2013. június 25., kedd

A Szépművészeti Múzeum családi program

SITisztelettel meghívjuk
a Szépművészeti Múzeum utolsó családi napjára

Római matiné
Komárom - Révkomárom


A Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében megvalósuló „Határtalan antikvitás” című program részeként Gödöllő, Sopron és Győr után utolsó állomásként Komáromban-Révkomáromban zárul a Szépművészeti Múzeum roadshowja.

A roadshow utolsó állomása:

Időpont: 2013. június 29., szombat 10.00-16.00
Helyszínek: Duna Menti Múzeum (Révkomárom), VI. bástya-Római kőtár (Révkomárom), Komáromi Klapka György Múzeum és az Igmándi erőd (Komárom)

Az utolsó családi nap részeként kézzel foghatóvá válik a határon átnyúló együttműködés. A Szépművészeti Múzeum és a Nagyszombati Egyetem (Trnavská univerzita v Trnave) közös rendezésében a Duna két oldalán, Komárom és Komárno egymással párhuzamosan, összesen 4 helyszínen ad otthont a sikeres családi nap-sorozat végső állomásának, ahol a korábban jól bevált és új programelemekkel találkozhatnak az érdeklődők. A helyszínek között kisvonat segítségével lehet közlekedni.

A repertoárból természetesen nem hiányozhat a Felfedezőút az antik világ kincsei között, ahol családi füzet segítségével ismerhetik meg kicsik és nagyok a múzeumi tárgyakat. Lesz kézműves foglalkozás, római ételkóstoló, fényképezkedés római öltözetben, tárlatvezetés és ókori játékok tárháza. A „Műtárgysimogató”-ban eredeti antik tárgyakat lehet kézbe venni, míg egy interaktív színi játék és a szlovákiai S.C.E.A.R római hagyományőrzők bemutatója révén kiderül, hogyan zajlott az élet Pannoniában. Ráadásként egy, az összes helyszínre kiterjedő nyomozós játék is várja a helyieket.

A nap igazi különlegessége pedig az ősfoci (harpastum) bemutató. Magyarországon először életre kel az ókori római foci! Az Igmándi erődben két, ismert személyiségekből álló csapat fogja prezentálni az antik labdajáték szabályait. Az All-Star csapatot Várkonyi Attila-Dj Dominique, Patkó Béla-Kiki, Gyurcsík Tibor, Laklóth Aladár, Lippai László alkotják, akik mellett a Miló Box Team és a váci Elefántok Rögbi SE játékosai mutatják meg, mennyire lettek volna tehetséges focisták az ókorban. A bemutatójáték után lehetőséget biztosítunk arra, hogy mindenki saját maga próbálja ki az ősfocit. Hajrá Pannonia!


Ókori kalandra fel!
A program ingyenes.