2013. május 9., csütörtök

László Zsuzsa: ZENE MINDEN ESETRE

SIKülönleges hangulatú, bőséges információkkal telített sajtótájékoztatóval kedveskedett az elektronikus és az írott sajtó képviselőinek a 2013-2014-es szezon teljes kínálatát ismertetve a Nemzeti Filharmonikusok vezetősége.
A remek hangulatot az Énekkar férfi szólamának kiválóságai indították, amikor  Richard Strauss: Capriccio c. operájának remek részletét kiválóan énekelték a megjelenteknek.
A hangulatot csak fokozta, amikor a tőle megszokott nagyszerű előadói képességével Kovács Géza főigazgató beszámolóját ezzel a mondattal kezdte: Jó hírekkel szolgálhatunk.
Ránk fértek már a jó hírek. Kulturális életünk nehézségeivel úton-útfélen találkozunk, éppen ezért öröm volt a mosolygó arcokat látni.
A mosolynak már azért is eljött az ideje, hiszen ott volt közöttünk a teljesen felépült Kocsis Zoltán főzeneigazgató,- akiért hónapokon át aggódott a művészetet szerető világ- és Kovács Géza szavaival: régi energiájával fogott bele a művészi tervek kidolgozásába és megvalósításába.

 
Kocsis Zoltán dedikál.
Forrás: http://www.wikipedia.hu

Az ízléses, esztétikailag is kifogástalan, könnyen kézbe fogható műsorfüzet nem csupán az évad valamennyi előadásáról, a hazai és a nemzetközi zenei élet kiváló szólistájáról ad felvilágosítást, hanem beszámol a bérletekről, a bérleten kívüli koncertekről, a Martonvásáron immár hagyományos Beethoven estekről, az ifjúsági és gyermekbérletekről, az új koncert-kezdési időpontokról, a parkolási lehetőségekről valamint egyéb szolgáltatásokról.
A „ZENE MINDEN ESETRE” szlogen a 90 éves Nemzeti Filharmonikusok művészetének remek kifejezője.
A 2013-2014-es évad különleges élményeket, de a hagyományokat is nyújtja. Üdvözölhetik az érdeklődők a karácsonyi Diótörő előadásokat, ahol bábokkal kiegészítve az új Gyermekkórus színesíti a műsort a kiváló karigazgató Thész Gabriella segítségével.
2014. március 14-én Kobayachi-Ken-Ichiro-val, az Állami Hangverseny Zenekar tíz éven át állandó, népszerű vendégkarmesterével lép fel az utód Nemzeti Filharmonikus Zenekar a felújított Zeneakadémia nagytermében.
Az új évadban harmincnyolc zeneszerző, hetvennyolc műve hangzik el a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, a Fesztiválszínházban, a zenekari próbateremben és a Zeneakadémián. A Richard Strauss operakülönlegességek sorozatban a Daphné és a Capriccio után októberben a Don Pasquale parafrázisa, és A hallgatag asszony c. opera kerül színpadra Kocsis Zoltán vezetésével.
A Nemzeti Filharmonikusok a következő évadban 35-40 hangversenyt adnak a fővároson kívüli hazai kis-és nagyvárosainkban, és ezeken túl Hollandiában, Ausztriában, Németországban, Spanyolországban, Törökországban, Japánban, és Franciaországban.
Antal Mátyás karigazgató beszámolt arról, hogy ősszel az Énekkar a magyarok is lakta határon túli településeken ad koncerteket, rendszeresen fellépnek vidéki nagyvárosainkban, és a Verdi-bicentenárium alkalmából Verdi Requiemjét négy helyszínen, négy zenekarral, négy karmester vezényletével adják elő.
A műsorfüzetben Kocsis Zoltán a következő gondolatokkal vezeti be a szezont indító sorozatokat:
Természetesen nem lehet nem tudomásul venni, mi zajlik „kint a világban”. Nem zárkózunk be, nagyon is jól tudjuk, mi a szerepünk a jelenkori, a művészetek számára cseppet sem kedvező környezetben, amikor az emberek figyelmét egyre nehezebb a kultúra örök értékeire irányítani. Színvonal tekintetében talán éppen ezért nem ismerhetünk megalkuvást. Hisszük, hogy előadásainkat képesek vagyunk és leszünk a lehető legmagasabb esztétikai síkon visszasugározni, mindazt a hitet, kitartást és szeretetet, ami a koncertek alatt feszült figyelemből, a tetszésnyilvánításból, az előadást követő kipirult arcokból, csillogó szemekből a kívülállók számára is érezhető. Csakis ez vezethet el a napi gondok félredobásának, az igazi katarzisok átélésének lehetőségéig.


László Zsuzsa

A Nemzeti Filharmonikusok elérhetőségei: