2011. szeptember 25., vasárnap

Károlyi Kastély Fehérvárcsurgó

SI

Nagy érdeklődés mellett, ünnepélyesen avatták fel a fehérvárcsurgói Károlyi Kastélyt a felújítás után.
Az újra teljes szépségében pompázó épület avatásán részt vett Károlyi György és családja is, akiknek nagy részük volt a felújításban a tervektől a kivitelezésig, az Europai Uniotól elnyert pályázat támogatásával.

Csillag György fotói 

A szép konferencia és zeneterem a hatalmas könyvtár Fejtő Ferenc hagyatékával és a gyönyörű park kulturális programoknak, találkozóknak ad helyet, szálloda és konferencia központtá válik a tervezők szándéka szerint. A belső tereket választékos ízléssel alakították ki, megtartották a régi értékeket, kibővítették, hozzáadták az új lehetőségeket is. Az 1844-ben épült neoklasszicista stílusú épület jelenlegi állapotában 20 vendégszobával, könyvtárral, kápolnával, konferenciatermekkel és étteremmel várja vendégeit. A kastély termei egyaránt alkalmasak kis és közepes létszámú megbeszélések, tréningek, találkozók, kollokviumok és nagyszabású konferenciák, szemináriumok, fogadások, kiállítások, esküvők és egyéb családi rendezvények lebonyolítására. Szolgáltatásaik színvonalát emeli a személyre szabott, figyelmes és szívélyes vendéglátás.
A csurgói kastély építése annak a Heinrich Kochnak a tervei alapján történt, aki az angol klasszicista stílusú pesti Károlyi palota átépítését is végezte.

 A Bécsben élő építészt Ybl Miklós képviselte, aki mint a Károlyi család építésze a művezetéssel kapcsolatos tervezésben vett részt.


A történelmi épületben többek között a Károlyi József Alapítvány is szervez kulturális programokat, (gyertyafényes koncertek a kápolnában, kiállítások), melyek olykor tökéletes alkalmat kínálnak a kikapcsolódásra.
 Mindehhez a nyugodt környezetet a kastély 50 hektáros, romantikus, történelmi angolparkja biztosítja, ahol lehetőség nyílik pihenésre és sétára. A kastély egész évben nyitva tart.

Károlyi Kastély Fehérvárcsurgó

Cím: Fehérvárcsurgó, Petőfi utca 2.
A Károlyi József Alapítvány
Európai Kulturális Találkozó Központ

A Károlyi József Alapítványt a Károlyi család hozta létre 1994-ben, és Fehérvárcsurgón ad impozáns otthont az Európai Kulturális Találkozó Központnak, amely a „Kulturális Találkozó Központok” európai hálózatának tagja, ezáltal biztosítja egy nagyobb történelmi műemlék rehabilitációját és megőrzését, miközben úgy használja, mint a nagyközönség érdeklődésének megfelelő dinamikus kulturális programok helyszínét. Ezáltal a program egyaránt igazolja a helyreállítást és biztosítja e tevékenységek állandósítását.

bővebben:
http://www.karolyi.org.hu/.