2012. június 2., szombat

A MÁV Szimfonikus Zenekar koncert tervei

SI


A 68 éve alapított MÁV Szimfonikus Zenekar nagy átalakuláson ment keresztül két évvel ezelőtt, amikor Takács-Nagy Gábor került a művészeti vezetés élére. A 2010-2011-es hangversenyévadtól kezdődően a kiemelkedő egyéniségű karmesternek sikerült magasabb szintre emelni a zenekar művészi teljesítményét, emellett pedig folytatni a zenekar - még megalakulásakor elkezdett - kultúrmisszióját.

A MÁV Szimfonikus Zenekar most újabb mérföldkőhöz érkezett. Takács-Nagy Gábor távozását követően a klasszikus zenei élet egy markáns alakját sikerült megnyernie művészeti vezetőnek. Csaba Péter neve – bár 30 éve Franciaországban él – nem ismeretlen a magyar közönség előtt. Karmesterként számtalan felkérésnek tett eleget Magyarországon, a MÁV Szimfonikusok mellett sok más együttesnél vendégeskedett az elmúlt években.
A zenekar- és a fenntartó MÁV Zrt. vezetésének mindig is fontos volt, hogy magyar művészeti vezető építse tovább az együttes jövőjét és alakítsa ki programját, így ezt a hagyományt tovább folytatva kérték fel a karmester-hegedűművészt a pozíció betöltésére.


CSABA PÉTER kinevezése, mint vezető karmester és művészeti vezető
2012. szeptember 1-től lép életbe.


• Továbbra is a zenekar állandó karmestereként dolgozik, KESSELYÁK GERGELY, aki idén megkapta az Érdemes művész kitüntetést. Karmesteri tevékenysége mellett rendező, a Magyar Állami Operaház korábbi főzeneigazgatója, a Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti vezetője, a Miskolci Nemzeti Színház operatagozatának alapítója és zeneigazgatója, a "Bartók+" Miskolci Nemzetközi Operafesztivál alapító zeneigazgatója.

• A vezető karmester és karmester munkáját állandó vendégkarmesterként, immáron negyedik éve RODRIGO DE CARVALHO segíti, aki hazájában, Brazíliában, a São Paolo-i Teatro Municipale szimfonikus zenekarának zeneigazgatója.A művészeti vezetés a 2012-2013-as évad programját úgy alkotta meg, hogy a műsor kialakításában három fő alapelv domináljon :

- a már kialakult bérletközönség igényeinek kielégítése és a törzsközönség megőrzése
- a repertoár kiszélesítése és más művészeti ágazatokhoz való fokozatos közelítés
- egy új generáció - a nemzetközi és magyar zenei élet kirobbanó tehetségeinek -felléptetése és különleges feladatokkal való megbízása

•www.mavzenekar.hu