2013. február 18., hétfő

2013. március 1-én nyit az Erkel Színház

SI


Három hazai balett társulat közös estje nyitja a 2007 óta zárva tartó, közel 2000 fős közönséget befogadó Erkel Színházat, amely a rekonstrukció első ütemének befejeztével, március 1-jétől június 9-éig nyolcvanegy estén várja Önöket.
„Az Erkel jelszava a hozzáférés. Aki a magyar operakultúrába adópénzt ad bele, bárki ebben az országban, hozzáférhessen a népszerű operákhoz, balettelőadásokhoz és koncertekhez” – foglalja össze a hamarosan megnyíló intézmény küldetését Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója. Az Erkel színházra egyértelműen óriási az igény, hiszen elővételben már most szépen fogynak a tavaszi előadásokra szóló jegyek. Az első rekonstrukciós szakasz célja a művészeti munkát leginkább támogató épületrészek rendbehozatala, úgy, hogy közben megóvják az Erkel Színház műemlékként is fontos részeit, pl. az emeleti nagybüfé két óriásfreskóját. A színpad március 1-jére olyan burkolatot kap, amely a tavaszi 81 előadás méltó színrevitelére alkalmas, jelentős átalakuláson mennek át az utoljára 1961-ben felújított színpadtechnikai berendezések, de kicserélik a teljes vezetékrendszert és a vizesblokkokat, valamint átépítik az ötözők nagy részét.
Nyitóelőadás március 1-jén
Pas de trois – hármas, trió a táncszínpadon. Az Erkel Színház megnyitását közös esttel ünnepli a hazai táncszakma: a Magyar Nemzeti Balett, a Győri Balett és a Pécsi Balett három egyfelvonásosát tekinthetik meg a kapuit kitáró színház első vendégei. A különleges kínálatban a Győri Balett a Liszt zenéjére, Fodor Zoltán által koreografált Magyar Rapszódiát, a Pécsi Balett A Jó és a Rossz kertjéből című Cameron McMillan-koreográfiát, a Magyar Nemzeti Balett pedig Lukács András táncszínpadi alkotását, az Örvény című produkciót mutatja be.
A próbaüzem június 9-éig tart, az Erkel Színház repertoárján pedig családi szórakozást ígérő darabok: a János vitéz és a Pomádé király új ruhája, valamint népszerű operák: a Don Giovanni, az Aida és a Don Carlos szerepelnek. A rövid évadban az Operaház idei Kamaraénekes címmel kitüntetett énekesei: Sümegi Eszter, Váradi Zita és Bretz Gábor mellett nemzetközi hírű operaénekesek, többek közt Komlósi Ildikó is fellép majd. Márciusban a Primavera nevet viselő sorozat a vidéki színházak operatársulatait vonultatja fel, amelyek vendégszereplésük alkalmával legfrissebb darabjaikat mutatják be az Erkel Színház közönségének.
OperaKaland
Az Erkel Színház diákok ezreit kívánja ellátni zenei útravalóval. Az idei évadban Erkel Ferenc Hunyadi László című operájának zenepedagógusok és színházi szakemberek által adaptált változatát tekinthetik meg. Az Operaház felhívását valamennyi középiskola és polgármester megkapta, a program indulásáig 225 intézményből eddig húszezren jelentkeztek, a regisztráció folyamatos. Az Opera Kalandban résztvevő iskolák között május 2-áig, az első előadásig utazik a Hunyadi László című opera egyik kelléke – egy bőrönd, amely többek között a darabban is felbukkanó szimbólumot, a magyar királyi korona másolatát tartalmazza. A bőrönd első állomása egy budapesti iskola, a Deák Téri Evangélikus Gimnázium. Az OperaKaland programot az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Belügyminisztérium támogatja.
Az Erkel mint online közösségi tér
Az Erkel Színház missziója, hogy közösségeket szólítson meg, és elérje a legnépszerűbb online közösségi portál operakedvelő látogatóit is. A 101 éves Erkel Színház újranyitásának tiszteletére, az évad végéig minden este, az aznap esti produkcióval kapcsolatos posztot lájkolók közül az első 51 látogató, összesen 101 fő (ötven pár és egy egyéni látogató), 101 forintos belépővel tekintheti meg az előadást. A „facebook-olt” jeggyel rendelkező közönség külön, a portálról elnevezett karzaton foglal helyet.
www.opera.hu