2011. június 2., csütörtök

Június a balett hava az Operaházban

SI
Június 25-én ér véget a budapesti dalszínház 2010/2011-es szezonja. Az Operaház igazi balettparádéval köszönti a nyarat és búcsúztatja az évadot: a műsorkínálatban három különféle stílusú sikerdarab a Magyar Nemzeti Balett előadásában. A szezon utolsó havában tizennégy előadással várja a közönséget az Operaház balett társulata.

Örvényben című modern estjük
igazi kikapcsolódást ígér: öt modern balettet mutatnak be egy estén. A további négy előadás szintén különleges: Myriam Naisy A szerelem és a lány című alkotása kifejezetten a Magyar Nemzeti Balett számára készült; Krzysztof Pastor Wie lange noch? című koreográfiáját „élő hangra” adják elő a művészek: Kurt Weill dalát a színpadon operaénekes adja elő a színpadon, a táncosok mellett. A feltörekvő nemzedék egyik legjelentősebb tehetségének tartott alkotó, az angol David Dawson az On the Nature of Daylight című poétikus kettőst Max Richter azonos című zeneművére koreografálta. Lukács András, a fiatal hazai koreográfusnemzedék tagja rövidebb lélegzetű kamaraműveivel már sok sikert aratott. Az est legfiatalabb koreográfusának első, az Operaház számára készített egyfelvonásosa kerül színre – műve az est címadója. Az Örvényben június 9-én, 12-én és 18-án lesz műsoron.

A társulat a legkisebbeket Hófehérke és a 7 törpe című nagy sikerű mesebalettel várja. Ifj. Harangozó Gyula koreográfiája töretlen népszerűségnek örvend a 2004-es bemutató óta. A Grimm testvérek meséje Velich Rita jelmezeiben, Kentaur szenzációs díszleteiben, Kocsák Tibor szórakoztató zenéjére elevenedik meg. Június 1-én, 2-án egy-egy, 4-én és 5-én két-két előadásra válthat jegyet a közönség.

Egy másik meseszerző, a nagy Shakespeare örök érvényű drámája, Rómeó és Júlia szerelmi története kerül színre június 22-én, 23-án, 24-én és 25-én. Seregi László, a hazai balettélet doyenje Shakespeare-trilógiája első darabjának bemutatója előtt nyilatkozta: „Tudom, hogy merészség, de nem kevesebbet tűztem ki célul magam elé, mint hogy Shakespeare veretes sorait táncba költsem át. Ezért képesnek kell lennem, hogy érzelmileg felfokozott módon alkossak, ezt átadjam a táncosoknak, akik a közönséghez közvetítik művemet.” – nos, a vállalkozás sikerült, amit a nézők szűnni nem akaró lelkesedése bizonyít.

A júniusi estek előadásain a Magyar Nemzeti Balett vezető szólistái és fiatal tehetségei egyaránt lehetőséget kapnak, hogy művészetükkel újabb híveket szerezzenek a balett rajongóinak, a Seregi-műben pedig a teljes társulat szerephez jut.
Rekordmennyiségű eladás nyolc nap alatt
Tizenkétezer bérletet adott el a Magyar Állami Operaház a bérletárusítás első nyolc napján. A következő évad kínálatában újra megjelentek a legnépszerűbb operaszerzők művei, emellett zenei különlegességekkel, és világszinten is egyedülálló, 3D-s vizuális technikát alkalmazó bemutatóval is várják a közönséget.
Az Opera vezetése a közönségbarát műsortervnek, valamint az újszerű és átütő kommunikációs kampánynak tulajdonítja az eladási rekordot. Ekkora mennyiségű bérletet az eddig években négy hét alatt értékesített az Operaház. A bérletárak emelkedése ellenére óriási az érdeklődés a bérletsorozatok iránt. A kínálatban összesen harmincféle összeállítás szerepel, korosztályok szerinti és tematikus bontásban. A bérletek megújításának időszaka lezárult, június 30-áig az új bérleteseket várja a budapesti dalszínház.
Óriási sikert aratott a Macbeth márciusi, operaházi premierjén. A Verdi-operát ebben az évadban még négyszer tűzi műsorra a dalszínház. Banquo szerepében ezúttal Rácz István, Macduff alakítójaként pedig Kovácsházi István mutatkozik be. A június 11-ei előadás egyúttal ünnepi alkalom is lesz, Lukács Gyöngyi a színpadon veszi át az idei Osváth Júlia–díjat, amelyhez a darab rendezője, Szinetár Miklós mond méltatást.
A "végzet drámáját" Horgas Péter díszleteiben június 8-án, 11-én, 15-én és 19-én láthatja még a közönség. Az előadásokat Győriványi Ráth György vezényli.
forrás: www.opera.hu