2011. február 25., péntek

A MÁV Szimfonikus Zenekar bemutatja: MADARÁSZ IVÁN: EPISODI CONCERTANTI új művét

SI
Ősbemutató

2011. március 1-jén, kedden 19.30-kor
a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében
a MÁV Szimfonikus Zenekar bemutatja

MADARÁSZ IVÁN: EPISODI CONCERTANTI
fuvolára és zenekarra írott új művét

Az előadás a Szimfonikus felfedezések sorozat része

Nem sűrűn fordul elő egy zenekar életében, hogy először játszik el egy új, vagy addig elő nem adott zeneművet, azaz előadása a mű ősbemutatója.
Mindig különleges jelentőségű az ilyen előadás. Senki nem tudhatja, hogyan fogadja majd a közönség a darabot, tartalmaz-e maradandó értékeket, kiállja-e majd az idő próbáját, hányszor fogják a jövőben előadni. Zeneszerző és előadók ezért mindig különleges becsvággyal készülnek arra, hogy az új művet a lehető legjobban, a zeneszerző szándékainak és elképzelésének megfelelően mutassák be a hallgatóknak.
Madarász Iván 1972-ben szerezte meg diplomáját a Zeneakadémia zeneszerző tanszakán. 1973-80 között a Zeneakadémia Pécsi Tagozatán, 1980 óta Budapesten, a Zeneakadémián tanít, a zeneelmélet tanszak vezetője. Négy önálló szerzői lemeze jelent meg, műveiből sok rádiófelvétel készült, a Televízió pedig képernyőre vitte több színpadi művét. Kitüntették Erkel Ferenc-díjjal, Bartók-Pásztory díjjal és a Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével.
Oratóriumokat, kantátákat, kórusműveket, gyermekeknek szóló műveket, sok kamarazenét komponált. Négy musicalt és négy operát írt, közülük Az utolsó keringő címűt a Magyar Állami Operaház mutatta be. Több versenyművet komponált: két zongoraversenyt, csembalóversenyt, tubaversenyt és két fuvolaversenyt: 1997-ben Concerto FLA címmel az elsőt, ebből hanglemez is készült, 1999-ben Flautiada címmel a másodikat.
A MÁV Szimfonikus Zenekar Szőke Tibor Mesterbérletének második előadásán bemutatott műve a harmadik fuvolára és zenekarra írott darab, amely azonban formájában nem versenymű. Egybekomponált, tehát nincsenek benne elkülönülő tételek, de sok különböző formarészt tartalmaz.
A concertáló epizódok címet azért választotta a szerző, mert az egyes epizódokban gyakran egy-egy hangszer csatlakozik a szólófuvolához – oboa, trombita, hegedű. A darab legjellemzőbb tulajdonsága a karakterek sokfélesége, amelyet azonban nem a hangszerek sokasága, vagy különleges hangszerek alkalmazása biztosít. Hagyományos összeállítású és létszámú zenekar játszik benne és ugyanígy hagyományosnak mondható a szólóhangszer szólama is, bár az utóbbi évek fuvolatechnikai újításai megszólalnak benne. A zene nem tonális a szó hagyományos értelmében, de valamiféle alaphangra vonatkozó vonzások érvényesülnek, tehát egy bővített értelemben vett tonalitás jelen van benne.
Az Episodi Concertanti fuvolaszólamát Gyöngyössy Zoltán tolmácsolásában hallhatjuk.
Madarász Iván új művét a zenekar felkérésére – melyet a Nemzeti Kulturális Alaptól elnyert támogatás tett lehetővé - komponálta.
A hangverseny második részében Mahler gigantikus ötödik szimfóniája csendül fel a MÁV Szimfonikus Zenekar előadásában, karmestere, Kesselyák Gergely vezényletével.
--------------------------------------------------------------------------------

MÁV Szimfonikus Zenekara Hangversenye az Olasz Kultúrintézetben
2011 március 12. szombat 19.30
Weber, Schumann Csajkovszkíj művekből
2011.március 12. 19:30
Weber: Oberon nyitány
Schumann: Zongoraverseny
Csajkovszkij: V. szimfónia
Vezényel: Marlon Chen
Bérleten kívüli előadás
Olaszintézet

Közreműködik Xiayin Wang

Az előadásra 2000 forintos egységáron válthatók jegyek a www.jegy.hu honlapon január 24-től kezdődően.
A MÁV Szimfonikusok bérlői - bérletkartonjuk bemutatása ellenében - kedvezményes árú, 500 forintos jegyek megvásárlására jogosultak a zenekar Múzeum utcai székházában, (Budapest, VIII. Múzeum utca 11.) a földszint 16-os vagy 17-es szobában, hétfői napokon 10 és 12 óra között, keddenként 14-től 16-ig.
forrás:
http://www.mavzenekar.hu/koncertreszlet.php?ev=2011&ho=3&nap=12