2013. május 23., csütörtök

Öt tánc modern balett est az Erkel Színházban

SI

PREMIER! ÖT TÁNC – modern balett est

Fájdalmak és újjáéledések, összefonódások és szétrebbenések. Férfi és nő örök viszonyát, a szerelem misztériumát mutatja be az Öt tánc című modern balett est, amely a május 25-ei premier után még hétszer lesz látható az Erkel Színházban.
Lendületes, technikás, a test minden izomrostját megszólaltató tánc. Az öt külön – egyenként is a modern balettirodalom alapműveinek tartott – koreográfiából álló est a párkapcsolat, a szerelem, a szexualitás témakörét járja körül, a zene és a mozgás teljes harmóniájával. Négy nemzetközi hírű balettmester, a Bécsből érkező Lukács András, valamint Solymosi Tamás balettigazgató személyes betanításában kerül a közönség elé a produkció, amelyben a Magyar Nemzeti Balett ötvenegy táncosa lép színpadra, a társulat összes szólistáját is beleértve. 
 Az Öt tánc ugyanis épp a frissességével, a progresszív művészet-felfogással szólítja meg a közönséget, egyúttal magával ragadó látványvilágot és csodálatos zenei, zömében élőzenei élményt is nyújt.” Az első Seregi-díjjal kitüntetett fiatal hazai alkotó, Lukács András saját koreográfiájába új szereplőket állított; az Örvény című nagy sikerű darabban először lép színre Kozmér Alexandra. Az első magántáncosnő és az est szólistái – többek között Aliya Tanykpayeva, Felméry Lili, Radinya Dace, Oláh Zoltán, Cserta József, Bajári Levente és Apáti Bence – szintén a darabok magas fizikai követelmény-szintjét emelik ki, de egyúttal úgy vélekednek, hogy a modern balett világában ezek az aprólékosan kidolgozott koreográfiák már klasszikusnak számítanak, és a lépések, mozgásformák sem térnek el számottevően a klasszikus tánctól. Solymosi Tamás a Wagner-év tiszteletére szerkesztette az est darabjai közé a Trisztán és Izolda dallamaira komponált Duett című Eagling-koreográfiát. A híres pas de deux-t külföldön ő maga is táncolta. A balettigazgató mind ezt, mint a többi négy egyfelvonásost „fantasztikus technikai nehézségű, kifinomult daraboknak” nevezi, „ám a Magyar Nemzeti Balett szólistái olyan színvonalon oldották meg ezt a bonyolult feladatot, amely bátran mérhető a legnagyobb nyugat-európai együttesek színvonalához.” A különleges produkcióban felcsendülő Wagner- és Mozart zenerészleteket Héja Domonkos és Kollár Imre vezényli.
www.opera.hu