2009. október 19., hétfő

Egyedülálló zenei élmény a Dohány utcai Zsinagógában


-->

Zsúfolásig megtelt a Dohány utcai Zsinagóga 2009. október 18-án, vasárnap a 150 éves évforduló tiszteletére rendezett ünnepségsorozat egyik csúcspontjaként rendezett koncerten. Polgár Lászlóra és barátaira annyian voltak kíváncsiak, hogy a zsúfolt földszinti sorokon kívül a karzat két emelete is megtelt.

Frölich Róbert főrabbi köszöntője és Kézdy György személyes hangú bevezetője után klasszikus operarészletek és zsidó témájú dalok hangzottak fel a zsinagóga kiváló akusztikájú, pazarul díszített falai között. Kovács János keze alatt a Magyar Állami Operaház művészeiből alakult zenekar egyedülálló élményt nyújtott. Polgár László és művésztársai tudásuk legjavát adták a hálás közönségnek.
Polgár László neve jól ismert a legtöbb rangos operaházban. Pályája során megfordult már a milánói Scala, a londoni Covent Garden színpadán, de énekelt a Salzburgi Ünnepi Játékokon is, Kossuth díjas kiváló magyar basszista. 1991 óta a Zürichi Opera tagja, itthon és a világ vezető színpadain koncerttermeiben vállalt fellépései több évre előre betöltik naptárát. Liszt díjas Érdemes művész, a Zürich-Winterthuri Konzervatórium magán énektanára. Emlékezetes szerepei közül a Varázsfuvola Sarastro szerepe emelkedik ki, Muszorgszkij és számos Verdi mű egyik leghitelesebb tolmácsolója.

Komlósi Ildikó 1985-ben vált a Magyar Állami operaház tagjává, 1986-ban a Pavarotti énekverseny győzteseként debütált Verdi Requiem-ben Pavarotti mellett Lorin Maazel vezényletével. A versenygyőzelmek után előbb Bécsben és Frankfurtban, majd 1990-től a milánoi Scalaban aratott emlékezetes sikereket.
Sümegi Eszter 1993-ban Philadelphiában megnyerte a Pavarotti Énekverseny első díját. A Magyar Állami Operaház magánénekesnője Puccini Bohéméletének Mimijeként debütált. Fellépett többek között a Bergenzi Fesztiválon a Torontoi és Frankfurti Operában. Részt vett a párizsi Chatelet híres ,Bob Wilson rendezte, Christoph Eschenbach vezényelte Walkür produkciójában.
Fekete László bariton énekművész, főkántor hangjával ünnepivé változtatja a hétköznapokat is.
1989 óta a budapesti Dohány utcai zsinagóga főkántora. Gyakran közreműködik koncerteken, rádiós és televíziós közvetítésekben, lemezfelvételen és filmekben. Jelenleg a Budapesti Zsidó Egyetemen a kántorképzés szakfelelőse és liturgiai zene tanára. Művészi pályafutása során bejárta Európát, megfordult Izraelben és Japánban is.

Fekete Attila Még főiskolásként 1998-ban debütált az Operaházban, ahol a Bohéméletben Parpignol szerepét énekelte. A fiatal magyar énekes nemzedék egyik legjelentősebb képviselője 2005-ben debütált az Egyesült Államokban ahol Puccini Bohéméletének Rodolfo-ját énekelte.
Kovács János karnagy 1987-1990 között a Magyar Állami Operaház vezető karmestere. Rendszeresen fellép valamennyi jelentős magyar zenekar koncertmestereként. 1992 óta a Tokiói Filharmonikusok állandó vendégkarmestere. 2001-től a Budapesti Filharmóniai Társaság első karmestere. 2003-ban, 2006-2007-ben megbízott főzeneigazgató. 2007 őszétől a Magyar Állami Operaház első karmestere. Kovács János pályája során számos elismerésben részesült, 1980-ban Komor Vilmos-emlékplakettet, 1985-ben Liszt-díjat, 1991-ben Oláh Gusztáv-emlékplakettet, 1996-ban Érdemes Művész címet, 2001-ben Kossuth-díjat, 2003-ban Inter Lyra Díjat, 2004-ben Gundel Művészeti Díjat, 2007-ben Bartók-Pásztory-díjat kapott.

A koncert bevételét az Élet Menete Alapítvány javára fordítják. Az Alapítvány jelmondata:
„Emlékezni és emlékeztetni mindannyiunk kötelessége”.
Forrás:
http://www.eletmenete.hu

Simon Éva, Simon Ágnes