2012. november 13., kedd

A MAGYAR NYELV NAPJA Felemelő pillanatok

SI
1844. november 13-án a magyar nyelvet hivatalossá tevő törvényt fogadott el az akkori Országgyűlés.
Emlékezve erre az eseményre, 2011-től kezdve, napjaink Országgyűlése határozatban rögzítette, hogy minden évben november 13-a legyen a magyar nyelv napja. Ezzel együtt felhívta az intézményeket, szervezeteket, civil polgárokat, hogy méltóképpen ünnepeljék meg ezt a napot.

Felemelő pillanatoknak lehettünk tanúi most, november 13-án, a budapesti Erzsébetvárosi Összevont Művelődési Központban. A kerület vezetői és az óvodák vezetői a kis gyerekekkel együtt tartották meg a magyar nyelv ünnepét.
Ott ültek a díszteremben a kerület nyolc óvodájának nagy csoportosai és figyelmesen készültek a feladatokra.
Hanczár János az Önkormányzat munkatársa, egyébként beszédtanár, (aki annak idején a zseniális Montágh Imrének volt tanítványa) ötlete volt az óvodások bevonása a magyar nyelv ünnepébe. A kerület vezetői partnerek voltak erre a remek kezdeményezésre. Vattamány Zsolt polgármester úr tartotta a bevezető beszédet és ezután került sor a gyerekek produkcióira. Öt magyar költő, kicsiknek írott költeményét mondták el egyszerre úgy, hogy előzőleg a Nefelejcs Óvoda kis tanulója Zaza Ali Mousa konferálta a címeket. A közös versmondással egy időben, Erzsébetváros valamennyi óvodájában ugyanekkor,
ugyanezeket a verseket,  telefonon küldött indításra „szavalták” a kicsinyek.
Öröm volt nézni, ahogyan az apróságok, ragyogó arccal, hiba nélkül skandálták a következő műveket:
Tamkó Sirató Károly: Csigabiga, Kiss Dénes: Labdajáték, Bella István: Mondóka, Fecske Csaba: Tündér, Darázs Endre: Csupa sár.
Végül a meghívott vendégek, többek között Hammerstein Judit az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős helyettes államtitkára, Juhász Judit az Anyanyelvápolók Szövetségének Társelnöke, és a Magyar Művészeti Akadémia sajtófőnöke, Mosányi Emőke a Fővárosi Beszédjavító Intézet igazgatója, a polgármesteri hivatal vezetői és munkatársai a jelen lévő nyolc óvoda vezetőinek könyv ajándékokat adtak át.
A nagyszerű program ötletgazdája, Hanczár János a következőket mondta: „Az együtt ünnepléssel többek között az a célunk, hogy a magyar nyelv napjáról szóló országgyűlési határozat szellemében, minél előbb hozzászoktassuk a gyermekeket a magyar nyelv tiszteletére. Azzal, hogy ma itt a kerületben, több mint ezer óvodás közös versmondásban vett részt, elindítottunk egy kezdeményezést. Reméljük, hogy ez hagyományteremtő megmozdulás lesz, és jövőre ilyenkor sok - sok gyerek mond majd verset ugyanebben az időpontban országszerte.”
Valóban, a legkisebbeknél, és ilyen kedves, s ugyanakkor felemelő külsőségek között megtartott eseménnyel kell elindítani az édes anyanyelvünk iránti megbecsülést, tiszteletet. A legkisebbeknek most, és reméljük majd felnőve, egész életükben így lesz természetes az olvasás, a költészet és gyönyörű nyelvünk szeretete.

László Zsuzsa