői estek és a műteremlátogatások mind azt a célt szolgálják, hogy mind többen megtalálják az őket érdeklő művészeti programokat.

A fesztivál zenei programja is sokszínűségre törekszik, a fellépők között olyan ismert, valamint feltörekvő fiatal előadók szerepelnek, akik haladó szellemiségükkel és karakteres művészetükkel kotődnek az ARTPlacchoz. Idén Barabás Lőrincet, a Volkova Sisterst vagy a Qualitons-t is meghallgathatjuk Tihanyban.

Az olvasóliget irodalmi programok, beszélgetések, író-olvasó találkozók színhelyéül szolgál majd, míg progresszív színházi előadások, valamint mozifilmek és rövidfilmek (EUshorts, RAFF) is gazdagítják a programot. Festői hangulatban, közvetlenül a Balaton partján tájékozódhatunk a legfrissebb hazai és nemzetközi videoművészeti (Crosstalk, Panel Contemporary) tendenciákról.

Jegyek: az ARTplacc rendezvényei ingyenesek, kivéve a kiemelt programokat, amelyeket a Tihanyi-félsziget számos szolgáltatásából (szállás, étterem és szabadidős programok) kedvezményt adó és egyben a rendezvényt támogató karszalaggal lehet látogatni /ára: 1500 /

www.artplacc.hu