2013. január 6., vasárnap

Cérnába szőtt évszázad – 110 éves a Halasi Csipke kiállítás az Iparművészeti Múzeumban

SI

A halasi csipke 1902-ben, az Iparművészeti Társulat, Országos Iparművészeti Múzeumban rendezett karácsonyi kiállításán mutatkozott be először. A 2012. december 13-án, az Iparművészeti Múzeumban nyíló kiállítás az azóta eltelt – napra pontosan(!) – 110 évet kívánja bemutatni csipkéken, félkész munkákon, munkaeszközökön, fényképeken, rajzokon, okleveleken, bélyegeken keresztül.
Magyarországon – a több száz éves múltú vert csipkével szemben – az ún. levegőbe varrott csipke készítésének nem volt hagyománya. Az első igazi magyar varrott csipke, a halasi csipke volt, melyet Dékáni Árpád (1861-1931) tervezett és Markovits Mária (1875-1954) kivitelezett.
 A varrott csipkétől szokatlan módon – Markovits Mária újításának köszönhetően – a főmintát a stoppolásos technika emelte ki, amit a színes selyemszálak és a korai darabokon a hangsúlyos zsinórozások tovább fokoztak.   Egyediségét a magyar hagyományokkal keveredő szecessziós mintakincs és a különleges, egyedülálló készítéstechnika adja.    Az Iparművészeti Múzeum rendelkezik az első 15 év munkáiból a legnagyobb halasi csipke gyűjteménnyel, de a későbbi korok munkái is nagy számban megtalálhatók a textilgyűjteményben. A korai halasi csipkék a szecesszió kiemelkedő darabjai, melyek a szecessziós kiállítások és nemzetközi csipkekiállítások állandó szereplői hazánkban és külföldön egyaránt. A halasi csipke a világ számos nagy múzeumi gyűjteményében megtalálható.

http://www.imm.hu/hu/