2012. október 24., szerda

Magyarország – A 2012 Helsinki könyvvásár díszvendége

SI

Unkari lähellä


2012. október 25–28.


Nagy örömünkre szolgál, hogy Magyarországot hívták meg az idei Helsinki Könyvvásár díszvendégének, és hogy a Helsinki Könyvvásárhoz kapcsolódva 13 magyar vonatkozású könyv jelenik meg Finnországban.
A Publishing Hungary program keretében szervezett könyvvásári megjelenés alkalmából – magyar és finn szakmai partnerekkel együttműködve – közel harminc magyar vendég kiutazására és szakmai bemutatkozására nyílik lehetőség, a Helsinki Könyvvásáron idén félszáz magyar vonatkozású program hozza közel Magyarországot.
A magyar díszvendégség mottója: Unkari lähellä (Magyarország közel van). A mottó nemcsak azt fejezi ki, hogy a könyvvásáron Magyarországot és a magyar kultúrát elérhető közelségbe hozzuk a finn látogatók számára, hanem azt is jelezni kívánjuk, hogy a két földrajzilag távoli országot gazdag kulturális kapcsolataink mindig is közel hozták, hozzák és hozhatják egymáshoz. Bár a rokon finn és magyar nyelv több ezer év alatt annyira eltávolodott egymástól, hogy ma már nem értjük egymás beszédét, mégis könnyen szót értünk közös kulturális örökségünk, hasonló történelmi tapasztalataink és mentalitásunk, valamint egymás iránt érzett szimpátiánk miatt. Kulturális kapcsolataink gazdagsága, egymásra figyelésünk a könyvészetben is bemutatható, közös hagyományaink, a két nemzeti kultúra kapcsolódási pontjai könyvekben is megjelennek. A Helsinki Könyvvásáron a magyar díszvendégség ezt a kulturális és mentális közelséget, rokonságot kívánja kifejezni többek között néhány fókuszba állított téma kapcsán. A díszvendégség kiemelt fókuszai: a gyerekkönyvek, ifjúsági irodalom, Rácz István életműve, a néprajzi kapcsolatok, a nemzetközileg egyedülálló magyarországi „Kalevala-kultusz“, valamint a 100 éve született Örkény István.
A magyar stand tájékoztató pultjánál finn és angol nyelvű szóróanyagok várják a látogatókat, kerekasztalbeszélgetéseink szinte folyamatosan kínálják az érdekesebbnél érdekesebb témákat. A gyereksarokban szép könyvek mellett a Finn–Magyar Társaság által szervezett játékos foglalkozásokkal várjuk a fiatalabbakat, többek között a finn iskolákban rendezett magyar témahét résztvevőit. A könyvújdonságok mellett könyvritkaságokat és művészkönyveket is bemutatunk.

Kiállítások a Könyvvásáron
Magyar művészkönyvek > Kirjakahvila pódium (6d77) és Magyar stand (6d87)
Légihíd – Tímár József és Benjam Pöntinen finnországi és magyarországi természetfotói > Waltari pódium mögötti folyosó (6a67)
Hoppál Mihály sámánokról készített fényképei > Kirjakahvila pódium mögötti folyosó (6d77)
„Magyar Kalevala“ > Magyar stand (6d87)
Comics and Comments – finn-magyar képregénykiállítás > Sarjakuvaseura stand (6g131)

A Publishing Hungary program
A Nemzeti Kulturális Alap Publishing Hungary programja Magyarország nemzetközi könyvvásári megjelenését támogatja 2012 és 2014 között. A program célja a magyar könyvkultúra, a magyar szépirodalmi és tényirodalmi művek népszerűsítése, megismertetése a nemzetközi szakmai és olvasóközönséggel. A programot a Balassi Intézet szervezi, amely kiemelt szerepet játszik Magyarország kulturális diplomáciájának alakításában. Irányító szervként koordinálja és összefogja a 19 külföldi magyar intézet tevékenységét. A finn–magyar kulturális kapcsolatok sokszínűsége indokolta, hogy 1980-ban Helsinkiben is megnyíljon a Magyar Kulturális és Tudományos Központ, amely a 2012-es Helsinki Könyvvásár magyar díszvendégségének programjait is szervezi.


Helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központ
Cím:
Kaisaniemenkatu 10
00100 Helsinki
www.unkarinkulttuuri.com