2011. augusztus 10., szerda

MOFETTA széndioxid kezelés Mátraderecskén.

SI


Vulkáni utóműködésként gyakran jelentkezik gázkiömlés, aminek összetevői a bőrön át, vagy légzéssel a véráramba bejutva gyógyító hatást fejtenek ki. A geológusok az említett jelenséget MOFETTA-nak nevezik, mely geológiai adottságoknak megfelelően különböző összetételű lehet. Komplex hatásról van szó, az igen magas CO2 koncentráció erős értágító hatással rendelkezik, de a változó koncentrációban jelen lévő kén és radon gyógyító hatása is közismert.
Hazánkban az egyetlen gázfeláramlás Mátraderecskén található. A Mátraderecskei MOFETTA geológiai törésvonalakra épült, a feltörő gáz CO2 tartalma 90tf% körüli, magas radon koncentrációval rendelkezik, azonban ként nem tartalmaz.
A település a Keleti Mátra északi oldalán, Budapesttől 120, Egertől 30 km-re található. Természeti kincsekben gazdag (strandfürdőjének vize a bükkszéki víz összetételével közel megegyezik) levegője tiszta, panorámája lenyűgöző.
Jelenlegi ismereteink szerint a széndioxid gáz balneoterápiás alkalmazása 2000 éves múltra tekint vissza. A római kori orvoslásban, később a népi gyógyászatban felismerték a természetes széndioxid fürdők gyógyító és rekreációs hatását.
A Mátraderecske térségében felszínre érkező gáz nagy mennyiségű, erősen töredezett triász kori karsztvíztároló rétegből származik. A mélységi eocén vulkáni andeziten keresztül a gáz a felszín közelébe szivárog, ott a gázrekesztő fiatal üledék takarója alól 1000 m mélységből átlagosan 400 l/óra intenzitással a felszínre tör.
Milyen kórképekben alkalmazható a MOFETTA kezelés?
Kiválóan alkalmas a végtagok verőér, visszér- és nyirokér idült betegségeiben, cukorbetegséghez társuló érszövődmények kezelésében, helyreállító érműtét, katéteres értágítás, stent beültetés után, valamint műtétre nem alkalmas esetekben is sokszor igen kedvező hatású. A vénás rendszer betegségei közül a krónikus vénás elégtelenség, trombózis utáni szindróma, a nyirokkeringés zavara mellett jelentős javulás érhető el renyhén gyógyuló végtag fekélyek esetén is.
A széndioxid kezelés ELLENJAVALLATAI gyakorlatilag megegyeznek a gyógyfürdőkezelések ellenjavallatival. (Keringési elégtelenség, nem stabil angina pectoris, szívinfarktus, agyi trombózis, agyvérzés után 3 hónapig. Ellenjavallatot képezhet a trombózis- hajlam, a tüdőembólia, gyulladásos betegségek, valamint gyakori eszméletvesztéssel járó kórképek.
A kezelések kúraszerűen történnek, napi egy kezeléssel, folyamatosan 15 napon át. Az első alkalommal a betegek 15 percig ülnek derékig a gázban, továbbiakban 25 percig. A  gáz feláramlása folyamatos szintjét az elalvó gyertya lángja jelzi.
További információ: Mátraderecskei Széndioxid Gyógygázfürdő (M2003. Kft.) 3246 Mátraderecske, Mátyás király u.19/a. Telefon:+3636/576-200. E- mail:mofetta@mofetta.eu